Diumenge, 27 de Maig de 2018

El ple valida la interposició del recurs contra la sentència que anul·la l'entrada a l'AMI

La CUP s'absté 'per no posar a les rodes' al procés independentista

17 de Febrer de 2017, per Marc Busquets
  • El govern presentarà el recurs contra la sentència que anul·la l'entrada a l'AMI

    Judit Fernàndez/ El Punt Avui

  • Judit Fernàndez/ El Punt Avui

  • Judit Fernàndez/ El Punt Avui

L'Ajuntament de Reus recorrerà la sentència que anul·la l'entrada de la ciutat de l'AMI. El ple ha validat la mesura a través dels vots favorables del govern (11), amb els quals n'hi ha hagut prou per sumar-ne més que no pas l'oposició (10). La CUP s'hi ha abstingut (tot i haver demanat que es desobeís) en un discurs del regidor Edgar Fernández ple de crítiques cap a PP i C's i al "maleït" Estat. En representació del govern, el regidor Enrech ha anunciat el seu vot favorable a la interposició del recurs tot destacant que "es tracta d'un cas peculiar" perquè "les quatre persones físiques que s'han sumat a dur l'afer als jutjats, que són els quatre regidors de C's, són demandants i part demandada al mateix temps" ja que formen part de la corporació municipal.

En tot moment, això sí, ha deixat clar "el respecte" a la sentència però ha subratllat "el legítim dret que tenim de discrepar-hi". Enrech ha lamentat que aquesta "no respecti l'autonomia municipal" i ha precisat que l'AMI "va més enllà de la independència i funciona en compliment de la normativa vigent". "En definitiva, entenem que l'acord d'adhesió a l'AMI és plenament legal", ha exposat el regidor. "Tenim un informe del secretari municipal que insta l'Ajuntament a interposar el recurs", ha revelat finalment.

Domènech diu que 'el govern divideix'

Per part de l'oposició, el primer en intervenir ha estat el portaveu popular Sebastià Domènech. "No sé si referir-me al regidor Enrech com a senyoria, després d'aquest al·legat", ha comentat de manera irònica. "Ja ens hi vam oposar quan es va debatre al ple l'entrada a l'AMI perquè pensem que no tots els reusencs són independentistes, i perquè no creiem que les despeses de ser a l'AMI s'hagin de pagar amb els nostres impostos", ha carregat. Domènech ha assegurat que "hi ha altres prioritats i que cal que treballem per millorar la vida dels ciutadans" i ha criticat el govern perquè "ens estan dividint a tots" just abans de confirmar al vot contrari a la interposició del recurs.

Posteriorment, i des de les files del PSC, Andreu Martín ha indicat que "des del nostre punt de vista, en el seu moment ja vam dir que no crèiem que s'hagués d'entrar de l'AMI perquè la seva raó de ser és la independència, quelcom que respectem però no compartim". "Tots hem estat en governs de coalició amb partits que la defensen, perquè hem sabut trobar punts d'entesa", ha matisat tot seguit. Per als socialistes, el debat ha d'anar més enllà i s'ha de centrar en esclarir "si l'Ajuntament ha o no d'unir-se a una entitat com l'AMI amb una finalitat instrumental". Martín ha fet constar que en el seu moment, l'entrada a l'AMI va comptar "amb un gran suport" però també "amb molts vots en contra". Precisament per això, el regidor ha anunciat de nou el vot en contra del recurs.

'No en el meu nom', ha dit Sánchez

Des de C's, Juan Carlos Sánchez ha començat el seu discurs tot dirigint-se a Enrech. "No hi ha cap conflicte d'interessos. La demanda la vam posar a títol personal", ha dit. "No hi ha cap normativa vigent en què es reculli que un consistori es pugui adherir a una associació que tingui una missió fora de les competències municipals", ha seguit. Sánchez ha atacat amb duresa l'alcalde, Carles Pellicer, tot recordant que una moció de Ciutadans instava el ple a abaixar els sous dels regidors, quelcom que no va prosperar. "I, en canvi, per trobar diners per pagar la quota d'adhesió a l'AMI no hi ha cap problema", ha censurat. "La independència no és un tema d'interès per als reusencs, i el que vostès volen és instrumentalitzar les institucions per beneficiar-se'n", ha expressat. "No en el meu nom, ni els dels meus tres companys, ni en el dels molts ciutadans que se senten catalans i espanyols", ha reblat.

Finalment, i en nom de la CUP, el regidor Edgar Fernández ha explicat que la formació independentista "no posarà pals a les rodes del procés" i que, en conseqüència, s'abstindria a la votació. "Des del govern us heu volgut sumar a l'independentisme, doncs ens trobem a l'andana", ha afegit. El discurs cupaire ha anat molt més enllà i ha servit per carregar "contra les guerres que vostès han generat", en al·lusió al PP, o contra la pobresa energètica. "És legal que tingueu els vostres cadàvers polítics als consells d'administracio de les grans empreses del sector? Es veu que sí", ha exposat retòricament. Per contra, "és il·legal que se salvin vides, i que hi hagi particulars que se'n vagin a Grècia i se la juguin per ajudar gent", ha descrit. "Nosaltres creiem que la lluita contra el seu maleït Estat és legítima", ha conclòs.

'C's ha atacat l'Ajuntament', segons Ara Reus

Des d'Ara Reus, el regidor Daniel Rubio ha expressat durant el segon torn de paraula del debat que "a la sentència ja s'hi diu que es pot presentar un recurs en el termini de 15 dies", motiu pel qual ha assenyalat que "la justícia ha de garantir que totes les parts tenen dret a defensar-se". En aquest sentit, i des del seu punt de vista, els quatre regidors de C's "han atacat l'Ajuntament de Reus" perquè "sembla que vulguin que no ens haguem de defensar". "La sentència ataca el poder decisió municipal, que avala la Constitució", ha precisat.

Finalment, i encara al govern, la regidora d'Esquerra, Noemí Llauradó, s'ha manifestat en la línia d'Enrech i ha recordat "el suport majoritari" que la proposta d'entrada a l'AMI va rebre en un ple celebrat el juliol de 2015. "Dur als jutjats una decisió de ple que no els agrada és haver pervertit el sistema", ha criticat. Per a la independentista, "potser és casual però s'ha de reflexionar" sobre la coincidència en pocs dies "del judici pel 9N, que s'hagin embarcat els comptes d'Òmnium i la sentència que ens ocupa". "Si no els agraden els resultats dels plens i de les eleccions, treballin per canviar les majories, però no les judicialitzin", ha declarat entre els aplaudiments d'alguns dels assistents al ple. Els aplaudiments també s'han pogut sentir en d'altres declaracions de Juan Carlos Sánchez i Edgar Fernández, en una mostra de la divisió entre els assistents al plenari de l'Ajuntament de Reus. Alguns fins i tot han mostrat fulls on s'hi ha pogut llegir 'NO a l'AMI'.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital plenari municipal de Reus
reusdigital.cat Reus Diari Digital plenari municipal de Reus
COMENTARIS (6)

Comentaris

juan  19 de Febrer de 2017

todos son unos plameros

Todos son unos plameros que van con la voz de su amo, los dirigen como unas marionetas

ep  17 de Febrer de 2017

Opción personal

Yo evito en lo máximo posible hacer gasto en los pueblos o ciudades adheridos a la AMI o que tengan una estelada como recibimiento al pueblo. Imagínese la misma posición de ciudadanos del resto del estado en plena época turística (pongan una estelada en la entrada de port aventura) . La AMI es un cuento que solo beneficia a la misma AMI y nos perjudica a ciudadanos, empresas, turismo y en general a la economía. ¿que intereses tiene el ayuntamiento de Reus para pagar la cuota? Creo que la respuesta está clara, obedecer.

David  17 de Febrer de 2017

Vergonya

És una vergonya que es destinin 10 mil euros o els que siguin a una organització que només busca saltar-se la llei vigent i trencar Espanya, i que tard o d'hora serà posada sota control per part de l'Estat amb multes o il·legalitzant-la.

JUAN  17 de Febrer de 2017

El reseto es mutuo

Jose el respeto es mutuo y por ello nunca un alcalde que es de todos puede tolerar estas adhesiones a unos señores que nadie los reconoce ( mejor dicho solamente los reconoce una minoría ) el dinero es de todos y nunca se puede ser partidista en estos temas, mire hay muchas ciudades que no se han pronunciado y que nunca se ha adherido, es una vergüenza
que tengamos que tolerar estas cosas

Josep  17 de Febrer de 2017

Tot s'ha de respectar, tot

La sentència en qüestió deixa ben clar que es pot recórrer. Això també s'ha de respectar, Juan.
JUAN  17 de Febrer de 2017

que malos que son

que politicos tenemos, hay que respetar las sentencias