Dijous, 25 d'Abril de 2024

Es presenta la primera guia sobre pluralitat religiosa en cerimònies funeràries

La guia 'Duellum' s’ha presentat a Reus de la mà de Mémora Serveis Funeraris i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (Audir)

01 de Març de 2019, per Redacció
  • Presentació de la guia 'Duellum' al Centre de Lectura

    Cedida

Més de 50 persones han assistit, aquest passat dijous, a la jornada ‘Diversitat religiosa i la mort’ al Centre de Lectura de Reus, organitzada per l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (Audir) conjuntament amb Mémora Serveis Funeraris.

L’acte, inaugurat per Assumpta Domènech, equip Audir a les comarques de Tarragona i Josep París, director de Desenvolupament Corporatiu de Serveis Funeraris – Mémora; ha començat amb la ponència ‘La vida en la mort i la mort en la vida’, a càrrec de l’expert en diàleg interreligiós Xavier Melloni, qui ha insistir en que “aprendre a viure és aprendre a morir, la mort és el que dona sentit a la nostra vida”, per tant, la vida i la mort van juntes. També va reflexionar sobre el fet de considerar “la mort com un fracàs, mentre que si es considerés com la gran victòria del final de la vida, la percepció de la mort en la nostra societat seria molt diferent”.

Durant la sessió s’ha presentat la guia “Duellum, sobre cerimònies funeràries de les diverses tradicions religioses i espirituals”, a càrrec del director d’Audir Francesc Torradeflot. Es tracta del primer manual que permet consultar la diversitat de celebracions i cerimònies rituals funeràries i de pregària de les diferents comunitats i tradicions religioses presents a Catalunya. Ofereix fitxes informatives i detallades sobre les principals pràctiques de cada confessió, de la manera de procedir en els moments abans de la mort, així com del tractament del cos o de com es desenvolupen els rituals que tenen lloc en el moment del funeral. La guia està a disposició de les famílies, a més del clergat o les persones de referència, professionals o no, de les diverses tradicions i conviccions, així com dels professionals que atenen el públic a les mateixes empreses funeràries.

“Estem convençuts que iniciatives com aquestes poden contribuir a educar en la diversitat i a la normalització de la presència de la diversitat en societats plurals en un àmbit tant comú com el de les cerimònies funeràries i el seu entorn espiritual, explica Torradeflot. Per la seva banda, Josep París, afirma que “l’evolució progressiva i constant de la societat fa que ens haguem d’adaptar a les necessitats de les persones, no només durant la vida, sinó també en el moment de la mort”.

“Duellum” es pot consultar online al web de Mémora i d’Afers Religiosos, i a més, està disponible en diferents petits formats segons cada tradició i model, amb l’objectiu d’utilitzar-los segons la demanda dels usuaris.

Per completar la jornada s’ha organitzat una taula rodona de testimonis i experiències de les tradicions religioses. En ella hi han intervingut representants de les comunitats religioses de Reus, com ara Mossèn Pere Dalmau, responsable del columbari Parròquia de Sant Joan Baptista; Narcís de Batlle Teixidor, pastor de l’Església Evangèlica del Salvador; Farid Khattouti, de la mesquita de Reus; Miguel Ángel Correas, de la comunitat bahá'í; i Josep Morell, delegat de la secció d'informació pública dels Testimonis de Jehovà.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics