Dissabte, 20 d'Abril de 2024

En Comú Podem construeix la seva victòria al centre i sud de Reus

ERC-Cat Sí i el PP són les úniques forces que creixen en vots respecte el 20-D, malgrat el descens de participació

27 de Juny de 2016, per Enrique Canovaca
  • Un home vota al col·legi Prat de la Riba de Reus

    Cristina Antillés

Els resultats de les eleccions al Congrés i al Senat a Reus segueixen les tendències de votació a Catalunya i a l'Estat. Per una banda, En Comú Podem ha estat la força amb més suports, amb 284 vots menys que fa sis mesos (8.402 suports i un 19,24%). Per l'altra, ERC-Cat Sí i el PP han crescut considerablement, tot i un descens de sis punts en la participació, amb uns 600 vots més cadascú. La coalició liderada per Xavier Domènech ha fixat la seva victòria a la ciutat imposant-se en sis dels tretze col·legis electorals, especialment, aquells de la zona centre i sud.

En Comú Podem ha obtingut 1.257 vots a l'Escola Rubió i Ors, altres 917 al Teresa Miquel, i 680 a l'Escola Rosa Sensat, situada al Mas Pellicer. La formació morada també ha liderat els comicis en altres tres col·legis més petits com són l'Escola Ciutat de Reus, al barri Gaudí, l'Escola Misericòrdia i l'Institut Baix Camp. Malgrat que és difícil fer una correlació amb els resultats de les eleccions municipals de fa un any, davant la no presència de la CUP, és evident que existeix un electorat d'esquerres a la ciutat a favor del referèndum. Un electoral que ara no té representació al consistori.

En el cas del PSC, el context general ha influït molt més que no pas la incidència local del partit. De fet, a les municipals de fa un any, Francesc Vallès va obtenir 5.573 vots, mentre que en les espanyoles la xifra de la formació ha pujat fins als 7.286 vots i un 18,12%, situant-se en tercera posició. Els socialistes obtenen bones posicions en tots els col·legis electorals i lideren dos que són un clàssic en qualsevol comici: l'Escola Cèlia Artiga i l'Institut Salvador Vila-seca. No obstant, el PSC perd gairebé 500 vots respecte al 20-D.

Creixement d'ERC-Cat Sí i del PP

Esquerra certifica el seu increment de suports als col·legis que se situen en la zona centre i el nord de Reus, és a dir, aquelles que són més independentistes. En canvi, a la perifèria del sud (Sant Josep obrer, Mas Pellicer, barri Fortuny i barri Juroca), ERC no està entre les tres formacions més votades. La formació liderada per Noemí Llauradó  guanya en tres col·legis que tenen un pes genèric important, com són Joan Rebull (1.088 vots), Pompeu Fabra (905) i General Prim (896). És curiós que el partit independentista se situa segon al barri Gaudí, amb 369 vots i 18,87% dels vots, però cal tenir en compte que a les municipals ja va guanyar la CUP al col·legi Ciutat de Reus.

L'altra formació amb resultats força positius és el PP. De fet, quantitativament és el partit que més creix a Reus en comparació a fa sis mesos. Els populars se situen entre les tres formacions més votades a set col·legis electorals i destaca la seva victòria al Pavelló Olímpic, amb 819 suports i un 20,80%. En comparació a les eleccions municipals, els populars dupliquen els resultats, un fet que torna a demostrar la influència del context general més que del local. Al Senat, el reusenc Sebastià Domènech ha obtingut 47.694 suports, quedant en onzena posició.

Caiguda important de CDC i C'S

Si les primeres quatre forces a Reus tenen alguna cosa que celebrar, amb uns socialistes que aguanten més o menys la rebrincada, la cinquena i la sisena no poden estar contentes. Convergència Democràtica de Catalunya ha perdut 1.200 vots respecte a fa sis mesos, situant-se amb 5.959 suports, i només es capaç de guanyar a l'Escola Prat de la Riba, el col·legi on vota l'alcalde, Carles Pellicer, i que ha estat tradicionalment convergent. A més, el batlle no ha aconseguit entrat al Senat, tot i que ha obtingut uns 900 vots més que no pas la seva formació al Congrés a Reus.

Del poc més de miler de vots perduts per CDC a la ciutat, es pot deduir que la meitat d'aquests han marxat cap a ERC (tot el creixement obtingut), mentre que la resta no han anat a votar. També pot haver-hi alguna minoria que ha optat per alguna altra formació. De fet, a Reus hi hagut 3.851 vots menys que el passat 20 de desembre, una abstenció que ha perjudicat a totes les formacions menys al PP i ERC-Cat Sí. En qualsevol cas, Pellicer perd gairebé 2.400 vots respecte a les municipals.

Probablement, el partit més perjudicat per aquest escenari és Ciutadans, que ha passat de ser la segona força més votada el passat 20 de desembre a la sisena. El partit d'Albert Ribera perd 2.355 suports a la ciutat, perjudicat també per la marxa de votants al PP. La formació taronja no se situa entre les tres primeres forces en cap dels tretze col·legis electorals, quan fa sis mesos va arribar a guanyar al Pavelló Olímpic, en una mostra més que la dinàmica general influeix força més que la local.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  27 de Juny de 2016

Encara hi ha qui busca excuses i no apareix!

La feina feta dona resultats, la 'gomina' i l'egocentrisme porta al desgavell. No escoltar a menys que siguin del rotllo amical aporta resultat, potser no gaire bons. Fer-se el bonic i no donar respostes és positiu per als altres i condemna particular. Mrenys aparells de comunicació corporativa i més proximitat amb les persones.