Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El Tribunal de Comptes condemna Prat a retornar 900.000 euros per les factures de Manté i Batesteza

La jutgessa considera injustificades les feines de l'exdirector del CatSalut i parcialment injustificades les de l'arquitecte. A més, condemna l'Ajuntament de Reus a pagar les costes processals de l'exalcalde Pérez

18 de Juliol de 2017, per Enrique Canovaca
  • Josep Prat, a la seva sortida dels jutjats de Reus

    ACN

El principal investigat en el cas Innova, Josep Prat, haurà de retornar 900.120,82 euros a l'Ajuntament de Reus pels pagaments irregulars que va autoritzar a l'exdirector del CatSalut i propietari de CCM Estratègies i Salut, Carles Manté, i l'arquitecte, Jorge Batesteza. Així ho resol la jutgessa de la secció 2 del Tribunal de Comptes, Margarita Mariscal de Gante, en una sentència de 26 pàgines a la que ha tingut accés Reusdigital.cat i en la qual certifica la responsabilitat comptable de Prat respecte a un mal ús de fons públics. Per la magistrada, Manté no ha satisfet els objectius dels dos contractes signats amb l'antiga Innova, mentre que en el cas de Batesteza, veu justificats els pagaments durant un període inicial, però no posterior. Les parts poden presentar recurs a la sentència.

"La cosa certa és que no s'ha presentat cap document o informe fet per CCM Estratègies i Salut en virtut dels contracte signat amb Innova, el que resulta significatiu atenent l'objectiu del mateix consistent en funcions de consultoria estratègica", assegura Mariscal de Gante. Durant les declaracions, ni Prat ni Manté van poder justificar els pagaments, ni van presentar cap informe que els acredités, malgrat que van manifestar que se n'havia fet algun. "També van assenyalar que hi va haver reunions en les que s'exposaven les conclusions dels estudis fets, però tampoc hi ha constància que s'haguessin fet", afirma la sentència.

D'altra banda, la defensa de Prat va intentar justificar la inexistència d'un dany a l'erari públic perquè els pagaments totals de 720.000 euros obeïen, segons ell, a un pacte d'increment del concert amb el Servei Català de Salut. "Aquest tribunal no comparteix aquesta argumentació", afirma Mariscal de Gante, qui creu que l'important del cas és que ha quedat provat la inexistència d'una prestació rebuda per part d'Innova, la societat pagadora.

A més, la sentència ressalta que Prat va reconèixer en el seu testimoni que la decisió de contractar a CCM Estratègies i Salut no va ser seva i que ell complia ordres de dalt perquè Manté havia deixat el seu lloc de directiu sanitari a la Generalitat de Catalunya. Pocs dies després, va crear l'empresa per vehicular els pagaments declarats irregulars i autoritzats per l'exidrector d'Innova.

Fins i tot, la magistrada es refereix a les diligències per la via penal que porta a terme el jutjat número 3 de Reus per tal de justificar les seves argumentacions, referint-se a documentació presentada i declaracions davant Diego Álvarez de Juan. Cal subratllar, de fet, que aquesta sentència és per la via civil i que es va iniciar per la demanda presentada per l'Ajuntament de Reus, a la qual es va afegir el Ministeri Fiscal.

Els pagaments a Batesteza, il·legals des del 2009

En el cas de l'arquitecte Jorge Batesteza, la sentència considera acreditats els seus treballs pels anys 2007 i 2008. En el primer dels anys, l'investigat va presentar tres informes i al següent, un altre document. A més, "queda provat que Batesteza va intervenir en el projecte del nou hospital acudint a la majoria de reunions que es van fer en les diverses empreses que intervenien fins al maig de 2009, tant en les visites d'obra que es feien vàries vegades al mes com en les comissions de seguiment", afirma Mariscal de Gante.

No obstant això, a partir del maig del 2009, la magistrada assegura que Batesteza va fer les mateixes tasques en representació de la UTE encarregada de construir el nou hospital i no de l'empresa seva, Euroconsult. Per tant, dóna per acreditat l'argumentació del jutge d'Innova, Diego Álvarez de Juan, que l'arquitecte va realitzar les tasques una vegada i les va cobrar dues. D'aquí que la sentència consideri il·legals un total de 180.000 euros dels 320.000 euros que volia recuperar el consistori reusenc.

Absolució per a Prat i Pérez per les retribucions variables

La demanda presentada per l'Ajuntament de Reus també intentava rescabalar unes retribucions variables pagades a Josep Prat i Xavier Sarrà per valor de 190.341 euros i de 6.264,15 euros, respectivament, durant els anys 2009, 2010 i 2011. En el primer dels casos es demanava una responsabilitat comptable solidària per al mateix Prat i l'exalcalde, Lluís Miquel Pérez, i en el segon, una responsabilitat única per a l'exdirector d'Innova.

Finalment, però, la magistrada no ha acceptat les pretensions del consistori reusenc en entendre que es complien les condicions adequades per fer aquests pagaments, amb unes societats municipals que van tancar aquells anys en positiu. Per tot plegat, Mariscal de Gante condemna l'Ajuntament de Reus a pagar les costes processals de Lluís Miquel Pérez, entenent que la demanda contra Prat s'ha estimat parcialment.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pipes  18 de Juliol de 2017

Gracias Renyer

Molten glaciers all Pelli I al secretari, 900 mil euros rescabalats a l,adjustment. Bona feina