Divendres, 19 d'Abril de 2024

Estabilitat emocional a través dels aliments

La dietista i nutricionista Rosa Baró anima a menjar 'de forma conscient'

12 de Maig de 2020, per Alba Cartanyà
  • La dietista i nutricionista Rosa Baró

    Cedida

Rosa Baró és dietista i nutricionista clínica, antropometrista, educadora, docent i blogger, alhora que col·labora amb diferents mitjans de comunicació. La seva aposta és "l'alimentació personalitzada per a contribuir positivament al benestar de les persones". Per a qualsevol consulta, podeu visitar la seva pàgina web.

En temps de confinament, hem menjat més i més malament? La 'nova normalitat' afectarà la nostra nutrició? Com es poden recuperar hàbits saludables potser perduts durant l'estat d'alarma? 

Han canviat els hàbits d'alimentació durant el confinament?
Sí, i tant. Hi ha diferents situacions. En el cas de les persones que han començat a treballar des de casa, encara que tinguin l'horari de feina pautat, com que estan en un ambient on tenen la cuina, el rebost i la nevera a prop, poden aixecar-se més sovint per picar alguna cosa. També pot passar que condensin més les hores de feina per aprofitar l'estona i llavors retardin els àpats, cosa que pot provocar que mengin amb molta gana. 

Pel que fa a les persones que s'han quedat a casa sense treballar, s'han produït dinàmiques semblants. Pel contrari, hi ha persones que s'han mantingut ocupades amb aficions i han menjat menys i, fins i tot, han introduït exercici en el seu dia a dia.

Pot ser que, a causa de l'ansietat o també de l'avorriment, mengem més entre hores?
Sí, el cervell busca alguna cosa per distreure's, algun plaer ràpid, i aquest pot ser el menjar.

I s'ha d'evitar això?
Prohibir-nos-ho és molt complicat... El que hem de fer és buscar alternatives. En l'àmbit del "coaching nutricional" hi ha una tècnica que es diu "STOP". Consisteix bàsicament a aturar-nos i escoltar-nos, per tal de prendre consciència del que sentim i evitar reaccionar automàticament. L'objectiu és modular l'emoció i actuar de manera responsable i activa. Podem menjar alguna cosa, sí, però que sigui un aliment que ens ajudi a la nostra estabilitat emocional (el que es coneix com a "Mood food"), per exemple, el plàtan, el cacau, els fruits secs, el peix, l'advocat, els espinacs o el bròquil. És bo incorporar-los en el nostre dia a dia.

Quines són les majors preocupacions que té la gent en aquests moments, relacionades amb l'alimentació?
A l'hora d'anar a comprar, per exemple, com fer-ho amb els productes frescos. Perquè clar, hi anem menys sovint per no exposar-nos a la Covid-19 i llavors la gent vol trobar fruita i verdura que aguantin uns dies. També hi ha dubtes sobre l'organització dels àpats. Moltes famílies no estan acostumades a planificar totes les menjades per a tots els membres... I en el cas de persones que viuen soles, acaben repetint sempre els mateixos plats.

Quins són els principals consells per alimentar-nos de manera sana, ara que estem tot el dia a casa?
Per no dir el que es diu sempre, jo em centraria a controlar els moments d'ansietat. Anticipar-nos, i utilitzar els aliments per aconseguir estabilitat emocional. Incorporem la diversió també: presentem els plats de manera diferent, cuinem receptes noves, utilitzem més les espècies (que ens canvien els gustos, ens desperten els sentits, ens poden transportar a altres llocs). També podem canviar l'ambient, la distribució, utilitzar plats i coberts que no usem normalment. Si sempre ens asseiem a la mateixa cadira, ens acabem cansant... provem de canviar de cadira!

I ho podem complementar amb altres activitats, oi?
I tant! Amb aquelles que ens ajudin a controlar l'estrès, com pot ser el ioga, la meditació, els estiraments... o qualsevol altra afició que potser teníem abandonada. També ens hem de donar permís per menjar aliments que potser no són recomanables cada dia, però que és bo fer-ho excepcionalment; per exemple, un vermut abans de dinar (amb olives, hummus amb pastanaga per sucar). No cal que anem sempre amb el pilot automàtic, desconnectem! I ajudem-nos amb les persones que tenim al voltant, tant si hi són físicament com si estan lluny, perquè afortunadament tenim la tecnologia que ens facilita aquests contactes.

Què hem de fer després, quan puguem començar a sortir?
Primer, revisar el que hi ha a la cuina, a la nevera, al rebost... saber el que tenim. Quan ens desconfinem, tornarem a l'estrès ràpid, prioritzant coses que potser no tenen tanta prioritat... Recomano fer llistes de la compra tancades, no deixar-nos guiar pels capritxos, i vigilar les quantitats. Un altre aspecte important és aturar-nos i pensar els motius de per què fem el que fem. Si són motius que no ens ajuden, no ens serviran per continuar endavant.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics