Dimarts, 19 de Març de 2024

La llarga gestació del consorci de l'Hospital Sant Joan

L'oposició en bloc ha criticat Llauradó i Pellicer per la demora en la posada en marxa de l'ens que ha de gestionar l'equipament

19 d'Octubre de 2018, per Marc Busquets
  • Una imatge d'arxiu de l'accés a l'Hospital Sant Joan de Reus

    Reusdigital.cat

La posada en marxa de l'esperat consorci de gestió de l'Hospital Sant Joan de Reus segueix sense data. A l'horitzó hi apareix ara l'últim trimestre, quan la previsió i l'anunci oficial de la creació de l'ens van garantir que seria una realitat el passat gener. Des del govern municipal, la regidora Llauradó ha subratllat en ocasions que durant l'aplicació de l'article 155 s'ha seguit treballant per construir-lo. L'oposició, però, és escèptica. De fet, i en la penúltima sessió plenària, el PP va fer prosperar una moció per instar el CatSalut a pronunciar-se "de manera concreta" sobre l'entrada en vigor de l'organisme. 

Comín arriba a Reus

Va ser l'abril de 2017 quan el llavors conseller Toni Comín va arribar a Reus al costat de Llauradó i el batlle Pellicer per anunciar la constitució del consorci, coparticipat pel Servei Català de la Salut (amb el 55% de la seva titularitat) i l'Ajuntament de la capital del Baix Camp (el 45% restant). El republicà va exposar que el sistema escollit per redreçar el rumb del centre hospitalari era "habitual" i usat en altres casos (va citar el Parc Taulí de Sabadell i el barceloní Hospital del Mar), i va garantir que la plantilla professional mantindria les seves condicions laborals

En tot cas, l'acord va plantejar que, abans de l'arrencada de l'ens mitx, el consistori havia de fer-se càrrec del dèficit generat en l'exercici de 2017. El grup municipal del PSC, temps enrere líder del Pacte de Salut de la ciutat, ja va plantejar en aquell moment els seus dubtes sobre el consorci. A banda de lamentar la poca informació prèvia rebuda sobre la visita del conseller, Martín i Guaita van comparèixer per exposar que, al seu parer, la fórmula triada per salvar el Sant Joan semblava més aviat una manera de "tapar la mala gestió" dels dos anteriors anys. 

El protocol de bones intencions

Amb el pas de les setmanes i dels mesos, més aviat poca cosa es va anar revelant del consorci. A finals d'octubre, però, la regidora de Salut i l'alcalde de la ciutat van presentar el protocol de bones intencions signat abans amb Comín. En aquest document, entre d'altres, s'hi van detallar algunes de les característiques de l'ens de gestió. D'aquesta manera, l'organisme s'havia concebut per dotar-lo de la capacitat de satisfer el lloguer de les instal·lacions hospitalàries fins l'any 2025, o de fer-se càrrec d'un hipotètic dèficit si n'hi hagués. De l'existent en aquell moment, amb tot, es va indicar que s'estava "negociant". 

Amb el govern de la Generalitat destituït i la convocatòria de les eleccions del 21-D per part de l'Estat, el consorci va quedar paralitzat. De fet, i en alguna ocasió, Llauradó va argumentar que el 155 va ser la causa de la demora en la posada a punt del consorci. Ja a la primavera d'enguany, després de la presa de la consellera Alba Vergès, la regidora de Salut va insistir que "tot avança tal i com estava previst. Diria que la novetat és aquesta, que amb el 155 enrere, s'ha fet la feina pertinent en les comissions tècniques i tot segueix com ha d'anar". No obstant això, tampoc es va precisar la data en què l'ens seria una realitat. 

'La solució passa pel CatSalut'

L'endemà de la visita de Vergés, el PSC va alçar la veu altre cop per reclamar que la Generalitat "parlés clar". En una línia similar es va expressar la regidora de Cs Pepa Labrador. Va ser a la presentació del doctor Mateu Huguet com a director en funcions del Sant Joan quan, segons va explicar després, el director del CatSalut, el doctor Adrià Comella, va admetre que no sabia com es resoldria la delicada situació del centre reusenc. De portes enfora, però, i en atenció als mitjans, va declarar que la llum al final del túnel per a l'equipament "passa pel Catsalut i s'hauria de concretar abans de finals d'any". 

Sigui com sigui, potser per prudència o per temor a les crítiques de la premsa i de l'oposició si es garanteix un termini que no es compleix per fer efectiu el consorci, Llauradó i Pellicer han optat per no pronunciar-se en aquest aspecte. La seva manca de concreció, gairebé un any després de la suposada arrencada de l'ens, ha fet aflorar altre cop el discurs crític dels seus adversaris polítics. La portaveu cupaire, Marta Llorens, va acusar el govern d'haver enganyat la ciutadania. Martín, des del bàndol socialista, va manifestar els seus dubtes sobre el futur dels treballadors. Amb un dèficit al primer semestre d'uns 3 milions, la recta final de l'any es preveu complicada per al futur de l'Hospital. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics