Dijous, 28 de Març de 2024

El ple autoritza la compravenda de l'Hospital a la Generalitat

El Sant Joan transmetrà les seves accions del CMQ al consistori

20 d'Abril de 2020, per Marc Busquets
  • Una imatge de l'interior del Sant Joan

    Reusdigital.cat

El segon ple telemàtic de l'Ajuntament de Reus ha servit al govern per tirar endavant diverses mesures relatives a la salut. D'aquesta manera, s'ha validat la transmissió gratuïta, al consistori i per part de l'Hospital, de les seves accions del CMQ; l'autorització, també per part del Sant Joan i de Gestió comarcal hospitalària, de les seves accions de Sagessa, i Assistència sanitària i social, a la Fundació per a l'atenció social; i el vistiplau per a la compravenda (pel preu simbòlic d'1 euro) de l'Hospital a la Generalitat. Si bé debatuts en conjunt, el cert és que els tres punts de l'ordre del dia s'han votat per separat. En tots els casos, el resultat ha estat el mateix. El govern ha comptat el vots a favor de Cs (18, en total) i el PSC hi ha votat en contra (sis). Els tres regidors de la CUP s'han abstingut. És previst que el procés del canvi de titularitat es tanqui a finals de juliol. 

Una 'reparació històrica'

L'encarregat d'introduir el debat ha estat el regidor de Salut del consistori, Òscar Subirats, qui ha iniciat la seva intervenció tot fent un repàs a la història de l'Hospital Sant Joan en les últimes dècades. S'ha referit a la voluntat "que hi hagut sempre" d'implicar la Generalitat en la gestió sanitària a la ciutat, i ha subratllat "l'empenta de l'administració local per desencallar" diverses qüestions en aquest àmbit. Per tot plegat s'ha preguntat si el traspàs a mans del CatSalut no és pas una "reparació històrica" pels "últims 40 anys". 

La crisi econòmica, "que encara persisteix", fa evident per a Subirats que "des de l'administració local no tenim la capacitat per poder gestionar un hospital de les dimensions" del Sant Joan. L'aprovació del canvi de titularitat, "en conseqüència, és un èxit de tots". Aquest ha assenyalat, finalment, que "no som al final del trajecte, sinó en una nova estació", i ha dit que el repte de futur del Sant Joan passa per "garantir l'assistència, i que segueixi sent un centre universitari i de referència", tot demanant el vot favorable de la resta de grups al ple. 

Crítiques de Llorens i Guaita

Acte seguit ha estat el torn dels portaveus dels partits a l'oposició. Des de la CUP, Marta Llorens ha carregat contra Subirats pel seu "'míting' electoral". Tot avançant l'abstenció a la votació, la indepentista ha indicat que el fet que s'hagi creat una entitat de dret públic (EDP) per fer-se càrrec del Sant Joan "no s'adequa al nostre model", i ha censurat el discurs del regidor perquè al seu parer "ha obviat els problemes econòmics que hi ha hagut per la gestió feta". La cupaire ha defensat l'actitud "crítica però proactiva" del seu grup, tot recordant que es va demanar un ple monogràfic sobre salut "del qual no en vam treure l'entrellat". 

"Acceptem les mesures del govern perquè es desvincula el CMQ de l'Hospital Sant Joan. Volem fer constar que si aquest últim passa a mans de la Generalitat, no perdrem qualitat assistencial", ha dit la portaveu de Cs, Débora García, tot recordant que "l'administració autonòmica és qui té la competència" en aquest camp. Al PSC, ha estat la regidora Sandra Guaita, qui ha transmès el condol als familiars dels morts per la Covid-19 i qui ha posat en valor la tasca del professional sanitari. En acabat, ha qüestionat els arguments de Subirats, tot assenyalant que "no és cert que un ajuntament no pugui gestionar un hospital; el que no pot es gestionar un dèficit". "Ens estem desprenent de patrimoni municipal, i d'una manera que per a nosaltres és sorprenent", ha disparat la també diputada al Congrés. Per a aquesta, en part, "si som on som és també per algunes decisions preses des de l'Ajuntament de Reus". 

En un segon torn de debat, Subirats ha volgut rebatre les intervencions de l'oposició. S'ha centrat especialment en Llorens, per negar "haver fer un 'míting', ja que el que jo volia era proposar idees constructives" i ha indicat a Guaita que "estem tranquils per la decisió presa". Pel que fa a García, ha indicat que el model de Cs "és diferent" del defensat pel govern municipal. 

Abans de donar per acabat el ple, el batlle, Carles Pellicer, ha destacat que "ara comencem una nova etapa" i ha assenyalat que "cal estar orgullosos de la història de l'Hospital Sant Joan". La decisió presa, segons ha dit, "és l'encertada". "Teníem i tindrem un gran hospital", ha reblat. Posteriorment, i en roda de premsa, ha reiterat que "aquest és tan sols un canvi de governança" a l'Hospital i ha garantit "un servei de qualitat" per a la població un cop el centre passi a mans de la Generalitat. 

D'ara en endavant

L'aprovació de la venda per part del plenari i el consell d'administració és el primer dels quatre passos que falten per completar el procés. Un primer punt que finalitzarà "a finals de maig o principis de juny" amb la signatura davant notari per part del consistori i de la Generalitat, tal com ha concretat Subirats després de la sessió telemàtica.

El segon és "l'assumpció de l'activitat sanitària" per part de les noves EDP creades pel CatSalut. D'una banda, Salut Sant Joan de Reus Baix Camp, que gestionarà l'hospital, i de l'altra Salut Terres de l'Ebre, que s'encarregarà de dirigir l'hospital comarcal de Móra, actualment també sota la influència de l'Ajuntament de Reus.

El tercer pas serà que la Generalitat adquireixi el deute a llarg termini que el consistori té amb els bancs pels crèdits per la construcció de l'edifici de l'hospital. Finalment, caldrà traspassar l'immoble a l'EDP. Subirats ha concretat que aquests dos darrers punts està previst que es facin simultàniament el 22 de juliol.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

enric  20 d'Abril de 2020

Hay que esperar

Que discurso mas rancio el del señor Oscar, ha sido patético y nada creíble, señor Oscar nos hemos vendido por un plato de lentejas nuestra joya de la corona lo que tantos reusenses les ha costado poder sacarlo adelante y gracias a la nefasta gestión se la señora Llaurado ( que encima la premian con la presidencia de la diputación ) , hay si levantaran la cabeza históricos médicos que trabajaron sin descanso para hacer de nuestro hospital un gran centro de referencia, que malos son nuestros políticos y dicen que el nuevo hospital se les escapa de las manos, que desastre se lo han regalado a los señores de Barcelona, también dicen que históricamente siempre habían estado interesados, si interesados en poder intentar controlar lo que nunca les habíamos dejado controlar, en la historia hay mucho que cortar pero una de las secuencias mas nefastas de la generalitat es ponernos muchos palos en las ruedas para hacer en Reus la facultat de medicina y convertir así nuestro hospital en universitario y de referencia, este solamente es un detalle, nada todo ha sido patético, gracias señor alcalde