Dijous, 28 de Març de 2024

El Gepec denuncia 'mala praxi' de l'empresa de demolició de l'antic cinema Reus Palace

L'entitat ecologista alerta sobre la gestió de materials amb amiant

12 de Juliol de 2017, per Redacció
  • Imatge de la demolició del Cinema Palace

    David Fernàndez

El Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes del Camp (GEPEC) denuncia davant dels Departaments de Salut i Treball de la Generalitat, i l'Agència de Residus de Catalunya, que l'empresa que s'encarrega de la demolició de l'antic cinema Reus Palace, per fer-hi posteriorment un geriàtric, du a terme "pràctiques inadequades". L'entitat subratlla que la coberta de l'equipament està formada gairebé en la seva totalitat per uralita, un compost d'amiant considerat residu tòxic especial, i per tant, el seu tractament està subjecte a la legislació que exigeix el Real Decreto 396/2006. "L'activitat de la demolició es realitza a l'aire lliure, rodejada d'edificis habitats i amb el pas continu de persones. No hi ha cap mesura preventiva per evitar l'escampament de la pols ni per aïllar l'obra dels vianants", assegura l'entitat ecologista en un comunicat.

De fet, un dels vídeos als quals ha pogut tenir accés Reusdigital.cat, es veu com s'enderroca una peça sense cap protecció, deixant una intensa polseguera de pols. "Les peces d'amiant han estat enderrocades sense miraments, tallades amb serres radials dels seus suports, traginades sense cap mesura de protecció, i transportades com si es tractés de residus inerts", subratllen des de l'entitat ecologista, qui alerta que l'únic rètol que adverteix del perill és un "que ocupa poc menys de mig metre quadrat". La demolició va a càrrec de l'empresa Profirex GI Derribos.

"En cap moment hem visualitzat mesures especials de protecció per als treballadors ni cap de les mesures que estableix l'article 10 del Real Decreto", continuen des de Gepec. L'entitat explica també que segons la normativa de residus, l'amiant s'ha de transportar a gestors autoritzats per a residus especials i que "és fàcil saber si s'ha complert la normativa a través de les fulles obligatòries d'emissió i recepció dels residus que procedeixen d'aquesta obra".

"Molt ens temem també que els 2000 m2 de superfície d'amiant hagin estat abocats com residus inerts de la construcció, amb l'aquiescència d'algun abocador amb pocs escrúpols, pràctica molt generalitzada per disminuir costos", prossegueix Gepec.

Els ecologistes consideren, a més, que si les pràctiques inadequades són confirmades per la Generalitat, "s'hauria de considerar que l'ajuntament s'ha abstingut d'efectuar les mesures de prevenció i d'inspecció adients perquè es compleixi la normativa i seria susceptible de ser acusat de passivitat i negligència per falta de control sobre una activitat potencialment molt perillosa".

Per últim, l'entitat assegura que "segons l'article 3 del RD 396/2006 l'empresa ha de tenir tota una sèrie de plans de control i prevenció quan es treballi amb amiant, exigint que no hi hagi fibres que s'escampin a l'aire i que si n'hi ha es captin amb sistemes d'extracció adequats".

L'escrit reclama als departaments de la Generalitat que investiga els possibles incompliments de la llei i que si els detecta, porti la informació al Ministeri Fiscal, tal com determina la legislació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

FAI Federació ambientalista internacional  13 de Juliol de 2017

Enderroc

Si han fet mala praxis endevant, pero no es veu mala praxis en el enderroc, al vídeo es veu un mur lateral i d'amiant res....lo que estar clar que el desmuntatge de les plaques de uralita ho té que fer una empresa especialitzada...i això és té que investigar si se ha fet..lo demès es alarmisme....y parlo con expertos en salut ambiental.