Dimecres, 24 d'Abril de 2024

El ple descarta que els senyals de trànsit siguin bilingües

La proposta feta per C's tan sols obté el suport del PP

17 de Febrer de 2017, per Marc Busquets
  • El ple ha rebutjat la moció de C's

    Judit Fernàndez/ El Punt Avui

Altre cop la llengua. El ple d'aquest divendres ha estat marcat, com d'altres, per la presència de català i castellà al carrer. El grup municipal de C's ha presentat una moció amb la qual ha instat el ple a tenir els senyals de trànsit també en la llengua de l'Estat perquè els existents "només són en català i els que parlen castellà tenen el dret" a veure'ls en ambdós idiomes, segons el portaveu Juan Carlos Sánchez. "Estem parlant, al capdavall, de complir amb la normativa", ha precisat just després el popular Sebastià Domènech, qui ha anunciat el suport a la mesura defensada pels seus companys de l'oposició. La moció tan sols ha rebut sis suports (els quatre de C's i els dos dels PP) i 21 en contra (govern, PSC i CUP).

La CUP acusa C's de voler 'eradicar el català'

"En tots els anys que duc a l'Ajuntament mai m'han dit sobre els senyals de trànsit", ha admès el líder socialista, Andreu Martín. "Un ple ha de servir per debatre les qüestions que de debò afecten la gent i els seus problemes, i aquest no és el cas", ha valorat més tard. El PSC ha convidat a tractar la qüestió en una comissió informativa i tot haver reconegut que "sí que és cert que hi ha molta gent a Reus que només s'expressa en castellà", que la retolació de les indicacions als carrers siguin en català "no els suposa cap inconvenient". El discurs més dur ha estat el de la CUP. "Si de debò hem de parlar de bilingüisme, hauríem de parlar d'una llengua sense Estat, o de la disglòssia", ha fet constar Mariona Quadrada.

"Sou molt curosos amb la suposada despesa que suposa posar cartells de l'AMI però trobeu la mar de bé tenir els senyals en castellà", ha seguit argumentant la regidora, abans de denunciar "la voluntat política" de C's per "eradicar el català del món". Des del govern, el regidor Enrech ha carregat contra el grup de Sánchez per "voler crear conflicte" i ha tirat d'ironia quan s'ha referit a la senyal d'stop. "Hi haurem d'afegir una E?", s'ha preguntat. "Abans de presentar una moció com aquesta, ja que sempre demaneu documentació de tot, és sorprenent que no ens hagueu preguntat si mai hi ha hagut queixes per la llengua o un accident", ha puntualitzat.

El debat, malgrat tot, no s'ha acabat aquí. En el segon torn de paraula, Sánchez ha criticat "la pressa" de Pellicer per votar la moció "i treure's el mort del damunt" i ha recordat que, a Barcelona, les sancions econòmiques per retolar només en català han estat freqüents. "Defensem un model de societat que també és lingüístic, i volem defensar els drets de tots els ciutadans", ha dit. El seu discurs, però, no ha seduït els altres grups i la moció no ha prosperat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Antonio Zaragoza Mercade  18 de Febrer de 2017

Targeta "·groga" al.P.P.

He vulgut treue la meva targeta groga pel P.P. perque , penso,m que nomtindrien que seguir partituras foraneas, ells ja saben per propia experiencia que Reus ne general ,no es del P.P., tota vegada que ntots els alcaldes han quedat satisfets de les "sevas actiuacions" dintre del Consitori, han estat sempre regidors positius, pero en aquesta ocasio han ensenyat la "llauna" perque, penso, han seguit partitures de fora, en favor del grup politic que va contra i directament contra la nostre llengua i si parlesin als plens en catala, no sels i veuria tant el "plumero".

J.A.C.O.  17 de Febrer de 2017

No es pot parlar del Futur?

Tothom pot suposar que hi ha temes mes importants per als reusencs. No teniu cap més proposta voltant pel cervell? El tema central és que voleu eliminar el català.