Dijous, 25 d'Abril de 2024

La feina no és només la feina

La Fundació Adecco realitza una jornada al Casal de les Dones per combatre estereotips laborals i mostrar bones pràctiques

08 de Març de 2018, per Isabel Martínez
  • Imatge de la jornada

    Isabel Martínez

  • Isabel Martínez

  • Isabel Martínez

  • Isabel Martínez

  • Isabel Martínez

Acceptació social, sentir-se partícep d’un col·lectiu, reforç de l’autoestima i, evidentment, manera de guanyar-se la vida. Aquestes són algunes de les aportacions que disposen les persones amb feina i que les separen d’aquelles que estan desocupades, especialment del grup d’aturats de llarga duració on, segons les darreres xifres, el gruix de les dones majors de 45 anys és molt important. I és que com ha explicat Montserrat Masip, coordinadora de zona de la Fundació Adecco, “la feina no és només la feina” sinó un univers que ens integra –o ens exclou- en l’àmbit social. 

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones, la Fundació Adecco ha realitzat, aquest dimecres, una jornada al Casal de les Dones de Reus per fomentar la “diversitat sense etiquetes” que beneficia a les treballadores que, generalment, pateixen més discriminacions però també a altres col·lectius com ara les persones discapacitades o les famílies monoparentals,... Durant més de tres hores, la jornada ha incidit, especialment, en aquells aspectes que són un hàndicap per les candidates femenines a l’hora de presentar-se a una oferta de feina: la maternitat, la bretxa salarial, les condicions laborals o la segregació ocupacional que fa que determinats treballs es visibilitzin únicament com a cosa d’homes o a la inversa. 

Amb l’assistència d’una vintena de persones majoritàriament de sexe femení, la sessió ha comptat amb l’anàlisi de vídeos relacionats amb la discriminació i el combat de tòpics (Ser mare és un plus o No t’ha passat?), tallers participatius, la presentació de bones pràctiques empresarials i la constatació que la societat està passant d’un “masclisme hostil” a un “masclisme benèvol”, segons ha apuntat l’investigador postdoctoral de la URV, Jorge Dueñas. Tot plegat, per “empoderar” als assistents i visibilitzar allò que no funciona però també allò que ha canviat. Tot i així, Masip ha destacat que “tots tenim estereotips i hem de ser conscients que els tenim per treballar-los”. 

Canvi en l’educació

En aquesta línia, Masip ha recordat en diferents ocasions el paper que l’educació pot jugar per canviar els rols. “Qui educa els fills i com s’ha de canviar aquesta educació?” ha comentat, una reflexió en la qual han incidit alguns dels assistents masculins per apuntar com a casa se’ls evitava, per exemple, prendre part de les tasques de la llar. Lletres de música al so de reggaeton que cossifiquen la dona i la redueixen a mer objecte sexual, notícies que invisibilitzen les fites femenines, especialment les esportives,...els tallers han mostrat com la lluita contra els estereotips és lenta i, sovint, va a contracorrent.

Deu anys de presència a Reus de la Fundació Adecco 

Famílies monoparentals, víctimes de violència de gènere, treballadors majors de 45 anys,...Dissortadament, els col·lectius que necessiten orientació i acompanyament en el mercat laboral són variats i la tasca de sensibilització a les empreses sempre és benvinguda. “Majoritàriament els integrants d’aquests col·lectius tenen perfils heterogenis” subratlla Montserrat Masip, coordinadora de zona de la Fundació Adecco. Amb presència a Reus des de fa una dècada des d’on també assessoren a la resta de la demarcació i a Lleida, la jornada al Casal de les Dones se suma a la iniciativa ‘Ability  School Day’ que el curs passat van realitzar a 8 instituts reusencs en relació al món de les discapacitats a través del treball en els valors de la diferència, la inclusió social i les barreres físiques i d’actitud. 

Amb una borsa actual de 2268 persones ateses a la demarcació de Tarragona de les quals 682 són de Reus, Masip ha destacat que els principals objectius són “ajudar a la gent que té més dificultats al mercat laboral” i “sensibilitzar les empreses”. Al respecte d’aquesta darrera tasca, el treball de l’entitat sense ànim de lucre és dur a terme “accions perquè les empreses trenquin estereotips”, una feina en la qual actualment tenen un bon gruix d’empreses fidelitzades.   

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics