Divendres, 21 de Setembre de 2018

Els veïns d'una finca del carrer de Gaudí es queixen per les obres d'ampliació d'un centre mèdic que tenen a tocar

S'havia previst aixecar una paret de 18 metres com a separador amb les instal·lacions d'Alomar, que s'està ampliant

16 de Maig de 2018, per Marc Busquets
  • Imatge dels treballs que afecten els veïns de la finca

    Cedida

La comunitat de propietaris de la finca situada al número 13-15 del carrer de Gaudí de Reus ha fet saber aquest dimecres que pateix les conseqüències de tenir al costat les obres d'ampliació del centre mèdic Alomar, situada al número 5 de l'avinguda del pintor Tapiró. D'aquesta manera, i segons ha pogut saber Reusdigital.cat, els treballs que s'hi han dut a terme fins ara tenien per objectiu la construcció d'un mur de 18 metres d'alçada com a separador. Aquest, però, ha estat enderrocat recentment "sense avís previ" als veïns. Anteriorment, a banda, "la manca de mesures de seguretat" ha causat despreniment de material a tocar dels pisos més afectats. La filla del propietari d'un dels habitatges, Bibiana Leno, ha exposat que els veïns han iniciat una sèrie d'accions legals perquè se senten "deixats" per part de l'Ajuntament. Si bé la llicència d'obres autoritza les feines que s'hi fan, el cas és que s'haurien produït una sèrie d'"incompliments" per part de l'empresa que les executa. 

Autorització per accedir al pati interior dels veïns

Leno ha assenyalat que la comunitat, constituïda per una vintena aproximada de propietaris, es va trobar de sobte que els operaris van accedir un bon dia al pati interior de la finca (que els veïns usen per plantar-hi flors i passejar-hi, s'ha detallat) per elevar una paret cega "sense que se'ns hagués informat prèviament". En aquest sentit, el veïnat ha lamentat que no se'ls comuniqués l'inici dels treballs. "Hauríem presentat les al·legacions pertinents", assegura Leno. La situació generada es remunta "mesos enrere", quan l'arquitecte tècnic del projecte que es realitza a la vora es va posar en contacte amb un veí de l'immoble. Aquest els va demanar una autorització per accedir al pati "per fer les obres de dins". La representació veïnal va instar la promotora dels treballs a fer constar per escrit la petició per considerar-la.

Un cop en contacte amb l'empresa executora del projecte, "se'ns va dir que pensaven ampliar el volum de l'edificació antiga i ocupar tota la seva superfície". Els veïns es van considerar perjudicats, "perquè la paret és a un sol metre d'algun dels habitatges". "Amb una paret cega, si hi ha problemes de filtracions, hauran d'accedir sempre per la nostra propietat per reparar-la", s'ha queixat Leno.  Els veïns es van adreçar a Urbanisme, "per demanar informació del projecte" i decidir si es donava o no resposta afirmativa a la demanda feta per l'empresa.

La resposta, segons Leno, és que "el solar és d'ús per a serveis i que l'Ajuntament havia concedit la llicència corresponent". "No entenem que s'hagi concedit sense dir-nos res de res, a nosaltres". Segons Leno, l'activitat empresarial de la clínica està sotmesa a una regulació específica en aquest àmbit. D'aquesta manera, i després de consultar la normativa relacionada, el projecte de les obres ha d'assenyalar "quin ús es donaran als espais que toquen amb els habitatges". Com a part "implicada", per tant, els veïns entenen que se'ls hauria d'haver donat l'opció de fer al·legacions. "Legalment ens van dir que no hi teníem res a fer", ha revelat. 

Una 'petita' comunitat de veïns

Més endavant, i ja amb el suport legal d'una advocada, els veïns han presentat un escrit al consistori "per demanar explicacions". Per tot plegat, "i ja que no podrem impedir les obres", es va decidir finalment donar permís "només a posar una bastida" al pati per acabar "bé el mural", ja que l'empresa hauria argumentat que si no es podia treballar en aquell espai "el mur quedaria lleig, sense segellar les juntes" i que "hi hauria filtracions d'aigua". El veïnat ha denunciat, a més, que no se segueixen les pautes adequades de seguretat, fet que ha causat que en ocasions anteriors "hagi caigut material que hauria pogut fer mal a algú", segons Leno. "Ho hem advertit a l'empresa i no ens han fet cas", ha lamentat aquesta. L'última desagradable sopresa l'han tinguda aquest passat dimarts, quan s'han adonat que "sense avisar-nos", s'ha enderrocat el mur. 

"Els veïns se senten indefensos i han dit prou. L'Ajuntament no ens fa costat, i sembla més interessada en complaure una empresa privada abans que no pas escoltar una petita comunitat de veïns". Per acabar, i en una última conversa amb el responsable de les feines, s'ha demanat que no s'agafi més distància del pati de la pactada amb anterioritat. Pel que sembla, ha apuntat Leno, n'han usada més de la corresponent. "Fan ús de la nostra propietat d'una manera que no se'ls ha autoritzat. Havíem quedat que les tanques de separació al pati per delimitar els treballa serien a 3 metres, i n'han agafat el doble", ha descrit Leno. 

COMENTARIS (0)