Divendres, 29 de Març de 2024

Emili Argilaga: 'Cal que es voti, quan ho vol un 80% de la població'

14 de Juliol de 2017, per Carles Muñoz/ David Penas/ Carles Bardou
  • Emili Argilaga, a la seu d'Òmnium Baix Camp

    Enrique Canovaca

Emili Argilaga Tarragó (Reus, 1953) és des de l’any 2014, president de l’Òmnium Baix Camp, responsabilitat que compagina amb la seva ocupació professional de dissenyador d’interiors. Aquesta entrevista però, la centrarem amb la seva faceta de màxim representant de l’entitat reusenca, en la qual ens explica el funcionament d’Òmnium Baix Camp, i el seu posicionament sobre el procés independentista que viu Catalunya.

D'ençà que va ser nomenat president d'Òmnium Cultural Baix Camp, quines actuacions ha impulsat?

Bé, de fet vaig entrar com a president l'any 2014, en ple procés cap a la independència. Per tant, una de les actuacions més importants ha sigut tot el que relaciona amb aquest procés democràtic. A banda, no hem deixat de fer la feina nostra, que és el tema de la llengua, cultura i cohesió. Hem impulsat els premis per a joves escriptors Baix Camp i el Premi Sambori, i hem continuat amb presentacions de llibres. És a dir, no hem deixat de fer allò que ens caracteritzava abans del procés.

Quina evolució ha tingut l'entitat, referent als socis, la participació, el paper a la ciutat...?

Jo vaig agafar l'entitat que hi devia haver uns 900 i escaig socis i en aquests moments som 1.200, o sigui que l'evolució és positiva. I Òmnium Cultural passa dels 60 mil socis. És una evolució dels anys,el fet que molta gent s'hagi fet sòcia.

Expliqui com funciona Òmnium Cultural Baix Camp, és a dir, com s'organitza, si hi participen tots els municipis de la comarca, amb quin equip de treball compteu...

La participació del soci en si és difícil perquè a Òmnium i no sé per què, el soci paga i no és que es desentengui de l'entitat, sinó que dóna la confiança a qui la dirigeix. Hi ha una presidència i una junta, que som uns catorze, i diferents grups o equips de treball. Per capacitats de cada membre de la junta hi ha uns que es dediquen al tema de la literatura, hi ha uns altres que fan l'apartat de cohesió social i uns altres que treballen aspectes de país, més polític. De comarca, no anem per municipis, anem per socis, tenim socis a tots els municipis. Aquí nosaltres no distingim pobles ni res, és el mateix que un soci sigui de Riudoms, de les Borges o de Reus.

Aquest passat cap de setmana s'ha dut a terme la Festa per la Independència. Expliqui com va anar, quina va ser la resposta ciutadana?

La Festa de la Independència la va organitzar en solitari l'ANC- Reus per la Independència, amb el suport d'Òmnium i, de fet, va venir el president de l'entitat a Catalunya, Jordi Cuixart. Enguany, a Òmnium tenim altres projectes, com per exemple, la projecció del documental 'Las cloacas del estado', produït per Mediapro, i que es podrà veure a un munt de pobles de Catalunya.

Òmnium Cultural es va fundar l'any 1961. Des de llavors, quina creu que ha estat l'evolució ideològica de l'entitat?

L'Òmnium neix per una necessitat de salvaguardar i protegir el que era la llengua i la cultura catalanes, allò que llavors es deia país, la paraula és cohesió. Cinc empresaris es van adonar que la manera de cohesionar un país era per mitjà de la llengua i la cultura. A partir d'aquí van començar a actuar. Com pots comprovar des del món de la catalanitat de l'època, s'ha evolucionat com ho ha fet el territori: hem passat de ser sobiranistes a independentistes, com la societat en si.

A títol personal, creu que el referèndum del pròxim 1 d'octubre s'acabarà realitzant o bé l'Estat posarà tots els medis per impedir-ho?

Ho respondré a la inversa. L'exèrcit dubto que es pugui posar en marxa, ja que aquesta vegada seran unes votacions, que hi ha gent que està en contra, però per sort hi ha l'OTAN. No poden moure aquí ni un soldat que no tingui la supervisió d'OTAN, ja que estan sota el comandament d'ells. A més, el moment que moguessin un sol camió, l'endemà mateix som independents perquè Europa ens donarà el seu suport. L'Estat posarà totes les traves i trampes possibles, pensi que fa molts anys que s'entrena. Segur que en saben molt, però no dubtis que votarem i que el referèndum es farà. Home, quan un 80% de la població el vol, nosaltres volem que votin. Ens és el mateix el 'sí' que el 'no', tot són maneres de pensar respectables no? Volem que la gent es pugui expressar.

Després de l'1 d'octubre, en cas que guanyi el 'sí', què creu que passarà?

Home, el mandat que té el Parlament de Catalunya és que al cap de 48 hores o el temps prudencial perquè se sàpiga l'escrutini final, és proclamar la República Catalana. A mi em sembla que això ho faran. Ho han de fer, ja que és el seu mandat.

Per altra banda, si guanyés el 'no', què passaria, seguiria lluitant per convèncer a la gent o es deixaria córrer tot?

Nosaltres venim de molt lluny, ja us he dit de l'any 1961, portem carrera. Continuaríem fent la nostra feina, treballar pel bé de la llengua, la cultura i el país. O sigui que nosaltres això no ens coartarà.

Creu que s'hauria de lluitar per un altre referèndum?

Sí, jo crec que s'hauria de començar a educar a la gent de què és un referèndum i tornar-ho a provar. Una mica el procés que han portat altres territoris com poden ser Escòcia o el Quebec. Allà ja s'ha fet un referèndum i tot no ha acabat, el país és el país i tot continuarà sent igual. Catalunya no deixarà de ser una nació, malgrat que guanyi el 'no' al referèndum.

Si es proclama la independència i som un Estat, la feina d'Òmnium s'haurà acabat o continuarà?

Jo suposo que continuarem treballant amb el primer esperit, de conservació i millora de què és la llengua i tot el que sigui suport a la cultura. Potser ens haurem de moure en uns altres paràmetres, però segurament seran aquests i continuar cohesionant un país que encara és d'acollida. Hem d'ajudar a cohesionar els nouvinguts.

Creu que llavors hi haurà més feina?

No, jo crec que no. El que passarà és que podrem dedicar-hi molts més esforços. La cohesió social és vital per un país i, a Reus, per exemple, s'hi parlen més de trenta llengües.

Creu que en cas de ser independents perdrem poder adquisitiu?

No, però que la gent no pensi que quan siguem independents cada dia repartirem un taló per a cadascú. S'haurà de continuar treballant igual, les coses seran difícils, el que passa és que podrem manegar els diners a la nostra manera i els podrem utilitzar com nosaltres veiem que sigui necessari. Jo diria que a més, amb les balances fiscals que portem, penso que guanyarem. Ara, que això no serà allò que deia aquell que "per ser català aniràs pel món i ho tindràs tot pagat". Ens costarà, però tindrem més oportunitats, més que res perquè Catalunya està en un lloc estratègic del Mediterrani que té molta oportunitat per a l'economia. Tot això es notarà.

I després, hi ha la possible entrada a la Unió Europea?

El que no poden fer és expulsar ningú. Poden expulsar un país, però jo no crec que vulguin deixar fora una economia del nivell com la catalana. Catalunya és aportadora neta de diners a Europa, en canvi Espanya és receptora, o sigui que jo no crec que deixin escapar una gent que paguen i que són motor d'economia, basada en tot el bloc sencer de la Catalunya Nord i més enllà. Jo crec que Europa no se'ns girarà d'esquena i, de moment, no diu res perquè és posar-se amb l'enemic del meu amic. Però quan s'hagi declarat la independència, tots es posicionaran.

(Aquest entrevista ha estat elaborada pels alumnes de Batxillerat que fan una estada de pràctiques a Reusdigital.cat)

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ganxet  15 de Juliol de 2017

I voste

I voste representa, al pensament unic?, al 3/4%? als partits mes votats com son ANC, Omniun? aquí representa valent, no estará, suposadament, amb nomina dels demócratas anomenats?, li recomeno tranquilítat valent

Joan Anton Carricondo Oyonate  14 de Juliol de 2017

Anònims no, si us plau!

Tant difícil, o covard, és amagar el cap sota l'ala? Aquells que no volen identificar-se són franctirador que no tenen cap credibilitat.
I son o no i son? La democràcia accepta totes les posicions i opinions!

Ganxet  14 de Juliol de 2017

Vol dir?

Com a calculat el 80%? Es sobre la base del pensament únic?

Pere  14 de Juliol de 2017

no es correcte

El 80 % de ón u has tret, em semble que vas molt equivocat, tot això és fer volar coloms

joan  14 de Juliol de 2017

no es real

un 80% dels que tu creus que son...tambe puc dir que hi ha un 80%que no vol votar.....o sigui meitat i meitat...aixo no es democracia...es una imposició