Dijous, 28 de Març de 2024

'Estic obert al diàleg urgent i a acceptar la solució que em proposi l'Ajuntament'

Un dels ocupes assegura a Reusdigital.cat que ell està empadronat a Reus i que viu només amb 426 euros del subsidi de la seva dona

  • Representants de la CUP, veïns i ocupes mantenen un intens debat sobrela situació generada

    Enrique Canovaca

Les vuit famílies que viuen al bloc número 6 del carrer de Joan Coromines viuen amb angoixa per la situació generada al voltant de l'ocupació, la pressió policial i les queixes veïnals: "estic obert a un diàleg urgent, nosaltres som gent pacífica", ha explicat a Reusdigital.cat un dels ocupes que té una filla de 3 anys i porta una setmana sense llum i aigua. "Imagina't com és no poder-li donar el biberó a la teva filla", continua l'ocupa, qui diu estar disposat a deixar el pis sempre que els Serveis Socials de l'Ajuntament li donin una solució. "Des del 2014 que estic intentant accedir a la renda mínima d'inserció o un lloguer a l'Oficina de l'Habitatge de Reus, però no hi ha manera", explica.

A hores d'ara, la família sobreviu amb els 426 euros que cobra la dona del José, però "aquests diners s'acaben el mes que ve". Per tant, aquest ocupa no entén com l'Ajuntament de Reus pot dir, almenys en el seu cas, que no existeix vulnerabilitat social, ni tampoc que es digui que estan empadronats en un altre municipi. "Jo sóc de Reus, vaig néixer a l'Hospital Sant Joan i estic empadronat aquí. La meva dona vivia a Vila-seca i ara també està empadronada aquí", continua el José. Fonts consultades per Reusdigital.cat indiquen que de les vuit famílies d'aquest bloc 6, sí que hi ha dos casos que tenen el padró fora de la ciutat però la resta no.

A la vegada, el José nega que Serveis Socials l'hagi atès a ell i a d'altres famílies. "Vam anar a l'Ajuntament i no ens van deixar passar", assegura, per després afirmar que ell està disposat a pagar la llum i l'aigua si així ho accepten les companyies subministradores, de la mateixa manera que la resta de famílies. Aquest divendres, mentre ha durat el dispositiu per tallar els serveis, les famílies no han pogut sortir dels seus pisos: "no entenem aquesta pressió quan l'únic que demanem és una solució personal per a cada cas".

El José assegura que vivia amb la dona i la filla en una petita casa de 40 metres quadrats, on pagava un lloguer simbòlic però on existia un clar risc d'insalubritat. Per això, diu, va haver de marxar i va ocupar un dels pisos. "Si a mi aquesta tarda em diuen que vagi a parlar amb l'assistenta social, hi vaig, i si m'ofereixen una solució demà mateix deixo aquest immoble. Estic apunta't a l'INEM i no em truquen, faria el que fos per poder treballar i tenir un habitatge digne, però fins ara no hi ha hagut cap solució", comenta aquest ocupa, a cavall entre els sentiments de la impotència i la resignació.

A les famílies els ha passat pel cap més d'una vegada marxar d'aquests habitatges per acabar amb tota la polèmica generada i evitar la pressió mediàtica, policial i política. "Però si faig això, on vaig? Visc al carrer amb una nena de 3 anys?", es pregunta el José, qui se sent criminalitzat pel fet de ser d'ètnia gitana: "a Catalunya hi ha el 15% d'ocupes de tot l'Estat i el focus només està en el nostre cas".

Per tot plegat, aquest ocupa reclama a l'Ajuntament de Reus que obri un diàleg i ajudi a posar fi a la situació generada. "No tinc ingressos, no vull cap luxe i només demano que se'ns escolti", conclou el José. El seu cas, diu ell mateix, representa els desitjos de la resta de famílies d'aquest bloc.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics