Dilluns, 17 de Desembre de 2018

La FRAC presenta el programa del Carnaval de Reus i critica que no es recuperi la rua pel centre de la ciutat

La Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval té prevista una gran exposició de cartells de la festa i esqueles de l'enterrament del Carnestoltes entre l'abril i el maig

29 de Gener de 2018, per Josep Gallofré
  • Carles Camí, amb el cartell d'enguany del Carnaval de Reus

    Josep Gallofré

El Carnaval de Reus donarà el seu tret de sortida aquest divendres, 2 de febrer, amb el tradicional 'Càsting' al Teatre Fortuny, de Reus. Per a l'edició d'aquest 2018, la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval (FRAC) ha programat els mateixos actes que cada any, entre els quals destaquen el pregó del Rei Carnestoltes, el dijous 8 de febrer, les rues del dissabte i el diumenge, i l'Expo-profit, el dilluns dia 12. Tot i això, el president de la FRAC, Pere Turellols, ha volgut recordar que el Carnaval "és més que aquests quatre actes" i que dura des del dia 2 fins al 14 de febrer.

Crítiques per no recuperar la rua pel centre de Reus

"Les autoritats no ho han vist clar i no s'han atrevit", ha dit Pere Turellols, en referència a la possible recuperació de la rua de Lluïment pel tomb de Ravals. En aquest sentit, el president de la FRAC creu que l'acte estrella del Carnaval "hagués guanyat moltíssim".

Enguany fa quaranta 40 anys de la recuperació del Carnaval de Reus i, malgrat tenir noves idees, Turellols ha argumentat que "sense ajudes econòmiques, aquestes idees queden en res". Així mateix, també ha argumentat que "cal ser realistes" i que "val més fer els actes previstos bé que no fer-ne de nous i no arribar". El que sí que està previst és una gran exposició dels trenta-nou cartells del Carnaval reusenc i de les esqueles de l'enterrament del Rei Carnestoltes entre els mesos d'abril i maig.

El cartell, fet per Carles Camí

La presentació del programa del Carnaval d'aquest 2018 també ha servit per donar a conèixer el cartell. Enguany, l'escollit usa com a referència un dels símbols reivindicatius de l'independentisme i de la democràcia i està fet per Carles Camí. "M'he basat amb la llibertat d'expressió i amb la frase feta que per Carnaval, tot s'hi val", ha explicat el mateix Camí.

Enguany, una de les novetats recau en l'organització de l'arribada i el pregó del Rei Carnestoltes, a càrrec de Mandríl·lia Associació, tal com va avançar Reusdigital.cat. Fins ara, eren les mateixes colles del Carnaval les que organitzaven aquest acte però aquest 2018, i coincidint amb els 40 anys de la recuperació de la festa, "hem volgut donar un millor caire a l'arribada", segons Pere Turellols. El president de la FRAC no ha volgut desmerèixer la feina voluntària que s'ha fet fins al moment, però pretenien realitzar un espectacle "més professional".

La mateixa normativa que l'any passat

Per aquest 2018, la FRAC ha decidit mantenir la normativa del Carnaval dels darrers anys. D'aquesta manera, la rua es restringeix a la presència de seixanta-cinc colles, malgrat que enguany només en sortiran cinquanta-quatre, amb una capacitat per carrossa de dues-centes cinquanta persones. A més, no es podrà superar en cap cas els 6.000 watts.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)

Comentaris

Pere Albert Vivas  29 de Gener de 2018

Idees???

"cal ser realistes" i que "val més fer els actes previstos bé que no fer-ne de nous i no arribar",
El president de la FRAC no ha volgut desmerèixer la feina voluntària que s'ha fet fins al moment, però pretenien realitzar un espectacle "més professional"
l'acte estrella del Carnaval "hagués guanyat moltíssim"

Llegir aquests afirmacions per part de la gent de la FRAC és com sentir-se en el món de l'absurd. Fa 20 anys que tenen el carnaval a les seves mans i no saben fer res del dret, ans al contrari, cada cop que han agafat alguna cosa sota la seva tutela ha acabat morint: Guerra de tomaques (que la deixaren morir); el Prego (que és molt i molt patètic), el Cap de Dol (que no s'aguanta per en lloc i sí que fa plorar, però de debò); l'Intercanvi amb Tarragona (que era una molt bona idea els primers anys però que al cap de 4 o 5 els de Tarragona decidiren no continuar perquè passaven vergonya aliena); etc... sense oblidar-nos de l'Anada a l'Antiga (que l'assassinaren perquè els portava massa feina).

I dels molts nous actes que han creat (?) què em diuen? El Càsting és un autèntic càstic, a més que es limita a ser un acte tancat només per les colles, ja que si tens el bodells d'anar a comprar una entrada (que ja té mèrit) a la guixeta del Fortuny, doncs res de res, que no es vènen. I què més? Ah? Els Premis Gueus, tant i tant coneguts com els Gaudí, els Goya o els Òscar!!! Però si és un trist sopar on tothom hi va convidat (pagant la FRAC amb els diners del carnaval) per fer veure que els de la federació també són culturetes i donen premis.

PERÒ QUE TRIST TOT PLEGAT!

I de nou, què hi ha de nou creat per la FRAC?

Ja els ho dic jo: RESSSSSSSSS!!!!

El Fes-te pols? Això no és de la FRAC, és dels Tronat de Reus i aquest, tot i que els "obligaren" a fer-se socis de la FRAC (ja que els senyors de la federació diuen que tots els actes els han de controlar ells!) sí que saben com fer les coses ben fetes.

El Cantaval, això és l'autèntic carnaval: sàtira, burla i ironia, impossible que surti de la federació, sinó de la gent de Carrutxa i els seus acòlits.

L'Enterrament del Braç, en mans del Ball de Diables, és el que és i ha anat millorant amb dosis de teatralització i burla punyent.

I els actes dels Set Pecats, que tot el seu punt d'elitisme, en fan uns quants, i deu n'hi do com se n'ensurten prou bé. Potser els falta una mica més de canya al'hora d'escriure.

Deixin de fer-se el llastimetes, acceptin que no arriben a més i que d'allí on no n'hi ha, MAI en rajarà!

AH! per cert: si han agafat als Mandríl·lia per tenir un Pregó i Dol més professional, més qualitatiu, com és que els pobres van buscant col·laboració a les entitats de fora de la FRAC per fer el muntatge? Aquestes noies i nois són col·legues de quant estaven al cau i ara s'han muntat aquesta asociació per fer coses, perquè tene ganes de fer coses, empenta, ganes, iniciativa i, el que vostès mai tindran, ganes de fer coses per la ciutat.

I ull!!! Vagin en compte no s'enduguin alguna que altra sorpresa aquests dies del "seu?" Carnaval!

Atetament i afectuosa!

Anton Joan Carricondo Oyonate  29 de Gener de 2018

Molts no volen sentir 'Carnaval'

Hi ha massa personal que no entén ni vol acceptar el petit desgavell que suposa el carnaval. Per ells el millor és que no es faci res fora de les seves 'normes' morals caduques. Quin mal suposa deixar que una festa participativa i molt important econòmicament, socialment i amb tradició prengui per unes hores els carrers? Per què no parlen de la setmana santa, per exemple? Llibertat de fer o renunciar en favor de certes ideologies que no volen la participació?

Reportatges