Dijous, 25 d'Abril de 2024

S'intensifica la lluita contra la processionària per la manca de gelades i un hivern càlid

El consistori comença un pla d'intervenció per eliminar les bosses de processionària dels parcs i jardins de la ciutat

26 de Gener de 2018, per Josep Gallofré
  • Imatge de la processionària, al Mas Miarnau

    Cedida

L'Ajuntament de Reus, a través del servei de Jardineria de la regidoria de Via Pública, treballa en les darreres setmanes contra la presència la processionària als pins i cedres de la ciutat, especialment en aquell arbrat present als parcs i jardins de l'entramat urbà. Al mateix temps, també es col·labora amb l'empresa municipal Reus Serveis Municipals per mitigar els efectes de la processionària en l'arbrat present als patis dels centres educatius.

La processionària és una plaga complicada d'erradicar, ateses les condicions climàtiques de l'entorn. El canvi climàtic, amb hiverns més càlids i sense gelades a la ciutat des de fa tres anys, i la resistència més gran de la processionària als tractaments preventius ha originat una presència més visible de les bosses d'aquesta plaga en l'arbrat, especialment en pins i cedres. Tot i això, s'ha aconseguit minimitzar els efectes d'aquesta eruga en espais públics. Tal com recorda el regidor de Via Pública, Hipòlit Monseny, cada tardor l'Ajuntament aplica "tractaments preventius", però el canvi en la climatologia permet que les larves d'aquests insectes sobrevisquin, de manera que cal tornar a intervenir durant el mes de gener per "intentar eliminar o reduir la seva incidència".

Aquest mes de gener la regidoria de Via Pública desenvolupa un pla d'intervenció per eliminar les bosses de processionària arreu dels parcs i jardins de la ciutat, que és on hi ha més presència de pins i cedres, així com també als espais escolars on hi ha aquesta mena d'arbres. En els casos en què a la via pública es detecta algun focus de processionària en plena època d'hivern, com l'actual, els serveis de jardineria municipals actuen amb l'erradicació manual, tallant les branques afectades. Tot i això, durant aquestes setmanes s'estan repetint els tractaments amb productes fitosanitaris, malgrat que, segons Monseny, "és probable que en poques setmanes torni a ser necessària una tercera campanya de tractament".

Amb l'objectiu d'evitar l'expansió de la processionària, des de fa uns anys l'Ajuntament ha renunciat a plantar pins i cedres als espais on cal introduir nou arbrat i es tenen en compte altres espècies resistents o que no es veuen afectades per aquesta plaga. D'aquesta manera, el regidor de Via Pública comenta que des dels serveis municipals es posen tots els mitjans per "mitigar o evitar la incidència d'aquesta plaga especialment als espais i nuclis habitats de la ciutat". Via Pública vol deixar clar que no la tasca no es realitza en espais de propietat privada, de manera que en aquests casos no es pot controlar la seva proliferació. Tot i això, sí que es requereix als propietaris a actuar en situacions de risc.

La processionària és una plaga que no té efectes perjudicials per a l'arbrat, però sí que representa un risc per a la salut pública, humana i animal, ja que els pèls urticants de les erugues, si es toquen, poden provocar reaccions al·lèrgiques. Cal tenir especial atenció i cura si es produeixen danys als ulls.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pep  27 de Gener de 2018

el estilo del ayuntamiento

Lo mejor es cortar de raíz todos los pinos tal y como te hizo el la plaza de Catalunya, cortar por lo sano y desaparaceran todas las procesionarias, en estos menesteres nuestro ayuntamiento ya tiene grandes expertos, hay QUE ENDRESSA LA CIUTAT.