Dijous, 25 d'Abril de 2024

Els advocats animen els consumidors a iniciar els tràmits per reclamar les clàusules sòl

Experts consultats per Reusdigital.cat indiquen que si aquesta és nul·la, la retroactivitat ha de ser total

19 de Gener de 2017, per Marc Busquets
  • Concentració de consumidors en contra de les entitats bancàries

    El Punt Avui

  • Perdiguero és un dels advocats del col·lectiu Ronda

    ACN

  • Guillén és advocat i exerceix principalment a Reus

    Cedida

Els titulars d'una hipoteca amb clàusula sòl inclosa saben des de fa uns mesos que poden exigir a la seva entitat bancària que aquesta se'ls anul·li. "És un tràmit no especialment complicat, que pot resoldre's de manera ràpida i que ja pot suposar un benefici per a la butxaca", explica l'advocat reusenc Sergi Guillén. Ara bé, cal tenir present que no tots els bancs respondran de manera ràpida i efectiva si, a més, el consumidor pretén recuperar els diners que ha estat pagant de més durant tot aquest temps.

"Les entitats financeres saben que pel camí molta gent es rendirà, o que n'hi haurà que ni tan sols es mouran", diu sobre la postura que mantindran els bancs de cara al futur. L'expert tampoc considera, a més, que la resolució del govern central i que preveu un mecanisme per agilitzar les devolucions als clients de manera més econòmica que als jutjats pugui ser "efectiva". De fet, s'ha establert en tres mesos el termini de la resposta per part del banc un cop el client hagi iniciat la sol·licitud de retirada de la clàusula. A més, les entitats hauran d'informar els clients que tenen clàusula sòl, si bé pel que s'ha sabut fins ara aquest aspecte deixa l'elecció als bancs sobre a quins clients s'ha de dirigir i a quins no.

Assessorament i acció

"Els bancs han admès que la clàusula era abusiva, això ja és molt", apunta. "Però no n'hi ha prou, clar", segueix. D'entrada, segons Guillén, el que cal fer és "informar-se". "Molts van directament a la seva oficina bancària habitual, i allà el treballador de torn els diu el que els ha de dir, el que convé a la seva entitat", apunta. Per tant, la millor opció passa per assessorar-se amb "un advocat o un economista". En aquest últim cas, per establir les quantitats que podran reclamar-se.

Posteriorment, el següent pas ha de ser la reclamació interna, directament al servei d'atenció al client. Davant d'aquest escenari, s'obren un parell de possibilitats per als usuaris. "O bé voldran asseure's a negociar o bé tot s'acabarà al jutjat", detalla. "Molts dels nostres clients amb clàusules sòl s'han trobat que el banc els ofereix passar la hipoteca a un tipus d'interès fix, quelcom que s'ha d'estudiar cas per cas perquè a la llarga pot ser més convenient que no pas recuperar els diners", matisa.

I si finalment s'acaba davant del jutge? "Cal tenir paciència. La resolució es pot allargar ben bé un any, en funció del cas", apunta tot seguit. Per tant, i segons Guillén, els titulars d'una hipoteca amb clàusula sòl "han d'actuar, sí, però informant-se abans" i amb molta cura a l'hora d'escollir amb qui.

En aquest sentit, l'advocat reusenc alerta dels bufets que miren de captar clients amb estratègies "molt agressives i que fan molt de mal" al col·lectiu. "N'hi ha que s'anuncien dient que per quatre rals aconseguiran que quedi retirada, i això no és tan senzill", adverteix. Fent un cop d'ull a les xarxes, en realitat, no costa gens trobar ofertes prou llamineres. "Consulta, estudi i tramitació per 100 euros", ofereix un despatx amb seu a la capital del Baix Camp.

Els bancs, a l'aguait

Carles Perdiguero és un dels advocats integrants del col·lectiu Ronda, de Barcelona. Aquest passat dimecres, 19 de gener, a Tarragona, el lletrat va oferir una xerrada informativa a les instal·lacions del col·legi d'advocats. "Hem notat un increment notable de l'interès per part dels particulars per aquesta qüestió, és evident", apunta.

Les trobades que organitzen per tot el país són fruit dels "molts casos" lligats a les clàusules sòl que afecten els consumidors. "Hi ha molts dubtes i nosaltres mirem de donar respostes", apunta. Com en el cas de Guillén, Perdiguero opta per seguir els passos abans comentats. "Anar directament al jutjat no és aconsellable", raona.

L'advocat apunta que "actualment, els bancs estan a l'aguait" abans de moure fitxa i en funció del que es reculli al Decret que "havia de veure la llum la setmana passada però que encara no coneixem". "Independentment d'això, nosaltres entenem que hi ha una sentència que s'ha de complir. El govern hagués d'haver proposat una solució molt abans, i que hagués estat rotunda i favorable a favor dels consumidors", segons el lletrat.

"Si la clàusula és nul·la ho és des del minut zero, i per tant la retroactivitat ha de ser total", afegeix. "El problema, però, és que en casos com aquests el banc és més fort i té més recursos que no pas el client, i això fa que molta gent no tingui clar pagar un advocat i un procurador, és cert", admet.

'Em van dir que era una client preferent'

La Mònica Fontova és una tarragonina que ha volgut relatar la seva experiència a aquest mitjà. "Em van trucar per dir-me que era una client preferent i que tenien una molt bona oferta per fer-me", relata. Es tractava d'una renegociació del seu préstec hipotecari, però en cap moment li van parlar de la clàusula sòl. "Un familiar em va explicar que la mateixa entitat li havia retirat, i així va ser com vaig esbrinar que jo encara la tenia", segueix. "Per què no me'n van dir res, si tan client preferent era per a ells?", es pregunta retòricament.

"Més endavant vaig rebre una carta del banc en què em proposaven un tipus d'interès fix a canvi de no reclamar els diners que he pagat de més tots aquests anys", exposa. A partir d'aquell moment va començar un estira-i-arronsa amb l'entitat financera, marcat per l'actitud "cada cop més agressiva" d'aquesta. Fontova no s'ha volgut conformar amb l'oferta del banc i ha decidit recuperar tot allò que s'hagi vinculat a la seva clàusula sòl.

La justícia europea ha capgirat la situació

El 9 de maig de 2013, el Tribunal Suprem de l'Estat va establir la nul·litat de la clàusula sòl inclosa pels bancs en préstecs hipotecaris, quelcom que segons els defensors dels usuaris havia impedit que els titulars d'aquests es beneficiessin de les baixades de l'Euríbor que haurien reduït les seves quotes de pagament.

La sentència, però, va confirmar la limitació als seus propis efectes i perquè es considerava que les entitats només tenien l'obligació de tornar els diners pagats de més amb posteritat a la data de resolució, l'esmentat 9 de maig de 2013.  La recent resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va indicar, però, que la limitació temporals del Suprem contravé els principis del Dret Comunitari i que, per tant, els bancs han de tornar tots els diners guanyats per l'efecte de les clàusules sòl.  

Cal tenir en compte, a més, que una nova sentència del Suprem en què es fa constar que també s'han aplicat clàusules abusives en la pràctica totalitat de la constitució de les hipoteques i les despeses de les escriptures de les propietats, quelcom que fa veure una nova batalla legal en l'horitzó, ja que s'obre la porta a possibles noves reclamacions per part dels afectats.

En clau local, cal destacar la moció que el grup municipal del PSC té previst presentar al ple del proper dilluns, dia 23, per establir un servei d'assessorament gratuït per als afectats per les clàusules sòl en els seus préstecs hipotecaris.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

col·lectiu Ronda clàusules sòl ACN reusdigital
Sergi Guillén Reus clàusules sòl reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

ernest  19 de Gener de 2017

Lladres

La norma aprovada pel PP i el PSOE és una burla a la sentencia del tribunal del luxemburg. Animo a la gent a no deixar-se pendre el pel i a presentar reclamació judicial si cal. Fa un any ho vaig fer i d'aqui poc tenim el judici. La norma aprovada no obliga a tornar els diners malgrat que el tibunal de luxemburg diu que és una clausula abusiva. Entre això i el robatori de les electriques que si cal tallen a la llum a gent sense recursos estem ben posats. Als senyors del PP i PSOE els hauria de caure la cara de vergonya...però a aquestes alçades ja no els hi queda gens ni mica.