Cookie control
Dimarts, 02 de Juny de 2020

El Punt d’Atenció a la Diversitat Sexual de Reus ha rebut 3 consultes des del 17 de maig

Es va posar en marxa al Casal de les Dones coincidint amb el Dia Internacional contra l’homofòbia

25 de Juliol de 2017, per Isabel Martínez
  • Clàudia Vinyals és la tècnica responsable del Punt d'Atenció a la Diversitat Sexual

    Isabel Martínez

“Crec que és el moment de la visibilitat ‘trans’”, afirma Clàudia Vinyals, tècnica d’H2O del Punt d’Atenció a la Diversitat Sexual (PADS) de Reus, un servei que es va posar en marxa el passat 17 de maig i que ja ha tingut tres consultes per part d’usuaris que buscaven informació sobre diversitat sexual, orientació sexual i identitat o expressió de gènere. Concretament, les tres consultes rebudes fins a la data estaven relacionades amb la transsexualitat  i  la socialització dels usuaris davant de la seva situació. I és que la tècnica destaca que la recent “despatologització” de la transsexualitat ha incidit positivament en reafirmar a les persones d’aquest col·lectiu en la idea “que no estan malaltes i que es poden mostrar o trucar a les portes de certs serveis sense que els demanin un diagnòstic”, assegura.

“En un mes i mig tenir 3 consultes està molt bé”, ha comentat Vinyals, perquè creu que “serà un servei molt de comptagotes” perquè les persones a les quals s’adreça “primer s’han d’empoderar” per poder-ne fer ús. Precisament per facilitar aquest contacte, els o les interessades poden adreçar-s’hi via telemàtica, telefònica o presencial. Aquest darrer format està obert tots els dimecres, de 9 a 2 de la tarda, i de 5 de la tarda a dos quarts de 8 del vespre, al Casal de les Dones de Reus. Així mateix, considera que la tasca de coordinació amb els agents que ja treballen en aquest àmbit també requereix temps: “No és fàcil engegar-ho tot, coordinar-se amb tothom i crear una taula de treball on hi hagi els diferents agents implicats perquè facin de bola de neu”, assegura.

En compliment de la llei 11/2014 del Parlament de Catalunya, el PADS també realitzarà altres tasques enfocades a garantir la igualtat de drets de les persones LGBTI a la ciutat de Reus. Segons Vinyals, una d’aquestes vessants serà la formació del personal d’atenció al públic en serveis com l’administratiu, el sanitari o l’escolar. “Sempre hi ha hagut un missatge molt heteronormatiu i això fa que moltes persones no s’hi sentin incloses”, explica, mentre afegeix que a l’administració és essencial treballar “eines adequades per poder atendre a les persones LGBTI”.

Un altre dels aspectes fonamentals que treballarà el servei serà la realització d’una diagnosi de ciutat on s’establiran els punts forts i els febles del municipi al respecte d’una hipotètica homofòbia o transfòbia. Un estudi que tot just s’està debatent com s’ha d’enfocar dins dels plans d’igualtat que elabora el consistori reusenc. Sense voler prejutjar la realitat fins que s’elabori aquest document de manera objectiva, Vinyals sí que assenyala que, en línies generals, “actualment hi ha persones que el seu àmbit social és favorable i les lleis també ajuden molt”, en comparació amb tan sols unes dècades enrere. 

Finalment, el PADS serà un punt on els usuaris podran plantejar queixes envers temes relacionats amb situacions d’odi i drets humans, sobre discriminació en matèria laboral per la condició sexual o sobre temàtica administrativa en relació a l’atenció rebuda en els serveis de les administracions. En aquest sentit, el PADS elaborarà un informe que adreçarà a la Generalitat de Catalunya qui prendrà les mesures corresponents.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics