Dissabte, 15 de Desembre de 2018

El termini per presentar propostes als pressupostos participatius s'obre el 27 de novembre

Ja al febrer de 2018, la ciutadania podrà votar entre les 40 aportacions finalistes, que es dividiran en dues categories en funció de la inversió necessària per executar-les

13 de Novembre de 2017, per Marc Busquets
  • Flores, a la presentació d'aquest dilluns

    Marc Busquets

Des del proper 27 de novembre i fins al 17 de desembre, els ciutadans majors de 16 anys i empadronats a Reus podran presentar les seves propostes de cara als pressupostos participatius de l'any vinent. La partida de 750.000 euros prevista dies enrere després de validar-se en sessió plenària es destinen a projectes que han de fer de la capital del Baix Camp "una ciutat millor", en paraules de la regidora de Participació Ciutadana i Transparència, Montserrat Flores, aquest dilluns al migdia. D'aquesta manera, es validaran les aportacions que es canalitzaran al web participa.reus.cat i més endavant, ja al febrer de 2018, s'obriran les votacions. "És democràcia directa. Els ciutadans podran decidir una part de les inversions municipals de cara als propers mesos", ha destacat. Aquest és el primer cop que des de l'Ajuntament s'impulsa una acció similar, ja freqüent en altres poblacions del territori. 

'Petits' i 'grans' projectes

Flores ha apuntat que des del consistori es pretén "engrescar la ciutadania" per tal que faci les aportacions que consideri oportunes. Aquestes s'han de centrar en aspectes i àrees de competència municipal i que "donin resposta a una demanda concreta", ha aclarit. En aquest sentit, i com a exemple, la regidora ha assenyalat que una possible proposta a tenir en compte passaria per la millora de l'enllumenat d'una via per fer-la "més segura". El web de participació ja està operatiu, i a banda Flores ha avançat que s'habilitaran punts presencials per poder sumar-se al debat als centres cívics, les biblioteques i altres espais municipals. A més, es crearà una comissió de seguiment de tot el procés, formada per representants veïnals, particulars donats d'alta al registre ciutadà i entitats de la ciutat. La seva inclusió, ha precisat, es farà per sorteig. 

A grans trets, el procés del pressupostos participatius té quatre grans fases. En la primera (fins al 17 de desembre), que recollirà les aportacions ciutadanes per executar, aquestes seran dividides en 'grans projectes' (amb una inversió igual o inferior als 50.000 euros) o 'petits projectes' (amb una dotació inferior als 50.000). Posteriorment, entre el 22 de gener i el 4 de febrer de 2018, la segona fase se centrarà en la recollida de suports, que determinarà els 40 projectes finalistes (30 dels anomenats 'petits' i una desena dels 'grans'). Es podran donar sis suports a les propostes presentadades (quatre per als 'petits projectes' i el parell restant per als 'grans'). La tercera fase consistirà en la votació de les propostes (entre el 28 de febrer i el 18 de març) i, ja a l'abril, la darrera etapa del procés avaluarà tot el succeït anteriorment. 

Flores ha argumentat que "la complexitat" del projecte ha estat el motiu pel qual no s'ha plantejat fins ara l'impuls dels pressupostos participatius. "Calia concretar moltes coses", ha argumentat. De passada, ha indicat que la partida pressupostària destinada ve condicionada "per la situació econòmica" del consistori i que la voluntat d'aquest és que donar continuïtat a accions com aquesta. "No és cap experiment, si volem anar cap a una democràcia participativa hem d'apostar per fórmules com aquesta", ha puntualitzat. Flores ha garantit que l'execució dels projectes més votats s'ha de dur a terme durant el proper exercici i que la modificació del crèdit votada al ple del passat 30 d'octubre "i el suport de PSC i la CUP" ha fet possible que la ciutadania pugui "dir-hi la seva" amb independència d'una possible pròrroga als comptes municipals de l'any vinent. 

COMENTARIS (0)

Reportatges