Cookie control
Dimarts, 20 d'Octubre de 2020

El tipus general de l’IBI, la taxa de guals i la de recollida de residus comercials pujaran un 9,75% a Reus el 2020

Per buscar la progressivitat fiscal la taxa de recollida de residus es dividirà en tres trams i es penalitzaran els pisos buits

17 d'Octubre de 2019, per Isabel Martínez
  • Caballero ha exposat l'increment en algunes taxes municipals

    Cedida

Vuit anys després que el primer equip liderat per Carles Pellicer (aleshores CiU i PP) apliqués un important increment a algunes taxes municipals com la dels residus, el nou govern municipal (Junts per Reus, ERC i Ara Reus) ha anunciat que les ordenances fiscals del 2020 s’actualitzaran “amb l’objectiu de garantir la continuïtat dels serveis”. A la pràctica, aquesta posada al dia representarà que taxes com la de guals, la de la recollida de residus comercials i el tipus generals de l’IBI s’incrementaran un 9,75% l’any vinent respecte el 2019.

Segons ha justificat la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, aquest augment contempla els increments de l’IPC en els darrers vuit anys (7,7%) al qual s’afegeix un 2% addicional. Respecte a una altra de les taxes més populars, la de la recollida de residus, s’incrementarà entre el 8% que s’aplicarà als immobles de menys de 100 metres quadrats, el 10% als que tinguin entre 100 i 150 i el 12% que serà pels que tinguin més de 150 metres quadrats.

L’aigua i els serveis funeraris també experimentaran una variació general del 9% en el primer cas malgrat mantenir la progressivitat i d’entre el 9% i el 15% en relació a les taxes de conservació funeràries i del 7% en inhumacions i exhumacions. “Reus té una baixa pressió fiscal”, ha adduït Caballero, qui ha afirmat que, malgrat aquest increment, la ciutat continuarà en aquest índex per sota de la mitjana dels cinc municipis catalans de població similar i dels set principals de la demarcació de Tarragona. “És impossible mantenir-la”, ha explicat sobre la congelació dels tributs dels darrers vuit anys.

La recollida d’escombraries, de dos a tres trams

Tot i aquests increments en l’IBI i algunes taxes, l’expedient d’ordenances fiscals, que s’aprovarà el 25 d’octubre en la mateixa sessió plenària que la del pressupost municipal per primer cop, aposta per “la progressivitat fiscal” que s’aplicarà a tributs com l’IBI i la taxa de recollida d’escombraries que passa dels dos actuals trams (fins a 100 metres quadrats o més) a tres. Respecte a l’IBI, el consistori reusenc el bonificarà a les famílies nombroses tot tenint en compte el valor cadastral dels immobles mentre que l’IBI diferenciat que afecta a grans superfícies o a establiments d’entitats financeres se situarà en el tipus màxim.

A més, l’expedient inclou com a novetat una modificació de l’IBI destinat a incrementar el 50% d’aquest impost en immobles desocupats si han estat dos sense ningú empadronat ni sense cap servei.

Pressupost de 2020

Amb un increment del 13,06% respecte els comptes d’enguany, el pressupost de l’ajuntament de Reus pel 2020 se situarà en els 123 milions d’euros. Una important xifra que servirà, entre d’altres coses, per “apostar per serveis” com l’ampliació de la nova contracta de la brossa i de residus amb una partida d’1,6 milions d’euros i l’increment de costos d’acord amb l’IPC de diferents contractes com el de l’enllumenat, les zones verdes o SIRUSA.

Caballero també ha destacat la importància del Pla d’inversions anual que se situarà en els 6,5 milions d’euros i que per motius electorals no ha pogut explicar. Un paquet que se sumarà a la definició del Pla d’acció municipal (PAM) que, com ha dit, ha definit el disseny de les ordenances fiscals i el pressupost municipal i que es donarà a conèixer després del 10-N. En el marc de les despeses que contemplarà el pressupost, Caballero ha destacat que més enllà del Pla d’inversions es podran fer altres esforços lligats al període de carència de crèdits i l’adequació de les retribucions dels recursos humans.

En “fites” com el deute municipal ha incidit en que el 2011 era de 405 milions d’euros, la previsió per enguany serà de 184 milions d’euros o a finals del 2020 es preveu de 164 milions.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (6)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Canicloso.  18 d'Octubre de 2019

Una punyalada per l´´ esquena...!!!

A veure si ens aclarim: A Reus tenim un govern compost per JPC, ERC i Ara Reus.
Això dit d'una altra forma és: Un partit de Pugdemont; un altre de Junqueras i un Municipalista.
A primeres de canvi ens pugen el 10% gairebé tots els impostos. Gestió "zero".
Els importa una merda el poble, així de clar. Aquesta és la República que volen posar-nos els actuals nazis catalans, SI SENYOR, feixistes de nova índole per la república ...
I que fa el partit municipalista Ara Reus ?? No diu res ?? Manifestaciò ya per la pujada d´impostos.

Enric  18 d'Octubre de 2019

la majoria fa aquestas cosas

La mayoría absoluta hace estas cosas de hoy para mañana, sin consultar y porque lo digo yo, hay señor alcalde esta vez lo ha sido por los pelos pero disfrute que no lo sera mas, la subida del agua vaya esperpento, si es la empresa que gana mas dinero para que la suben mas, si lo que tendrían que hacer es reducir el gasto de infraestructuras que tienen que es de un lujo que mata, lo que tendrían que hacer es reducir todos los grandes sueldos de los gerentes, vamos que es una vergüenza que nuestros políticos hagan una muy mala gestión en sus mandatos

Cromwell  18 d'Octubre de 2019

Ahora hay que manifestarse...!!!

Sí, así de claro, esto si que es un atraco en toda regla. Pellicer y sus compinches nos engañan, sus sueldos por las nuves, cada vez más desigualdad, manifestación todos los días que haya pleno municipal con lazos rojos... Una señal inequívoca de los engaños políticos...
A por ellos, oé, a por ellos oé, a por ellos oé...

Jordi Gaudí  17 d'Octubre de 2019

No hi ha dret

Pellicer, no hi ha dret! Com pot tenir el cinisme d'apujar l'IBI i els altres impostos i taxes gairebé un 10% quan per molt que l'IPC s'hagi incrementat un 7,7% en els darrers anys els sous de molts treballadors s'ha reduït o retallat (comptant que tinguessis feina. Als funcionaris, per exemple en els últims 10 anys han perdut més del 20% de poder adquisitiu. Moltes promeses electorals i pals un cop hem votat. No hi ha dret!!!

Enric  17 d'Octubre de 2019

Fantastico

Porque no se reduce sustancialmente el sueldo de todos los politicos su es que se necesita dinero, porque el ayuntamiento no reduce su plantilla, porque no reducen los altos salarios los gerentes de las muchas empresas que tiene el ayuntamiento que dicho des de paso varias solo producen perdidas, hay muchos porques antes de subir los impuestos, lo de la funetaria me parece escandaloso ya de por si es caro un sepelio y encima lo suben, sepan que el promedio de un sepelio es de 3000 euros, que desastre de politicuchos, lo que tienen que hacer es ponerse a trabajar para todos los reusenses y no fesplifar mas dinero en pabellones deprotivos que ya tenemos bastantes

Andreu  17 d'Octubre de 2019

LLADRES!

Quina vergonya....que pugin el sou un 9,7 % als treballadors municipals en comptes retallar-los.....Pellicer fora!!!!