Dimarts, 19 de Març de 2024

Gaudí, a l'altra dimensió

Una popular sèrie va fer realitat l'hotel que el reusenc va projectar a Nova York però que mai es va construir

16 de Març de 2019, per Marc Busquets
  • El fotograma de la sèrie 'Fringe' en què va aparèixer l'hotel de Gaudí

    Cedida

Admirat pel seu geni i el llegat arquitectònic que ha regalat al món, Antoni Gaudí va projectar un hotel a la ciutat de Nova York que mai es va construir. Dos empresaris nord-americans, dels quals segons les cròniques de l'època no se sap els noms, van encarregar l'any 1908 al reusenc un edifici a Manhattan que hauria pogut ser el més alt de la ciutat (360 metres). Amb un cos central enorme, i flanquejat per dos altres blocs laterals, els experts assenyalen que el disseny recorda la Casa Milà. La magnífica sèrie de televisió 'Fringe', en què l'FBI investigava fets insòlits i paranormals, va idear una dimensió paral·lela en què apareix l'obra acabada, i on les torres bessones romanen dretes. 

'A l'altre costat'

La breu aparició de l'Hotel attraction a 'Fringe' (producció emesa a 'TV3', per cert) va recuperar de l'oblit aquest projecte de Gaudí. El capítol 'A l'altre costat' ens el va mostrar majestuós, tot dominant l''skyline' de l'anomenada Gran poma. L'edifici es veu tot just uns segons, els suficients però perquè la nombrosa comunitat de seguidors del xou televisiu descobrissin i compartissin la història de la torre a Internet. 

 

 

De fet, de l'Hotel attraction no se'n va saber res durant dècades, fins que cap als 60 l'escultor Joan Matamala en va parlar en una memòria, tot incloent-hi dibuixos i altres, ja que amb anterioritat havia col·laborat amb l'arquitecte reusenc en el projecte de la Sagrada Família. La revelació va causar certa polèmica, perquè cap altre dels deixebles del mestre en sabia res, del projecte nord-americà. És més, es va arribar a dir que tot plegat havia estat un intent d'aconseguir notorietat per part de Matamala. 

Un edifici irrealitzable

Pel que sembla, amb tot, el fet que diversos esbossos de l'hotel estiguessin signats pel propi Gaudí va acabar d'esvair els dubtes que s'havien generat. A banda, l'arquitecte mexicà Marcos Mejía va dedicar la seva tesi doctoral l'any 1992 al projecte per fer del reusenc, tot subrallant l'autenticitat dels dibuixos trobats. Aquest va concloure que l'Hotel attraction mai es va dur a terme per la seva complexitat, l'elevadíssima inversió que hauria comportat i per l'atapeïda agenda del geni, que en aquells anys va tirar endavant diversos edificis de manera simultània. 

Després de l'atemptat a les torres bessones, l'11 de setembre de 2001, i un cop es va constituir la comissió encarregada de reconstruir la zona zero, es va arribar a plantejar altre cop la possible construcció de l'hotel. Tot plegat, per desgràcia, va acabar en no-res. A l'altre costat, com va revelar 'Fringe', la torre brilla. 

El dibuix de la confusió

En clau local, i en relació al projecte, es va produir un fet curiós. El Centre de Lectura de Reus conserva el croquis, a tinta i acolorit, d’un edifici 'gaudinià', sobre el qual s’havia originat una certa confusió pel que fa a l’autoria, subratlla el president de l'entitat, l'historiador Jaume Massó. En realitat, fa constar, és l’alçat d’una façana corresponent al projecte que no va prosperar i que va ser dissenyat cap a la segona dècada del segle XX per l’arquitecte barceloní Ignasi Brugueras (1883-1964).

L’any 2002, i amb motiu del 150è aniversari del naixement del reusenc, l’Ajuntament de Reus va editar una reproducció facsímil del dibuix de Brugueras, tot atribuïnt-lo per error a Antoni Gaudí. Si es comparen tots dos, apunta Massó, les diferències són notables. De fet, comenta, l'esbòs del primer sembla més aviat inspirat en l'obra genèrica del geni del Modernisme i, més concretament, en la Sagrada Família. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics