Dimecres, 24 d'Abril de 2024

El planter literari reusenc

Es lliuren els premis del 37è concurs 'Baix Camp per a joves escriptors'

02 de Desembre de 2017, per Sergi Jiménez
  • L'organització, el jurat i els guanyadors dels diferents certàmens

    Sergi Jiménez

  • Lectura espectacle de poemes a càrrec de l’actriu Montse Guallart i el músic Max Sunyer

    Sergi Jiménez

“Serà una entrega reivindicativa”. Amb aquestes paraules d’Agnès Toda, filòloga i membre de la junta d’Òmnium Cultural Baix Camp, quedava definit un vespre de premis basats en la vocació i la pràctica compartida. I també, en la normalitat de la nostra llengua. La delegació d’Òmnium a Reus, peça clau en l’entramat cultural i social de la ciutat, va omplir de gom a gom la sala d’actes del Centre de Lectura per celebrar uns guardons que ja són històrics. Es tracta dels Premis Literaris Baix Camp per a joves escriptors, compostos per tres certàmens diferents. El Premi Gabriel Ferrater de Poesia se'l va endur el poemari de Xavier Mas, amb un contingut que narra el desgast de les paraules i de les relacions humanes en la societat contemporània. El Premi Antoni Bofarull de Narrativa Breu es va atorgar a l'obra de Gemma Romeu, de temàtica molt propera a les aventures de Robinson Crusoe i l'Odissea, mentre que el Premi Josep Maria Gort i Sardà d’Assaig Breu va quedar desert.  

En els dies més difícils, cultura

Hi va haver prèvies significatives. D’entrada, l’obertura de l’acte, a càrrec d’Agnès Toda, va fer la primera menció a la situació inaudita que viu Catalunya els darrers mesos. Seria motiu per deixar de banda l’essència dels guardons? “Res millor que literatura per engegar uns premis que pretenen promocionar-la”, va aclarir Toda abans de donar pas a la lectura de ‘La llavor de l’amor’, poemes i textos de Josep Palau i Fabre, recitats per l’actriu Montse Guallart i el músic Max Sunyer. 

Tot un espectacle que commemora, en el centenari del seu naixement, el treball i la influència de l’escriptor barceloní, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 1999. Així, amb música i literatura, la gala dels premis va avançar plàcidament per, tot seguit, tornar a sorprendre amb el ball de la companyia reusenca Dansa Silencis. De fons, es projectava la peça audiovisual ‘Silencis’, de Jordi Farré Sanfeliu.

Al públic, representants d’entitats com ara Òmnium Cultural, la Fundació Palau i el Museu Picasso de Barcelona, així com el batlle de Reus, Carles Pellicer, diversos regidors del consistori i personalitats vinculades al teixit literari de la ciutat, entre d’altres.

 

 

‘Que no ens segrestin la paraula’

A banda de l’entrega de premis, hi van passar moltes coses, i emocionants, aquest 1 de desembre, al Centre de Lectura: la connexió entre el públic i els Jordis en va ser una. L’acte es va posicionar frontalment en contra de l’empresonament de representants de la societat civil, com és el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. De fet, els aplaudiments van interrompre el discurs de la moderadora, Agnès Toda, quan va reclamar la llibertat dels represaliats a Catalunya.

Com a anunci final, es va deixar palès que els Premis Literaris Baix Camp tenen història i solvència contrastada. Els parlaments dels joves guardonats van mostrar a tothom que, a més, tenen ànima. I és que els agraïments i les mostres d’empatia amb la situació política van fer emocionar la sala. "Que no ens segrestin la paraula", va xiuxiuejar un assistent assegut a primera fila.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

premis literaris baix camp per a joves escriptors centre de lectura

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Anton Carricondo Oyonate  03 de Desembre de 2017

Endavant, sempre, la cultura!

La cultura és el gran enemic dels totalitaris i els dictadors. A més cultura més llibertat i més possibilitats de canviar els pensaments, en groc, que volen deconstruïr tot el que vol dir pensaments lliures.