Dimecres, 15 d'Agost de 2018

La fiscalia de Tarragona investigarà els alcaldes favorables a l'1-0

Els citarà a declarar i, si no compareixen, ordenarà als Mossos que els detinguin

13 de Setembre de 2017, per ACN/ Redacció
  • L'alcalde Pellicer i els represetants dels grups municipals que han signat el manifest

    Cedida

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha ordenat incoar diligències d'investigació contra els 712 alcaldes que han mostrat el seu suport a l'organització del referèndum independentista de l'1 d'octubre. Per això, demana a les fiscalies territorials que citin a declarar com a investigat l'alcalde de cada municipi i que si aquest no compareix davant del fiscal, s'acordi la seva detenció i presentació davant de la fiscalia per part dels Mossos d'Esquadra.

En funció dels criteris de Maza, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, hauria de ser un dels primers citats a declarar per part de la fiscalia de Tarragona, després de signar un manifest conjut amb els grups municipals del PDeCat-CiU (al qual pertany), ERC i CUP, de suport a l'1 d'octubre. També han donat aquest pas l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; l'alcalde de Riudoms, Josep Maria Cruset; l'alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, o l'alcalde de Valls, Albert Batet, entre d'altres. En aquests casos, però, els batlles han signat un decret de suport al referèndum.

Ciutadans Reus ha registrat una petició a l'Ajuntament per tal que la institució no destini cap recurs públic al referèndum i la formació taronja a Cambrils ha impugnat el drect de Mendoza.

L'escrit de Maza

En un escrit d'aquest mateix dimecres dirigit als quatre fiscals en cap provincials, José Manuel Maza recorda les suspensions del Tribunal Constitucional respecte el referèndum i de l'advertència a la Generalitat i qualsevol autoritat pública perquè no el tiri endavant i la seva obligació d'impedir-lo. Maza diu que els alcaldes que col·laborin poden cometre un delicte de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

Per això, ordena als fiscals provincials, i en el seu cas als fiscals d'àrea, que obrin diligències d'investigació en relació a cadascun dels ajuntaments, i "se citi, per mitjà de la policia judicial, l'alcalde perquè declari en qualitat d'investigat i assistit de lletrat". "En el cas que l'alcalde citat no comparegui, s'acordarà la seva detenció i presentació a la fiscalia, oficiant els Mossos com a policia judicial perquè la portin a efecte en el termini més breu possible", continua l'escrit.

El fiscal utilitza el llistat de 712 municipis que publica la pàgina web de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) que han signat un decret per posar a disposició del Govern els locals municipals necessaris per organitzar el referèndum. Per això, afegeix que "a la vista del número de municipis afectats, es procedirà a donar preferència en la tramitació a les diligències que afectin els ajuntaments de major volum de població".

COMENTARIS (2)

Comentaris

David  14 de Setembre de 2017

Així aprendràs a no malgastar els diners dels reusencs

Au, per correr a respondre te l'has guanyat, Carles, t'aguantes. Explica-li tot fil per randa que t'escoltaran encantats...

Ganxet  13 de Setembre de 2017

Pobrets

Cuan els vaigin a buscar, que faran?, dirán que ells no van ser, segur.

Reportatges