La meitat dels nostres enquestats, disposats a desplaçar-se per anar al cinema

21 d'Abril de 2017, per Jordi Garcia Arnau

  • Sala del Cinema Palace

    Fabián Acidres

Poc em podia imaginar fa uns anys que Reus es quedés sense sales de cinema. Recordo que no fas pas gaire temps la nostra ciutat era la que tenia més sales de tota la demarcació. Va ser l'època en què funcionaven el Lauren i el Palace i entre els dos multicines sumaven disset sales. En canvi, ara per ara, només podem anar al Teatre Bartrina a veure pel"lícules de Cineclub.

Davant d'aquesta situació els nostres lectors aposten majoritàriament per desplaçar-se a les poblacions veïnes per poder veure pel·lícules d'estrena. La proximitat del centre comercial de les Gavarres a tocar de La Canonja, el Parc Central a Tarragona o el Port Halley entre Vila-seca i Salou són les opcions més lògiques, i sense descartar Cambrils. Un 51% dels nostres lectors estan disposats a fer entre deu i quinze quilòmetres per poder seure en una butaca i gaudir de la pantalla gran.

Però també trobem un important 31% que pensa renunciar a anar al cinema fins que no es facin realitat les noves sales que s'han d'obrir al Centre Comercial de la Fira. No sabem si és més per reusenquisme o bé per mandra a desplaçar-se, però en tot cas es passaran uns mesos sense pel·lícules en gran format.

Però si algú en pot treure un cert rendiment d'aquest impàs, aquest serà el Cineclub del Centre de Lectura que és l'alternativa que han escollit un 17% dels nostres enquestats. L'oferta del Cineclub no és diària, es limita als divendres, però les pel·lícules que es projecten al Bartrina acostumen a ser de qualitat, tot i que a vegades difícils per al públic que desitja films d'estrena i superproduccions americanes.

Els cinemes tradicionals ja van viure la crisi dels anys 70 que va fer que tanquessin moltes sales. A Reus van desaparèixer els cinemes de tota la vida com l'Avenida, el Kursal, el Monterosa o el Sala Reus, i van arribar els multicinemes com el Reus Palace, el Lauren o l'oblidat Cosmos. Ara tots han desaparegut. Ja fa uns anys que els cinemes van directament lligats als centres comercials... però fins quan?. Als EUA ja ha començat la crisi dels centres comercials perifèrics. L'any passat es va reduir la superfície de venda en aquestes àrees per primera vegada, i enguany continua la tendència a la baixa. La gestora de capitals Morningstar, calcula que dels 1.200 centres comercials que hi ha als EUA en poden tancar 300. Però arribarà aquí aquesta crisi que pot afectar els nous cinemes dels centres comercials?. És possible, però cal tenir en compte que la superfície de venda en centres comercials és vuit vegades superior als EUA que aquí. Aquí la bombolla dels centres comercials no ha estat tan gran i això els pot permetre sobreviure i conviure amb el comerç tradicional, el més preparat per competir amb el comerç electrònic segons els experts.

En tot cas, esperem que aquesta crisi cícliques del cinema no ens deixin sense la possibilitat de gaudir de l'experiència de les grans sales i de les possibles novetats tecnològiques que s'hi puguin incorporar per seguir fent atractiu el cinema a la nostra ciutat.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.