Diumenge, 21 d'Octubre de 2018

La fiscal demana entre 7 i 10 anys de presó per als imputats per les factures de Manté i Batesteza

Maria Cinta López només exculpa de la causa a Sílvia Barberà

  • Josep Prat és un dels principals investigats al cas Innova

    ACN

La fiscalia veu acreditats els delictes de prevaricació, falsedat documental, malversació de cabals públics i tràfic d'influències en la investigació sobre les factures cobrades per l'exdirector del CatSalut, Carles Manté, i l'arquitecte Jorge Batesteza, per la realització de tasques d'assessorament i la construcció de l'Hospital de Sant Joan. Així ho indica Maria Cinta López en un escrit d'acusació al qual ha tingut accés Reusdigital.cat i que demana entre 7 i 10 anys de presó per als investigats en aquesta causa conjunta, a més de forces anys d'inhabilitació per exercir càrrec públic i una responsabilitat civil. És a dir, que els imputats retornin de forma solidària les quantitats cobrades de forma presumptament irregular.

Per a l'exdirector d'Innova, Josep Prat i l'exalcalde, Lluís Miquel Pérez, la fiscalia reclama fins a 10 anys de presó, una inhabilitació per a càrrec públic local i autonòmic de 20 anys i una multa de 200.000 euros. Respecte a l'exsecretària d'Innova, Natàlia Torrell, i l'exdirectora financera d'Innova, Ester Ventura, la pena demanada és de 7 anys de presó més 15 d'inhabilitació per a càrrec públic. En el cas de Carles Manté, la fiscalia reclama 8 anys de presó i 20 d'inhabilitació, mentre que per a Batesteza, 10 anys de presó, una multa de 200.000 euros i la prohibició de poder assolir contractes públics per un període de 10 anys.

Per últim, Maria Cinta López demana 9 anys de presó, 15 anys d'inhabilitació per a càrrec públic local i autonòmic i una multa de 200.000 euros per a l'exdirector d'infraestructures d'Innova, José Vicente Gómez Rebollo, i l'empresari responsable de la UTE per construir l'Hospital de Sant Joan, Sergi Luqui. Per contra, la fiscal exculpa a la companya professional de Luqui, Sílvia Barberà, de qualsevol responsabilitat.

A l'espera del recurs presentat a l'Audiència de Tarragona

Reusdigital.cat va avançar fa un mes quin era el posicionament de l'acusació de l'Ajuntament de Reus, que només demana penes per a Prat, Manté i Basteza, així com el d'Ara Reus, que amplia la petició de presó a la resta d'investigats en la causa. Per la seva banda, la CUP no ha presentat cap escrit de qualificació, a l'espera que l'Audiència de Tarragona resolgui els recursos presentats contra l'agrupació de les peces 1 i 2 d'Innova que va decretar el jutge del cas, Diego Álvarez de Juan.

En cas que l'Audiència de Tarragona doni la raó a la CUP i a les defenses d'altres investigats, el procés per anar a judici s'hauria de convocar de nou, aquesta vegada, per tramitar les investigacions sobre les factures de forma separada. En aquest escenari, els cupaires podrien presentar un escrit d'acusació, però si la situació és la contrària, es quedarien sense aquesta opció, quan han estat un dels principals impulsors de la demanda.

La fiscalia qualifica d'il·legals els contractes signats amb Manté i Batesteza

En el seu escrit, Maria Cinta López indica que els contractes entre CCM Estratègies i Salut i Innova, així com els de Jorge Batesteza amb el mateix hòlding i la UTE per construir l'Hospital de Sant Joan, "es van adjudicar amb una omissió total i absoluta del procediment legalment establert, ja que no estava subjecte a les normes de contractació pública". En el cas de Carles Manté, la fiscal se sorprèn que s'adjudiqués un pagament que va ascendir a 720.000 euros més IVA a una empresa que només tenia 10 dies de vida i assegura que l'investigat no ha justificat la realització de cap treball, més enllà de la presentació de dos folis amb tasques generals.

Pel que fa a la contractació de Batesteza, la fiscal subratlla que l'arquitecte no va presentar els informes de justificació de les tasques per assessorar en la construcció del centre hospitalari i que era plenament conscient d'estar facturant dues vegades per una mateixa feina. I és que Batesteza va arribar a tenir dos contractes diferents amb Innova i amb la UTE que es va encarregar d'aixecar l'Hospital de Sant Joan. En total, la quantitat cobrada de forma presumptament irregular és de 387.000 euros.

COMENTARIS (0)