Divendres, 29 de Març de 2024

El ple de Reus aprova la posada en marxa d’una targeta moneder d’impacte social

El govern rebutja la moció sobre estudiar les conseqüències de la Covid-19 en educació

05 de Maig de 2020, per Isabel Martínez
  • Una imatge de l'Ajuntament de Reus

    Reusdigital.cat

La ciutat de Reus se sumarà als municipis de Barcelona, Sant Cugat, Montmeló o Palma per tal d’oferir una targeta moneder la qual buscarà minvar l’impacte social de l’actual crisi de la covid-19. Implementada de moment de forma immediata, aquesta targeta podrà incloure més contingut a través d’un possible conveni amb el comerç local per tal d’oferir productes de primera necessitat com aliments a les persones usuàries. Tot i que la CUP ja va presentar una moció similar l’any 2016, el vot favorable del govern i el PSC ha possibilitat que, a conseqüència de l’impacte del coronavirus, aquesta proposta pugui tirar ara endavant.

Segons ha reiterat el regidor cupaire Edgar Fernàndez, aquesta iniciativa posa èmfasi en criteris “d’empoderament i autonomia” i defuig “l’estigmatització i la caritat” adreçada als usuaris potencials atès que “es podran triar botigues de proximitat i confiança” per part dels beneficiaris. Malgrat votar-hi positivament la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha volgut puntualitzar que “la redistribució de diners com la dels aliments” és igualment “digne i ètic” tot recordant que les persones que es beneficiin d’aquesta targeta no podran compatibilitzar-la amb la de la Generalitat o la Creu Roja. “Tenim la disponibilitat pressupostària i la necessitat abrumadora al carrer” ha comentat Vilella per justificar el vot positiu del govern en aquest moment a diferència de l’ocasió anterior. “L’hauríem necessitat el 2011 quan les cues de la vergonya” ha assenyalat per afegir-hi que aleshores el consistori no es trobava en disposició pressupostària per portar-la a terme.

El grup municipal de Cs ha estat l’únic que s’ha abstingut a causa que la moció no inclourà les grans superfícies en el marc del futur conveni.

Altres mocions

A diferència de la targeta moneder, les altres dues mocions de la CUP han tingut una sort diversa. En primer lloc, s’ha rebutjat la proposta relacionada amb l’educació en la qual es demanava incorporar al treball en aquest àmbit les conseqüències de la pandèmia en terrenys com l’equitat educativa o la bretxa digital. “No li dona la gana aprovar aquesta moció” ha carregat la portaveu cupaire, Marta Llorens, contra el posicionament del regidor d’Educació, Daniel Recasens, qui ha criticat l’exposició de motius de la moció i ha afirmat que algunes de les propostes ja s’estan desenvolupant en l’actualitat com el pla educatiu de ciutat. “S’hauran de replantejar la governança de l’oposició” ha clamat també el portaveu del PSC, Andreu Martín, respecte la interlocució en aquest camp en què pràcticament tots els grups han compartit diagnosi però ha estat impossible trobar un escenari compartit.

En un terreny intermig entre l’aprovació i el rebuig s’ha situat la darrera moció de la CUP destinada a proposar que el govern refaci el pressupost del 2020 arran la pandèmia. D’aquesta forma, s’ha aprovat incorporar a l’estratègia actualment desenvolupada pel govern les referències a tres taules sectorials en els camps social, econòmic i cultural. Una fórmula inclusiva que sense tirar endavant les taules inclogui aquests punts i que ha requerit que el mateix regidor proposant, Edgar Fernàndez, demani aclariments a la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero. “Aquests espais de nova creació estan inclosos en l’estratègia de reactivació i els enriquim amb la seva aportació” ha proposat la regidora, qui s’ha negat, en canvi, al segon acord de la moció que finalment no ha prosperat. “El primer impacte ha estat sobre els ingressos de l’ajuntament” ha recordat Caballero, qui ha reiterat que l’elaboració del pressupost “és un exercici tècnic” en el qual hi pot haver col·laboració per part dels grups però sobre el qual s’ha de treballar des d’aquesta dimensió administrativa també.

De la seva banda, el regidor Fernández ha incidit en oferir l’ajut del seu grup en el marc de la nova situació, ha demanat que a partir de setembre es pugui treballar en el nou pressupost pel 2021 i ha desmentit que es tracti d’adaptar els comptes actuals a la nova realitat. “Absolutament cap govern podrà tenir una sortida” ha declarat sinó treballa per “unes noves polítiques” en favor de la qual ha ofert la perspectiva de la CUP. “Les modificacions de crèdit es poden fer sempre” ha dit per matisar que caldrà “treballar amb la màxima perspectiva i participació” en clau de desenvolupar uns pressupostos que funcionin en la nova realitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics