Cookie control
Dijous, 22 d'Agost de 2019

Govern, Cs i PP tomben l'auditoria que la CUP volia fer del servei de la brossa

Els cupaires, però, tiren endavant la creació d'un consell municipal de l'habitatge

11 de Febrer de 2019, per Marc Busquets
  • El ple no ha aprovat la proposta cupaire per auditar la brossa

    Reusdigital.cat

A la recta final del ple, el debat ha servit per tractar dues mocions cupaires. La primera, per tal de fer una auditoria externa al servei de recollida de residus a la ciutat, en mans de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), que no ha prosperat per l'oposició del govern, PP i Cs. El PSC, al seu torn, s'ha abstingut. La proposta independentista pretenia que l'auditoria s'ampliés als últims quatre anys del contracte, que els resultats obtinguts es traslladessin als altres grups municipals, i que s'encarregués un estudi dels primers mesos de l'actual pròrroga, a la recerca de possibles deficiències. Finalment, i traslladats els acords presos a FCC, una comissió hagués fet el seguiment corresponent. La segona moció, relativa aquesta a la creació d'un consell municipal de l'habitatge, ha estat aprovada per unanimitat

El PSC s'absté

La portaveu de la CUP, Marta Llorens, ha assenyalat que el cost que paguen els veïns és superior als 11 milions d'euros anuals, tot recordant l'estudi que es va encarregar anys enrere per avaluar els efectes d'una possible externalització. L'alcaldable independentista ha carregat contra l'estat de la maquinària i dels equips, "que suposen un risc per als treballadors". 

Des del PSC, Andreu Martín ha apuntat que "no tenim cap constància que s'hagi produït cap anomalia" en la prestació del servei per part de l'empresa, si bé ha demanat "que es controli". En tot cas, ha avançat l'abstenció a la votació. A Cs, Guillem Figueras ha indicat que "l'auditoria ja estava prevista" en la pròrroga, motiu pel qual "sentint-ho molt, no els donarem suport". En representació del govern, el regidor Joaquim Enrech ha rebatut l'argument de Llorens segons el qual el contracte s'ha donat "a dit" a FCC, i ha exposat després els detalls econòmics del pacte amb l'adjudicatària. "El servei s'adjudica amb transparència", ha reblat. 

Al segon torn, Llorens ha volgut donar resposta a Figueras, al qual ha detallat que l'auditoria que es contempla "és interna i comptable". Pel que fa als arguments de Martín, la cupaire ha recordat alguns dels recents incidents que hi ha hagut en el servei, així com el discurs de temps enrere tant del PSC com del PP, que "precisament es van queixar que els equips de treball eren obsolets". El taronja, per cert, ha manifestat que l'auditoria "és externa" i ha carregat contra el govern "perquè ha fet tard. A nosaltres ens hagués agradat licitar", ha conclòs. 

Consell municipal de l'habitatge

Finalment, el ple ha donat el vistiplau la proposta de la CUP per constituir el consell municipal de l'habitatge. El regidor Edgar Fernánez l'ha defensada, tot acceptant una esmena del govern, aquesta per vehicular els mecanismes de participació ciutadana en l'ens. Al PP, la conservadora Dolors Compte ha apuntat que "amb l'aportació del govern, veig la moció més clara", tot assenyalant que "en l'actual mandat hauríem pogut fer moltes coses, però se n'han fet moltes altres" en matèria d'habitatge. "Tenim alguns dubtes sobre la participació al consell, però com a mostra de bona voluntat hi donarem suport", ha dit. Acte seguit, la socialista Ana Martínez ha indicat que l'ens proposat per la CUP "és necessari", si bé ha precisat que "s'hauria pogut crear fa un any, perquè d'aquí al maig no hi som a temps". 

El taronja Guillem Figueras, després, ha subratllat també el valor de l'esmena introduïda pel govern a l'hora de votar-hi a favor. Com a representant d'aquest, el regidor d'Urbanisme, Marc Arza, ha agraït el "to" de la moció de la CUP, que "reconeix un fracàs col·lectiu" perquè "el gruix del problema és major del de les solucions aportades" des del consistori, però ha defensat la seva tasca al capdavant de la gestió de l'habitatge públic. "Tenim els habitatges socials plens", ha celebrat. "No és pas cap èxit. Tenir l'habitatge de protecció ple i que no es pugui desenvolupar el pla de l'habitatge no és per treure pit", ha reblat. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics