Diumenge, 24 de Juny de 2018

El ple rebutja el referèndum sobre la internalització de la brossa plantejat per la CUP

Els socialistes reben suport unànime per a la instal·lació de passos elevats en l'enton de La Presentació

16 de Març de 2017, per Marc Busquets
  • La CUP no ha trobat cap suport per fer el referèndum sobre el model de gestió de la recollida de la brossa a Reus

    Josep Gallofré

A banda de la bonificació de l'IBI de l'Hospital Sant Joan i la validació de la licitació per a l'ús privat de l'Estadi Municipal de futbol, el plenari d'aquest dijous ha tractat altres afers inclosos en l'ordre del dia. Un dels moments intensos de la sessió s'ha tractat ja a la recta final, a partir d'una moció cupaire, per fer un referèndum sobre el model de gestió de neteja viària i recollida de residus que volen els ciutadans. El regidor Xavier Angelergues ha recordat que aquesta qüestió és "competència municipal" i l'ha enllaçada directament amb el cas Innova. "Vigili amb les seves insinuacions", l'ha advertit el batlle Pellicer.

L'independentista ha continuat la seva exposició tot dirigint-se a la regidora Flores per reclamar que "la participació ciutadana sigui un fet més enllà de votar cada quatre anys". El regidor ha recordat que l'estudi encarregat a una empresa externa sobre la internalització de la brossa suposaria "un estalvi d'1,3 milions" per a les arques municipals, motiu pel qual ha instat el ple a validar una consulta a la població sobre aquest assumpte, que comptaria amb "15 dies de campanya" i dues opcions per votar (gestió directa o indirecta, a través d'una empresa privada).

Com era d'esperar, la proposta no ha trobat cap complicitat. De fet, i des de C's, Damián Morales s'ha preguntat els motius pels quals no es fa un referèndum sobre l'idioma de l'ensenyament. Des del govern, Hipòlit Monseny ha explicat que "no rebutgem fer referèndums, sinó aquest en concret". En conseqüència, i després d'un debat improductiu i ple de retrets entre uns i altres, els independentistes han rebut 21 vots en contra. La CUP ha lamentat que el govern, "que està a favor del dret a decidir", s'hagi oposat al referèndum de la brossa. La conversa ha pujat de to i, finalment, Pellicer ha exclamat que "amb vostès (referint-se als cupaires" no tinc ganes de decidir res".

Recuperació de la Llar d'infants del Roser

Unes hores abans, poc després de l'inici de la sessió, el regidor d'Urbanisme del consistori, Marc Arza, ha exposat els motius pels quals es pretén acceptar la renúncia al dret de superfície constituït sobre l’immoble situat al número 1-3 del carrer de Josep Caixés, conegut com l'antiga Llar d'infants del Roser.

"No tenim cap informació de les intencions que té el govern en aquest espai", ha subratllat el portaveu del PSC, Andreu Martín. "No tenen aquesta informació perquè no s'ha decidit què se'n farà", ha contestat després Arza. El regidor ha anunciat que els tècnics faran una inspecció de l'immoble per valorar-ne l'estat actual i que, més endavant, "es debatrà quin nou ús se li pot donar, si és que se n'hi dona cap", ha afegit. La qüestió ha tirat endavant amb 23 suports i les quatre abstencions del PSC.

PP i CUP s'enganxen per la pau

Posteriorment, els diferents grups municipals han debatut l'entrada de Reus a la xarxa Alcaldes per la Pau a petició del PP, que havia presentat la moció en l'anterior junta de portaveus. A les files cupaires, Mariona Quadrada ha dut a terme una dura intervenció per jutjar el PP. "Vostès ens parlen de drets humans i de pau?", s'ha preguntat retòricament per després anar exposant diverses decisions populars. "No hi eren, quan s'havia de condemnar les agressions per qüestió d'orientació sexual, entre moltes altres coses", ha censurat just abans d'anunciar el vot negatiu dels independentistes. "Tenim el mateix dret de parlar de la pau que qualsevol altre regidor", ha replicat el popular Domènech. La mesura ha tirat endavant amb 21 suports i l'únic obstacle dels sis regidors de la CUP. "És una qüestió de pau, ni del PP ni de la CUP", ha valorat finalment Pellicer.

Ja a les mocions presentades pels diferents grups municipals amb representació al consistori, C's ha defensat la implantació d'un sistema de localització per a usuaris de centres escolars, centres de dia, residències de gent gran i centres de salut mental. El regidor Damián Morales ha apuntat diverses de les opcions de recerca, tals com "una aplicació gestionada pel tutor o responsable de la persona a localitzar". La mesura, però, ha estat rebuda amb fredor, entre d'altres, per la CUP i el PSC i finalment ha estat retirada.

Mocions socialistes referents a l'educació

Precisament han estat els socialistes els següents en defensar una proposta amb la qual volen apostar per la innovació educativa a les escoles de la ciutat. "És una moció que barreja moltes coses", ha criticat la cupaire Marta Llorens. "Què s'amaga, rere la innovació educativa?", ha volgut saber. Des del govern, la regidora d'Ensenyament, Maria Dolors Sardà, ha indicat la necessitat de tenir "una educació moderna" i ha lloat l'impuls del programa Escola Nova 21. "Hi treballem respectant les característiques de cadascun dels sis centres de Reus que s'hi han afegit", ha subratllat. La moció ha prosperat malgrat els 10 vots en contra de CUP i C's. Govern i PP han donat suport als socialistes.

El grup d'Andreu Martín encara ha aconseguit tirar endavant una nova moció, per unanimitat, en aquest cas per instal·lar passos elevats entorn al col·legi La Presentació "i en altres centres, si cal". "Volem evitar accidents", ha precisat el portaveu. C's ha anunciat el seu vot contrari a la proposta perquè "estem en contra dels passos elevats" i ha dit que de posar-ne més, "Reus acabaria semblant el París-Dakar". La CUP també ha manifestat el seu vot favorable a favor del PSC, tot i matisar que "el carrer on és la Presentació no ens sembla dels més perillosos de la ciutat".

L'última moció de la tarda l'ha presentada el PP amb la intenció d'establir una convocatòria d'ajuts per a llibres i material escolar, així com projectes per a la inclusió social, amb càrrec als ingressos de l'IBI de l'autopista AP-7. "Trobem que és un fet puntual i que no hi ha una voluntat estratègia", ha argumentat la CUP per justificar la seva negativa a la proposta. Finalment, ha prosperat amb 13 vots (govern i PP) i 10 negatives (CUP i PSC). C's s'ha abstingut.

COMENTARIS (1)

Comentaris

Ciudadana indignada  17 de Març de 2017

Referéndum de la basura

Lo del pleno fue de vergüenza,señores políticos se les tendría que caer la cara de vergüenza votar no a algo que ahorra dinero a los ciudadanos, y yo me pregunto que intereses ai para que fcc siga con la contrata??? Porque no dan vía libre al referéndum? ?? Ayer en eses pleno se dijeron una sarta d mentiras, se dijo que los trabajadores de secomsa no están contentos,cosa que es falsa,tienen el mejor convenio de Cataluña y cobran más que los trabajadores de fcc de reus,pero claro eso es gracias a que los señores de ugt no an podido meter su mano negra y joderlo, Señores ciudadanos de reus,me hago una pregunta,de verdad queremos limpiando nuestras calles a una empresa involucrada en el caso innova??? De verdad queremos a una empresa donde los señores de ugt deciden quien entra a trabajar y quien no,los señores de ugt solo meten a trabajar a sus familiares y amigos,si ustedes van a fcc y preguntan,la gran mayoría de trabajadores son familia y amigos de ellos,de verdad queremos una empresa donde cuando hacen las elecciones de empresa amenazan a los trabajadores que están de contrato de que si no votan a ugt no renovarán contrato,Señores de ugt la gente es libre de votar al sindicato que quieran,es de vergüenza que los ciudadanos con sintamos que el ayuntamiento decida donde va nuestro dinero, Señores ciudadanos fuera fcc de reus ya,digamos no a fcc en reus, hagamos lo que este en nuestras manos para decidir y hacer que una empresa así no esté en nuestras calles, decidamos lo mejor para nosotros,una monos y fuera fcc de reus,lo único que hacen es dañar todo lo que tocan

Reportatges