Aquest dissabte, que se celebra Sant Blai, les pastisseries reusenques ens tenen preparada una dolça tradició. Els blaiets fa anys i panys que fan les delícies de petits i grans, tots ben llèpols. Com que al sant se'l relaciona habitualment amb la bona salut, és costum que aquestes delicioses galetes amb aroma de vainilla es beneeixin amb l'objectiu de prevenir i tenir ben lluny els refredats, el mal de gola i altres dolències.
'Una manera més de fer país'
I com es preparen, els blaiets? Si tirem de la recepta tradicional haurem de tenir a l'abast mantega, ous, sucre, farina i ratlladura de vainilla. Altres, a banda, també ratllen pell de llimona. Des del Forn Sistaré, Xavier Pàmies explica que "no deixen de ser galetes de mantega, però ens agrada preparar-les perquè és una manera més de fer país".
En el seu cas, a més, usen sempre els ingredients del territori, i el toc especial és "un polsim de sal i que els fem de massapà". "Vam començar a fer els blaiets la setmana passada, aquesta també n'hem fet i la vinent en tindrem uns quants dies", detalla. "Però és que després ja arriba el carnaval, i començarem a fer la coca de llardons", afegeix. La qüestió és no parar de menjar, a casa nostra. Segons els seus càlculs, el Forn Sistaré haurà fet entre 200 i 300 quilos de blaiets, aquests dies.
Si bé es tracta d'una tradició amb certa presència als territoris de parla catalana, "a Reus és especial". Pàmies posa com a exemple el fet que, dies enrere, un grup de barcelonins que va venir a conèixer la ciutat els va fer una comanda de blaiets "per maridar-los amb vermut de Reus". L'element clau, això sí, és que els blaiets s'han de marcar amb el motllo del sant.
La recepta, detallada
Per fer entre 30 i 40 blaiets, i com ens expliquen al bloc Cotó de sucre, es necessiten 125 grams de mantega, dos ous sencers, ratlladura de llimona o de vainilla, una cullerada de llevat, entre 300 i 350 grams de farina, rovell d'ou per pintar-los, un tallador ovalat i un marcador amb la imatge del sant, si és que el tenim.
S'ha de batre la mantega i el sucre, fins que aconseguim que ens quedi una pasta homogènia. Hi aboquem els ous (d'un en un), els barregem, hi afegim el llevat, la ratlladura i la farina, fins que aquest cop obtinguem una nova pasta, que deixarem reposar una hora a la nevera. La pasta s'estira i amb el tallador es formen les unitats, que cal marcar si tenim el motlle i tallar.
Les pintem amb el rovell de l'ou i es posen al forn, tot vigilant-les fins que estiguin daurades. Retirem les galetes i les deixem reposar fins que ens les mengem.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics