Divendres, 29 de Març de 2024

En Comú Podem construeix la seva victòria al centre i el sud de Reus

Fins a cinc forces polítiques guanyen algun col·legi a la ciutat

21 de Desembre de 2015, per Enrique Canovaca
  • Un reusenc vota a l'escola Prat de la Riba

    Fabián Acidres

Les eleccions estatals es mouen clarament en una altra dinàmica que les municipals i les catalanes. Així ho demostren els resultats per col·legis electorals, segons dades de l'Ajuntament de Reus. La primera qüestió que sobta és una dispersió espectacular del vot, que provoca que fins a cinc forces (En Comú Podem, DL, Ciutadans, PSC i ERC-Cat sí) hagin guanyat en algun dels 13 col·legis reusencs. De fet, resulta curiós que una força com En Comú Podem s'imposi a la capital del Baix Camp quan ni tan sols té representació municipal i a les catalanes es va quedar en una posició endarrerida. Però la tendència estatal ha tingut un pes clau.

Si es desglossen els resultats, s'observa com la formació d'esquerres, impulsada per la imatge de Pablo Iglesias i Ada Colau, cimenta la seva victòria al centre i al sud de la ciutat. De fet, En Comú Podem aconsegueix una quarta part dels seus vots als col·legis Rubió i Ors i Rosa Sensat, és a dir, a Sant Josep Obrer, Mas Pellicer i Horts de Miró. També s'emporta un miler de vots i la victòria al col·legi Teresa Miquel, al barri Gaudí, amb 474 suports, i al col·legi General Prim.

Una altra dada clau per entendre la seva victòria: tan sols a la zona del Joan Rebull, eminentment independentista, En Comú Podem no està entre les tres forces més votades. És a dir, malgrat només guanyar en 5 de 13 col·legis, en gairebé tots suma el suficient com per imposar-se en el recompte general amb 700 vots més que Ciutadans i un miler més que els socialistes.

Ciutadans s'imposa al barri Juroca i el Pavelló Olímpic

La formació taronja no ha obtingut els resultats esperats a Catalunya i l'Estat, però a Reus sí que ha mantingut la tendència a l'alça de les eleccions municipals i catalanes. C'S s'ha imposat en dos col·legis que ja tenia controlats dels anteriors comicis: el Pavelló Olímpic i l'Escola Misericòrida, que li donen poc més de 1.500 suports. És en les zones més allunyades del centre on la formació d'Albert Rivera obté els vots absoluts suficients com per situar-se en segona posició a la ciutat.

El PSC s'imposa en dos col·legis i perd gairebé 3.500 vots

La tercera posició general és per als socialistes, amb poc més de 7.700 suports. L'Escola Cèlia Artiga i l'Institut Salvador Vilaseca són els dos bastions on triomfa el PSC, malgrat que tan sols sumen un miler de vots. Així doncs, el resultat dels socialistes s'explica per situar-se en posicions capdavanteres en sis col·legis més, especialment, aquells que donen més suports en termes absoluts. No obstant, cal tenir en compte que el PSC ha baixat de 3.459 vots respecte a fa quatre anys.

ERC multiplica vots i s'imposa al Pompeu Fabra

Els grans resultats d'Esquerra a Catalunya també s'han traduït a la ciutat, amb un increment d'uns 4.800 vots respecte a fa quatre anys. El partit independentista s'imposa a l'Escola Pompeu Fabra i treu un bon grapat de vots al Joan Rebull i Prat de la Riba, les zones de Reus amb més tradició sobiranista. Per primer cop, ERC supera a l'antiga CiU i ara Democràcia i Llibertat en unes eleccions estatals a Reus -ja va passar a les europees del 2104.

Democràcia i Llibertat guanya a tres col·legis però s'enfonsa en la resta

La candidatura de Democràcia i Llibertat (DL) passa de ser la guanyadora dels comicis fa quatre anys -fent coalició amb Unió- a situar-se com a cinquena força. Una patacada que s'explica per la nul·la penetració del partit, al qual pertany l'alcalde, Carles Pellicer, més enllà del centre i els tres col·legis amb més vots independentistes, com són el Joan Rebull, Prat de la Riba i IES Baix Camp.

A banda d'aquestes petites victòries, DL només s'ha situat entre les tres forces més votades en dos col·legis més, d'un total de 13. Si es comptabilitzen els vots d'Unió a Reus, l'antiga coalició ha baixat en 5.000 suports respecte a fa quatre anys.

Els resultats de les eleccions a Reus demostren, un cop més, que la tendència del vot canvia radicalment en funció de si es vota alcalde, diputats al Parlament o representants al Congrés. Cal tenir en compte que la CUP, amb 6 regidors a Reus, no s'ha presentat a Madrid i que Catalunya Sí que es Pot, l'equivalent a En Comú Podem, va obtenir poc més de 3.000 vots a Reus el passat 27 de desembre. Aquest diumenge, han estat més de 8.000 suports.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

D.R.R.  21 de Desembre de 2015

CIUTADANS DE 3ª

SAPS EL QUE PASSA AL Bº JURUCA O FORTUNY, QUE ELS POLITICS DE SEMPRE NO ENS FAN MI CAS; SOM CUITADANS DE 3ª PELS TEUS AMATS POLITICS CATALANISTES I QUE ESTIMEN EL TEU PAIS PERO DESPRECIEN EL MEU

J. A. C. O.  21 de Desembre de 2015

Que passa al barii Juroca?

La clau está en la concentració d'immigrants de la resta de la pell de brau foradada, apedaçada i mal cosida que, nalgrat portar dotzenes d'anys, no volen apreciar Catalunya i només pensen en un passat que podría haber estat molt millor, no ha estat per la feina de millorar-ho i ens fan responsables sense saber els motius.