Dimarts, 19 de Març de 2024

Els altres Reus que hi ha a la xarxa

La crònica d'una recerca a Internet amb el nom de la nostra ciutat

23 de Febrer de 2020, per Jordi Garcia Arnau
  • El 'kapellbrücke', a Lucerna, creua el riu Reuss

    Jordi Garcia Arnau

Qui més qui menys ha fet 'egosurfing' en un moment o altre. És allò de buscar-se a un mateix a la xarxa per veure què hi surt. Com a bons ganxets, els de Reusdigital.cat hem pensat que podríem endinsar-nos-hi per veure què hi podem trobar més enllà de la informació referent a la nostra ciutat, a Internet. La cerca ha dut més d'una sorpresa. 

Marco Reus

Si posem Reus al buscador, és força probable que trobem moltes notícies relacionades amb Marco Reus. D'entrada, pot sorprendre l'abundància d'informació que es dedica al famós jugador del Borussia Dortmund, però per als aficionats al futbol és més fàcil d'entendre. El ja veterà jugador de Dortmund ha estat lligat pràcticament tota la seva vida esportiva als 'Borussia' alemanys, primer al de Monchengladbach (on va jugar entre el 2009 i el 2012) i després amb el de Dortmund (on ha jugat les últimes vuit temporades conquerint tres supercopes i una Copa d'Alemanya).

Marco Reus també ha estat designat futbolista l'alemany de l'any el 2012 i el 2019. Aquesta brillant carrera també l'ha dut a la 'Mannschaft', la selecció nacional alemanya, amb la qual ha jugat 37 partits i ha fet 10 gols. Reus ha estat un jugador lleial al Borussia Dortmud, i això l'ha portat ser un ídol al Signal Iduna Park. El seu gran rendiment va fer que fa uns anys, clubs com el Manchester United, el PSG o el mateix FC Barcelona, en diverses ocasions, s'interessessin per ell.

Ara bé, però si enlloc d'escriure Reus amb una essa ho fem amb dues, el ventall de la recerca digital s'amplia. Aquesta doble essa és una lletra exclusiva del l'alfabet alemany que es denomina 'eszett' o 'scharfes', i tot i que s'assembla a la lletra beta grega no hi té res a veure i es pronuncia com una essa i una zeta juntes.

La república de Reuss

L'origen d'aquesta efímera república l'hem de buscar en el Comtat de Reuss, al segle X. Sembla ser que Reuss fa referència a una població d'origen eslau que es va convertir al cristianisme en instal·lar-se en aquesta zona situada al sud de l'antiga Alemanya Oriental. El vocable de Ruzze o Reusse apareix per primera vegada durant el segle XII en el castell del comte Enric I, que va rebre el sobrenom de 'der Ruzze' (que vindria a voler dir 'el victoriós'). Altres teories també apunten que el nom deriva de l'origen rutè dels seu pobladors, el rutens, una llatinització del gentilici rus.

Curiosament tots els membres masculins de la 'Casa de Reuss' s'anomenen Enric. La numeració dels diferents Enric segueix un estrany reglament, de manera que el primer de cada segle porta adherit al seu nom l'ordinal I. Aquesta tradició en la uniformitat del nom es remunta al segle XIII. Al segle XVIII, aquests territoris van ser elevats a la categoria de principats, i poc després van entrar a formar part de la confederació germànica de principis del XIX. El 1918, arran de la caiguda de la monarquia per la Revolució de novembre, es va convertir en república i poc després en estat popular. La bandera de l'estat de Reuss és exactament igual que la de l'actual d'Alemanya. Finalment l'estat de Reuss es va incorporar al land de Turíngia el 1920.

El riu Reuss

L'altre Reuss el trobem no massa lluny de Turíngia, concretament a la Confederació Helvètica, i correspon a un hidrònim. Segur que alguns dels nostres lectors han visitat la bonica ciutat de Lucerna i s'han passejat pel 'Kapellbrücke', un fantàstic pont de fusta considerat el més antic d'Europa i datat l'any 1333. El pont i la torre octogonal que hi ha al mig són la principal atracció turística d'aquesta ciutat del centre de Suïssa, fins el punt que es diu que la torre és el monument més fotografiat del país.

El riu que passa per sota d'aquest pont de 205 metres de longitud es diu Reuss, i és el quart més important del país alpí. Neix al massís del Sant Gotard i les seves aigües acaben al riu Aar, després de recórrer 160 quilòmetres en direcció al nord.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jaume I  25 de Febrer de 2020

Reusel de Mierden

Per estrany que sembli aquest poble existeix. No és cap broma per burlar-se de la nostra ciutat. És a Holanda, té 12.500 habitants i és a tocar d'Eindhoven

Papitu  23 de Febrer de 2020

Reusel-De Mierden

Com a curiositat, també existeix Reusel-De Mierden.