Dissabte, 20 d'Abril de 2024

La mirada de Macià Ferrando Roca al Museu Salvador Vilaseca

El programa d'estiu de la xarxa de centres cívics de Reus es tanca amb una visita guiada a l'exposició 'Un reusenc a la guerra del Rif'

31 de Juliol de 2019, per Marina Sáenz de San Vicente
  • Galeria de les imatges de la visita guiada a l'exposició

    Marina Sáenz de San Vicente

  • M.S.

  • M.S.

  • M.S.

  • M.S.

El programa d'estiu de la xarxa de centres cívics de Reus s'ha tancat aquest dimecres 31 de juliol. L'esdeveniment de cloenda ha estat una proposta cultural, una visita guiada a l'exposició 'Un reusenc a la guerra del Rif', al Museu Salvador Vilaseca. L'acte ha tingut lloc a les 10 del matí. L'exposició ha mostrat una mirada particular al conflicte, que el reusenc Macià Ferrando Roca va viure en primera persona els anys 1923 i 1924.

Imatges d'atacs amb avions i metralladores, provant pistoles, refugis, al despatx del taller, però també instants de tranquil·litat dels descansos entre feina i feina, banys refrescants o prenent el sol entre filferrades. Gràcies als seus estudis, i sense experiència en primera línia de batalla, Macià Ferrando Roca va ser destinat a treballar al camp d'aviació de Nador, al nord d'Àfrica, on feia de mecànic d'avions.

Allí hi va retratar un conflicte nascut de l'imperialisme espanyol en un territori on, durant el segle XIX i XX, ja s'havien realitzat altres intervencions militars, com les del general Prim, o les que van propiciar la Setmana Tràgica. La visita ha estat guiada per Paqui Valentín. Aquesta, segons els assistents, ha estat "molt completa i detallada", i dividida en diferents parts. En primer lloc, Valentín ha realitzat una introducció per contextualtizar els veïns i, seguidament, ha fet una explicació de les diferents parts de Guerra del Rif.

Més endavant, els presents han pogut veure les fotografies captades pel reusenc. Aquestes han estat distribuïdes en diverses seccions. Per un banda, hi havia imatges del conflicte bèl·lic i dels seus punts clau. D'altra banda, també es mostraven fotografies del dia a dia a la feina del camp d'aviació i imatges quotidianes de convivència al Marroc. La guia ha assenyalat que és "molt interessant" el fet de "com s'apropa una persona jove d'un altre continent i cultura a un món nou, un espai en conflicte, però un món també per descobrir".

Més enllà de l'extens material fotogràfic creat per Ferrando i la contextualització històrica d'aquest conflicte, per finalitzar la visita guiada, l'exposició també ha mostrat documentació relacionada amb la biografia d'aquest reusenc que no va poder evitar la participació en la guerra. La guia ha exposat cartes de caràcter personal i professional del fotògraf reusenc, a més a més d'algunes fotografies originals en paper. Els descendents de Macià Ferrando han estat els que han donat la documentació gràfica al Museu Salvador Vilaseca i, gràcies a aquests, s'ha pogut dur a terme aquesta exhibició al museu.

L'any 1924, Ferrando va retornar de l'Àfrica, però la dictadura de Primo de Rivera va espatllar-li la carrera acadèmica en anul·lar els seus estudis anteriors, fet que l'obligava a començar-los de nou. Degut a aquestes circumstàncies, el reusenc va continuar el negoci familiar de majoristes de pesca salada. El fotògraf amateur va morir el 1985, pocs dies abans de fer els 84 anys. A la visita, també hi han assistit els fills de Ferrando, Teresa i Josep. Josep Ferrando ha intervingut sovint, tot complementant les explicacions de la guia i, fins i tot, explicant anècdotes i comentant cartes personals escrites pel seu pare.

Aquest fet ha generat la participació i les inquietuds dels visitants envers la vida del fotògraf i també sobre la Guerra del Rif o d'altres conflictes relacionats.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

guerra del rif exposició visita guiada reus reusdigital
guerra del rif exposició visita guiada reus reusdigital
guerra del rif exposició visita guiada reus reusdigital
guerra del rif exposició visita guiada reus reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics