Dijous, 28 de Març de 2024

La Guàrdia Urbana va gestionar l'any passat més de 200 casos de mediació

La unitat de mediació i resolució de conflictes de la Guàrdia Urbana de Reus (UMIRC) aposta enguany per noves accions com els 'cercles de diàleg'

14 d'Agost de 2017, per Redacció
  • Imatge d'arxiu d'una sessió de l'UMIRC

    Cedida

La unitat de mediació i resolució de conflictes de la Guàrdia Urbana de Reus (UMIRC) va gestionar, l'any passat, 211 casos, xifra "que confirma, un any més, aquesta unitat com un referent de ciutat per resoldre conflictes entre la ciutadania", segons han apuntat aquest dilluns fonts municipals. La UMIRC és la unitat específica del cos municipal de policia per "analitzar i identificar els àmbits de conflicte com l’incivisme o la intolerància", construïda amb la finalitat de dissenyar accions preventives adreçades a "fer disminuir la percepció d’inseguretat".

Demanda ciutadana estable

Els àmbits de treball dels casos en els quals ha actuat la UMIRC se centren, s'ha exposat des del consistori, en les relacions entre comunitats de veïns, conflictes al carrer i convivència comunitària, amb 172 casos. 23 van tenir a veure amb situacions familiars, 11 amb conflictes escolars, i cinc amb grups de joves. El conjunt de casos gestionats el 2016 han implicat a 296 persones, la gran majoria d’entre 31 i 65 anys. El número de casos tractats per la unitat de mediació posa de manifest, s'ha subratllat des de l'Ajuntament reusenc, que "els ciutadans trien la mediació com a eina per a la resolució de problemàtiques".

L’evolució del número de casos des de 2007 (quan se'n van tractar 19) ha estat a l'alça, si bé en els últims anys s'ha estabilitzat. D'aquesta manera, dels 202 que es van gestionar al 2014, al 2015 n'hi va haver 214, pels 211 de l'exercici passat, i per a poder resoldre'ls la unitat de mediació va realitzar un total de 5.618 actuacions, entre les que destaquen més de 1.600 tasques administratives, més de 1.400 contactes i entrevistes amb els veïns implicats, així com seguiments i anàlisis, entre altres, segons fonts municipals.

Des del consistori de la capital del Baix Camp s'ha volgut destacar que, "amb 10 anys de trajectòria, la UMIRC s’ha convertit en tot un referent, fins i tot en làmbit internacional, i actualitza la seva cartera de serveis per oferir una millor atenció a la ciutadania". Fonts municipals han assenyalat que enguany la unitat ha iniciat nous serveis preventius d’intervenció amb l’objectiu de "treballar conjuntament amb la ciutadania per evitar o resoldre possibles situacions de conflicte comunitari". Les noves accions que s’han començat a implantar són els 'cercles de diàleg' i les 'trobades restauratives'.

Noves accions

La Guàrdia Urbana reusenca ha iniciat aquest servei com a "instrument d'interacció entre tots els membres d'una comunitat, facilitant la comunicació, la interacció i el diàleg", segons s'ha manifestat. L’objectiu és que la comunitat "es conegui millor i pugui abordar de manera conjunta la resolució de situacions conflictives que poden sorgir". En els cercles hi participen totes les parts involucrades en un conflicte de manera pacifica, on mitjançant accions i preguntes reparadores es dialoga sobre el problema, abordant possibles solucions.

Pel que fa a les trobades restauratives, la unitat de mediació utilitza aquest tipus de trobada quan el conflicte ja ha sorgit i es requereix d'una intervenció per poder trobar solucions, quan la comunitat requereix d'una restauració en la convivència i el seu funcionament. A la trobada hi participen, a mes de les parts directament involucrades, tota la comunitat vinculada de forma indirecta (veïns, familiars, comunitat educativa, policies, institucions). Les trobades estan dissenyades per restaurar les relacions dins d'una comunitat davant la imposició d'un càstig, tot i que el procés pot incloure la restitució del dany provocat.

La UMIRC participa de manera habitual en jornades i congressos per explicar la seva experiència. L’any passat, de fet, va ser convidada al XVI Congrés Nacional de Mediació, celebrat a Mèxic, per explicar les diverses experiències a l’entorn de la mediació. El 2015, el departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya va reconèixer la tasca de la unitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics