Divendres, 29 de Març de 2024

Juan Carlos Sánchez: 'Per rebaixar la tensió al ple no s'hi haurien de tractar mocions ideològiques'

El portaveu de Cs obre la porta a repetir com a alcaldable taronja a les municipals de l'any vinent

16 d'Agost de 2018, per Marc Busquets
  • Sánchez, en una imatge d'arxiu, al ple

    Reusdigital.cat

Juan Carlos Sánchez (1970) és el portaveu del grup municipal de Cs a l'Ajuntament de Reus. En les últimes jornades ha estat protagonista, al costat del també regidor taronja Guillem Figueras, de la polèmica al voltant de la retirada de la pancarta per la llibertat dels presos. La tensió als plens arran d'algunes mocions, el seu model cultural en cas d'assolir el govern municipal o la gestió de la salut són algunes de les qüestions tractades en una entrevista a Reusdigital.cat amb la vista posada ja a les municipals de 2019. 

S'ha estrenat en la política en l'actual mandat. Com ha estat, l'experiència?

El cert és que he descobert que el que sembla des de fora quan s'és un ciutadà normal és força diferent a quan veus les coses des de dins. En especial, perquè creus que pots participar molt més des de l'oposició, que és on som ara, i te n'adones que és impossible. El paper de l'oposició, que tècnicament i com a mínim hauria de ser el de fiscalitzar la tasca del govern, no es pot dur sempre a terme perquè segons com no tenim ni els mitjans per fer-ho, o perquè aquests no ens arriben en el temps i la forma adequats. 

Es refereix a la manca de mitjans, em parla de la manca d'entesa entre els grups a l'oposició?

Em refereixo al fet que quan demanem informació als diferents estaments de l'Ajuntament aquesta no ens arriba en la mesura que ens ha d'arribar ni els terminis que ens ha d'arribar. De fet, tenim coses demanades que encara no ens han arribat. És complicat fer la nostra feina, per tant. Molt sovint t'has de refiar del que et diu el govern, i si tu no tens tota la informació de vegades pots decidir de manera errònia. 

Quina nota posaria al govern de Pellicer? Ho hem preguntat als restants portaveus a l'oposició.

Almenys, i amb el nostre grup municipal, no tenim la complicitat ni el consens per tal que l'acompanyen en les mesures que adopta. No hi ha comunicació i, per tant, sovint ens assabentem de les coses que fa pels mitjans de comunicació. El que hem de fer nosaltres és guanyar les properes eleccions per tirar endavant el nostre projecte de ciutat. 

El procés d'independència ha tingut a veure en aquesta manca de comunicació entre Pellicer i Cs?

Bé, sens dubte el procés ha establert unes distàncies que haurien de ser salvables, quan es tracta de temes de ciutat. De tota manera, i en els temes molt importants, sí que hem intentat actuar de la manera més raonada possible. Ho repeteixo. Sempre en els marges en què t'has de fer una idea a partir de la informació que t'arriba. En temes de ciutat importants, com és el cas de l'Estadi i el CF Reus o de l'Hospital, hem intentat posar-hi el seny que es necessita perquè sabem que una decisió presa a partir del posicionament ideològic ens hauria pogut dur a un error. I pel que fa a l'Hospital, la regidora Llauradó i l'alcalde han mostrat una falta de competència i ho dic de manera clara perquè el govern d'aquí és del mateix color que el de la Generalitat, i el consorci hauria d'estar signat sí o sí des de fa força temps. 

Les previsions sobre el consorci ens situen ja a la tardor. 

Doncs jo no la tinc, aquesta previsió. A mi, el que m'ha arribat és que no serà a la tardor, sinó per cap d'any. 

El dèficit serà altre cop una qüestió municipal. 

Efectivament. És que a hores d'ara ja portem 4 milions, i pujant. No pot ser que a la meitat d'enguany ja tinguem el mateix dèficit que en tot l'any passat. I això no és el que més preocupa. El servei assistencial no és l'adequat, hauríem de tenir molts més recursos. No sabem ni tan sols si podem o no disposar de més fons, com és el cas del Joan XXII de Tarragona. El seu dèficit pot ser de 10 milions, posem per cas. I no passa res, perquè se'n fa càrrec la Generalitat. Aquí no sabem què passarà. Ens manquen recursos, personal, instal·lacions, i anem retallant. El tema de l'accelerador és quelcom puntual, però sí que és preocupant que tinguem quiròfans tancats, llistes d'espera... Tot això es pot resoldre? Sí. Com? Amb més personal. Però si no el tens, no hi pots fer més. 

Ha dit sovint que Pellicer no sap negociar, però l'any vinent sembla que sí o sí hauran de negociar tots. Hi haurà línies vermelles per part de Cs? Seran ideològiques?

D'ideològiques segur que n'hi haurà. Però més enllà d'això, en els temes importants de ciutat sempre hem intentat amb la responsabilitat que mereixen els veïns, en especial els que representem però també els que no. Si un dia l'alcalde d'aquesta ciutat és un membre de Cs, ja ho veurem, com actuen, els qui ara són al govern. Molt possiblement, i pel tema ideològic, ens ho vetaran tot. Ja ho veurem, crec, crec que això ho veurem. Si hi ha sort. 

Domènech, al PP, està disposat a una alcaldia constitucionalista. Quin paper creu que tindrà, el PSC?

Amb el PSC, certament, serà clau. Amb el PSC hi podem fer un pacte constitucionalista. Però el PSC també és un partit que pot girar cap a l'esquerra sense donar gaire importància a l'ideologia o el procés. Espero que el PSC actuï amb la responsabilitat suficient com per tal que si el partit que té més vots és Cs estigui a l'altura de les circumstàncies. 

Hem viscut plens molt tensos. Quina proposta fan, per rebaixar la tensió?

Els dos últims, precisament, no ho han estat. Fa dos o tres mesos, però, sí que és cert que vam tenir plens tensos perquè algú es va preocupar de dur-hi mocions o propostes de caràcter ideològic i no pas relatives a coses que afecten els veïns. En aquests tres anys de mandat, Cs no ha dut cap moció d'aquesta mena als plens, que tingui a veure amb el procés. Hem intentat aportar mocions sobre temes puntuals de ciutat, que són els que interessen a la gent. En aquestes mocions ens acostumem a entendre. El problema ve quan Cs s'ha de posicionar al respecte de mocions que presenten els altres grups i que són d'aquest tipus. Al final has de dir-hi la teva, sí. Ja que em pregunta com solucionaria aquest tema, per rebaixar la tensió hauríem d'obviar les mocions ideològiques que després de tot són un brindis al sol. I després, aportant mocions que només vagin destinades a cobrir les necessitats dels ciutadans. 

Situem-nos en un context en què Cs és a l'alcaldia. Com gestionarà la Festa Major i la relació amb els grups del Seguici?

D'entrada, caldria intentar que la Festa Major de Reus no tingui contingut ideològic. Si sóc alcalde, el primer que faré és no convidar segons quin pregoner per no ofendre ni preocupar una part dels regidors. Si no vam assistir a l'últim pregó és perquè ens en van expulsar convidant-hi un pregoner com Xavier Graset, que pel que ha fet i per la seva trajectòria no ens representa. Tampoc sabíem del cert què havia de dir, però si hi vas el que no hagués estat bé és aixecar-se i marxar. Ens vam estimar més no assistir-hi. 

Se sent amb forces per ser el candidat de Cs l'any vinent? 

Amb forces m'hi sento, i amb ganes. En principi, sí que tinc la voluntat de tornar-me presentar però el meu partit té uns mecanismes i uns terminis en què ens hem d'anar presentant, posicionant i proposant, els que volem ser candidats. Hi ha uns sistemes d'elecció, després. A nivell estatal, el partit no ha presentat encara el programa marc per a les municipals i per tant, tampoc els seus candidats. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pere Poch  31 d'Agost de 2018

Mai no tindrà hepatitis Sr. Salvat.

Per molt que begui el Sr. Salvat mai agafarà una hepatitis, està immunitzat contra tot allò sigui de color groc

Amargura de vermut  17 d'Agost de 2018

Molt be l´entrevista...

Estoy totalmente de acuerdo en que en un pleno municipal no se deben tratar temas partidistas, hay que poner un freno a todo ello. Hay que hacer gestión para toda la ciudad, porque la ciudad de Reus es plural, y no entiende de temas republicanos, independencia, separatismo...
Hay que tratar temas como: seguridad, limpieza, suprimir en lo posible la pobreza, el paro, droga, incivismo, etc.
Hay que tratar temas para una convivencia cívica plural. Ahí se tiene que ver la grandeza del político, el líder para poder llevar a buen puerto la nave.

Ramon Salvat - Reus  16 d'Agost de 2018

Proposta des de la divergència.

I, si us plau, facin mes oposició realista i pràctica, mes reusenquisme constructiu , i deixin d'augmentar la tensió amb actuacions que nomes serveixen per donar mes benzina als grogets, "revolucionaries" i separatistes diversos. Vostès ara representen a molts reusencs - jo, sincerament, espero que sigui per poc temps- i tenen obligació amb tota la ciutat els voti o no; no facin com qui ara mana a Reus