Dimecres, 20 de Juny de 2018

Es presenta el Fons de la Banda de Música de la Ciutat de Reus

Es farà un reconeixement públic al darrer director, Josep Casanovas Marca

15 de Juny de 2017, per Redacció
  • Imatge històrica de la Banda de música de la ciutat de Reus

    Cedida

L'Arxiu de Reus presenta el dimarts, 20 de juny, a les 6 de la tarda, el fons documental de la Banda de Música de la Ciutat de Reus, darrera denominació de la formació que va néixer l’any 1894 sota el nom de Banda Municipal i que ha anat variant la denominació al llarg de la seva trajectòria històrica. Durant l'acte es farà un reconeixement públic al darrer director de la Banda de Música de la Ciutat de Reus, Josep Casanovas Marca.

El regidor d'Hisenda i Recursos Generals Joaquim Enrech serà l’encarregat d’introduir l’acte i l'arxivera municipal Elisenda Cristià presentarà la intervenció i recerca inicial que s’ha dut a terme sobre el fons i explicarà les accions futures, que passen per un estudi més exhaustiu així com la publicació a mig termini de l’inventari del fons i d’una aproximació històrica a l’entitat.

Un miler de partitures

El fons consta d’aproximadament d’un miler de partitures: més de 50 sardanes – entre les quals n’hi ha de compostes pel mestre Casanovas-, més de 140 marxes de processó, religioses i fúnebres, 350 marxes i passos dobles i sobrepassa les 300 obres de concert.

Aquesta documentació va arribar a l'Arxiu el 2015 agrupada en 25 lligalls petits, 15 lligalls grans (on es troben les obres de concert). També hi havia documentació sense ordenació prèvia (cartells, fulletons, carpetes dels músics, obres pendents de classificar...) i sense més protecció que les capses de cartró on es trobava dipositat tot el material en el moment d'entrar a l'Arxiu.

Després d’un tractament de neteja del fons, s’ha procedit a realitzar un primer inventari de la documentació. Els fons musicals presenten una certa especificitat a l’hora de fer-ne la descripció i per aquest motiu des de l’Arxiu de Reus s’ha contactat amb una de les persones més expertes en el seu tractament, Marta Grassot, arxivera, musicòloga i responsable del Centre de Documentació de l’Orfeó Català.

Consulta online del fons

El mateix dimarts dia 20, a la pàgina web de l’Arxiu Municipal ja es podran consultar el contingut de les tres llibretes-índex, que han estat degudament digitalitzades. Properament es podrà consultar on line tot l’inventari del fons.

L’acte previst el dia 20 de juny inclou la presència de la responsable del Centre de Documentació de l'Orfeó Català Marta Grassot, musicòloga i arxivera, la qual parlarà de 'Els fons musicals a Catalunya. Tractament i accés. El cas del Centre de Documentació de l'Orfeó Català'.

Reconeixement a Josep Casanovas Marca i interpretació de peces del fons

Durant l'acte es farà un reconeixement públic al darrer director de la Banda de Música de la Ciutat de Reus, Josep Casanovas Marca. L'acte que es realitza a l'Arxiu de Reus (carrer de Sant Antoni Maria Claret, 3) es tancarà amb una actuació de l'actual formació de la Banda Simfònica de Reus – de la qual Casanovas és el padrí-, que interpretarà algunes peces musicals que formen part dels fons.

També s'espera la presència d’alguns dels antics membres de la Banda els quals a més també s’han convertit amb informants per tal de poder documentar correctament el fons i s’aprofitarà per fer una crida a persones que van participar-hi perquè aportin el seu testimoni.

Presentació d'un llibre sobre els arxius i la transparència, el 22 de juny

D'altra banda, l'Arxiu de Reus ha programat el 22 de juny, a les 7 de la tarda, la presentació del llibre 'Els Arxius, clau de volta de la transparència', de Joan Pérez Ventayol i Vicenç Ruiz Gómez, amb la intervenció del doctor en Història i arxiver Joan Pérez Ventayol i amb la presentació a càrrec de la regidora de Participació Ciutadania i Transparència Montserrat Flores.

L’acte vol posar el valor el paper dels Arxius, ja que a més de preservadors de la memòria històrica són també garants de drets i deures de la ciutadania i una eina per garantir la transparència de les administracions i institucions.

 

COMENTARIS (0)

Reportatges