Dilluns, 28 de Maig de 2018

La meitat dels nostres enquestats, disposats a desplaçar-se per anar al cinema

21 d'Abril de 2017, per Jordi Garcia Arnau
  • Sala del Cinema Palace

    Fabián Acidres

Poc em podia imaginar fa uns anys que Reus es quedés sense sales de cinema. Recordo que no fas pas gaire temps la nostra ciutat era la que tenia més sales de tota la demarcació. Va ser l'època en què funcionaven el Lauren i el Palace i entre els dos multicines sumaven disset sales. En canvi, ara per ara, només podem anar al Teatre Bartrina a veure pel"lícules de Cineclub.

Davant d'aquesta situació els nostres lectors aposten majoritàriament per desplaçar-se a les poblacions veïnes per poder veure pel·lícules d'estrena. La proximitat del centre comercial de les Gavarres a tocar de La Canonja, el Parc Central a Tarragona o el Port Halley entre Vila-seca i Salou són les opcions més lògiques, i sense descartar Cambrils. Un 51% dels nostres lectors estan disposats a fer entre deu i quinze quilòmetres per poder seure en una butaca i gaudir de la pantalla gran.

Però també trobem un important 31% que pensa renunciar a anar al cinema fins que no es facin realitat les noves sales que s'han d'obrir al Centre Comercial de la Fira. No sabem si és més per reusenquisme o bé per mandra a desplaçar-se, però en tot cas es passaran uns mesos sense pel·lícules en gran format.

Però si algú en pot treure un cert rendiment d'aquest impàs, aquest serà el Cineclub del Centre de Lectura que és l'alternativa que han escollit un 17% dels nostres enquestats. L'oferta del Cineclub no és diària, es limita als divendres, però les pel·lícules que es projecten al Bartrina acostumen a ser de qualitat, tot i que a vegades difícils per al públic que desitja films d'estrena i superproduccions americanes.

Els cinemes tradicionals ja van viure la crisi dels anys 70 que va fer que tanquessin moltes sales. A Reus van desaparèixer els cinemes de tota la vida com l'Avenida, el Kursal, el Monterosa o el Sala Reus, i van arribar els multicinemes com el Reus Palace, el Lauren o l'oblidat Cosmos. Ara tots han desaparegut. Ja fa uns anys que els cinemes van directament lligats als centres comercials... però fins quan?. Als EUA ja ha començat la crisi dels centres comercials perifèrics. L'any passat es va reduir la superfície de venda en aquestes àrees per primera vegada, i enguany continua la tendència a la baixa. La gestora de capitals Morningstar, calcula que dels 1.200 centres comercials que hi ha als EUA en poden tancar 300. Però arribarà aquí aquesta crisi que pot afectar els nous cinemes dels centres comercials?. És possible, però cal tenir en compte que la superfície de venda en centres comercials és vuit vegades superior als EUA que aquí. Aquí la bombolla dels centres comercials no ha estat tan gran i això els pot permetre sobreviure i conviure amb el comerç tradicional, el més preparat per competir amb el comerç electrònic segons els experts.

En tot cas, esperem que aquesta crisi cícliques del cinema no ens deixin sense la possibilitat de gaudir de l'experiència de les grans sales i de les possibles novetats tecnològiques que s'hi puguin incorporar per seguir fent atractiu el cinema a la nostra ciutat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)

Reportatges