Cookie control
Dilluns, 28 de Setembre de 2020

Entren en vigor les modificacions de l'Ordenança de civisme

Els canvis introduïts precisen la regulació de la pràctica de la mendicitat, la prohibició d’anar nu per la via pública, l’obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals de companyia a la via pública

30 de Juliol de 2020, per Redacció
  • Un veí, amb un patinet elèctric

    Reusdigital.cat

Les modificacions de l'Ordenança de civisme entren en vigor aquest dijous, 30 de juliol, una vegada passat el periode d'exposició pública de l'aprovació definitiva del text. Aquest manté l’objectiu "d’adaptar-se a les novetats normatives i reforçar la voluntat política de vetllar per la convivència a través d’una eina que s’ha demostrat efectiva per resoldre les situacions que puguin alterar-la", segons fonts municipals.

Els canvis precisen la regulació de la pràctica de la mendicitat, la prohibició d’anar nu per la via pública, l’obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals de companyia a la via pública, i s'hi estableixen de manera expressa els vehicles de mobilitat personal com a elements de mobilitat que tenen prohibit circular per les voreres.

Mendicitat

La nova redacció de l’ordenança prohibeix quan la mendicitat s'exerceix de manera que pot posar en qüestió la convivència a la via pública. El text final especifica que "no es permet la mendicitat de forma agressiva, insistent o intrusiva envers als vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics, o que respongui a una estructura organitzada; tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal".

Prohibició d’anar nu per la via pública

L'ordenança concreta la prohibició d’anar nu per la via pública. Es prohibeix "anar despullat o amb el tors totalment nu per la via pública o pels espais públics, tret de les piscines o els altres espais on estigui expressament autoritzat".

Miccions dels animals

La modificació de l’ordenança incorpora de forma més clara i precisa l’obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals de companyia a la via pública o en qualsevol espai d’ús públic, i incorporar així mateix, l’incompliment d’aquesta obligació com a infracció lleu. El redactat final inclou que "en cas que no es pugui evitar la micció d’aquests animals s’haurà de netejar immediatament amb aigua l’espai on s’ha produït la micció".

El text vigent fins ara, s'ha apuntat des de l'Ajuntament, es limitava a regular que les persones que passegen animals de companyia hauran d’evitar que els animals defequin a la via pública, i també que facin les seves miccions als espais públics o d’ús públic, i especialment a les façanes dels edificis o al mobiliari urbà.

La recollida o neteja de les deposicions es limitava a les defecacions. El nou text ho aclareix i s’estén a les miccions.

Vehicles de mobilitat personal

Finalment, el nou text equipara els vehicles de mobilitat a les bicicletes com a elements de mobilitat que no poden circular per les voreres o altres espais destinats a ús dels vianants; i diferencia aquests d'altres elements com patins, monopatins o similars, que tampoc podran circular per la vorera, a execpció que ho facin a pas de persona i sempre que no hi hagi un carril o via habilitada expressament.

En aquest sentit, la redacció final prohibeix, "salvant el que pugui disposar la normativa sobre trànsit i circulació de vehicles, circular en bicicleta o altres vehicles de mobilitat personal (VMP) per les voreres o altres espais peatonals o zones destinades a l’ús de vianants. Tampoc es permet circular amb patins, monopatins o altres aparells similars per les voreres o altres espais destinats a l’ús dels vianants, a excepció que ho facin a pas de persona, i sempre que no existeixi carril o via expressament habilitada amb aquesta finalitat i no siguin arrossegats per altres vehicles".

La prohibició, s'ha indicat, ja quedava fixada en el text vigent fins ara en definir els VMP com a “similars” a patinets i bicicletes; però amb el nou redactat es precisa "de manera clara, per la proliferació d’aquesta tipologia de vehicles a la ciutat".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Carmen Ortiz  02 d'Agost de 2020

Les farem servir?

Farem servir aquestes normes a tota la Ciutat, o les emmarcarem per penjar les al despatx de l' Alcalde?

Tenim moltes lleis, potser masses, el problemes és que les guardem al calaix, fins la propera campanya electoral....aixi passen anys i panys, i mentres uns incompleixen les lleis impunement, els altres ens juguem la vida cumplinles, tot i les reiterades queixes.

Que faran aquets polítics quan aconseguim un dia, que les promeses electorals siguin d' obligat compliment?

Potser llavors tindrem polítics de de bo, en lloc de vividors de la política.

juan  02 d'Agost de 2020

todo es posible

el enfrentamiento sera continuo, ya veremos como la urbana hace cumplir lo de los perros, lo de las bicis, lo de los patinetes, de todas maneras nuestro untamiento tiene que hacer como otos municipios, la obligación de ponerse el casco, de llevar un seguro de accidentes, de matricular todas las bicis y los patinetes para poderlos tener a todos controlados lo mismo que a los perros, pero ya veremos como se cumplen estas normas obligatorias, si en la pandemia
muchos se pasan las normas por el forro-------- y con esto se juegan las vidas suyas y las de los demás como quieren hacer respetar las normas que han aprobado, nada de nada

Oscar  30 de Juliol de 2020

Confiança

Doncs vagi pel davant el meu vot de confiança a la Policia Local per que faci complir la norma. Que vigilin a les bicicletes i patinets per les voreres i sancionin a qui incompleixi

Toca collons de Reus  30 de Juliol de 2020

Ordenanzas de civismo..!!!

Hoy entra en vigor el... Esto significa que los peatones iremos seguros por las aceras, y las calles peatonales, no? Habrá sanciones y un control del cumplimiento de las normas, no? Tendremos datos mensualmente de las sanciones, no? En fin ahora veremos para que sirven. no? Ahora los policías municipales, y las cámaras estarán a disposición del ciudadano, no? Saludos