Cookie control
Diumenge, 23 de Febrer de 2020

El ple aprova el pressupost general per al 2019 amb els vots del govern

L’oposició denuncia ‘traves’ i ‘manca de temps’ per poder treballar la informació, i una manca de ‘voluntat de diàleg’

31 de Juliol de 2019, per Redacció
  • Imatge del ple

    ACN

El ple celebrat aquest dimecres, 31 de juliol, ha aprovat el projecte de pressupost general presentat pel govern per al 2019. La regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, ha defensat el document perquè considera que “és garantia de suficiència econòmica” i que “assenta les bases per al pròxim mandat”. Caballero ha assegurat que aquest pressupost és “una adaptació de les despeses a l’increment que hem tingut dels ingressos, i compleix totes les ràtios legals i financeres que són d’aplicació”. Pel que fa a les xifres, els comptes consolidats del consistori, els organismes autònoms i les empreses municipals sumen 344 milions d’euros. D’aquests, 109 són de l’Ajuntament, 7 dels organismes autònoms i 236 de les empreses municipals. Pel què fa a l’Ajuntament, s’ha aprovat també un pla d’inversions de 4,3 milions, dels quals 3,5 milions provenen del romanent de tresoreria del 2018 i els quasi 800.000 euros restants s’aconsegueixen a través d’un crèdit.

La iniciativa, tot i tirar endavant, ha estat rebutjada per tots els grups de l’oposició. En primer lloc, la portaveu de la CUP, Marta Llorens, ha manifestat que els pressupostos evidencien que “no hi ha un projecte conjunt de ciutat”. En aquest sentit, Llorens ha recordat que durant el període electoral, ERC havia renunciat al Centre Social El Roser —que el govern vol materialitzar, i al qual ha adjudicat una partida en el pressupost— per ubicar, en el mateix emplaçament, una biblioteca de proximitat. “Ens venen una idea fal·laç de solidesa i compactament del govern”, ha dit Llorens. La regidora cupaire també ha lamentat que “es parli de superàvit en una dinàmica neoliberal de guanyar diners a través de les necessitats de les persones”, i que no s’hagin presentat uns pressupostos “amb mesures valentes”.

Al seu torn, la portaveu de Cs, Débora García, ha protestat pel que, des del seu punt de vista, ha estat una falta de voluntat de diàleg del govern a l’hora de parlar dels pressupostos. “Amb Cs no s’ha posat en contacte ningú per abordar aquest tema. És que fins i tot la premsa s’assabenta abans que nosaltres que s’havia de celebrar un ple per aprovar els pressupostos”, ha afirmat. García també ha denunciat  “la falta de capacitat per facilitar el treball de l’oposició”, la quantitat de deute que acumula el consistori i una manca, al seu parer, de previsió en algunes partides pressupostades.

En darrer lloc, el portaveu del PSC, Andreu Martín, també ha assegurat que el govern s’ha proposat “dificultar tan com pugui la nostra tasca fiscalitzadora”, i ha protestat per la manca de temps que, segons la seva opinió, els han brindat per treballar la informació: “Hem tingut un dilluns i mig dimarts per treballar els pressupostos”. El regidor socialista també ha demanat al govern que faciliti els textos de manera electrònica. “És injust que els regidors de govern i els de l’oposició treballem en condicions diferents”, ha dit, respecte a aquesta qüestió. A l’hora d’endinsar-se en el contingut del pressupost, Martín ha fet referència a un projecte “continuista i sense ambició”, i ha enumerat un seguit de partides que, per a ell, són “irrisòries”, com “les d’infància, joventut i gent gran, o les dedicades a combatre la pobresa energètica i a multar els propietaris de pisos buits”. Per últim, Martín ha volgut emfatitzar que el vot en contra del PSC al pressupost és un “no contundent”.

Com a resposta, la regidora d’Hisenda ha pregat als grups de l’oposició que “no converteixin uns pressupostos d’urgència, que necessitem per seguir caminant, en un debat del mandat 2019-2024”, i l’alcalde Pellicer ha reiterat la satisfacció per la reducció del deute en els darrers anys. El pressupost general, així com l’aprovació de l’expedient de modificació de crèdits del pressupost prorrogat, han estat aprovats gràcies als vots del govern. Durant el plenari, també s’ha acordat (amb 20 vots a favor i 12 en contra) l’autorització al Centre MQ Reus SAM per a la modificació de les condicions del contracte de préstec amb Caixabank.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics