Divendres, 19 d'Abril de 2024

La mirada reusenca, a concurs al Memorimage

Tres documentals de producció local es presenten a l'11a edició del certamen

10 de Novembre de 2016, per Marc Busquets
  • 'Estados clandestinos' se centra en les dictadures dels 70 a Llatinoamèrica

    Cedida

  • 'Els nens de la jungla' explica la història de l'escola Mowgli de Reus

    Cedida

  • La figura d'Eduard Toda és objecte d'un dels documentals a concurs

    Cedida

Inaugurat aquest dimecres al vespre amb la projecció de 'Priorat', el Memorimage 2016 de Reus segueix endavant amb la presentació de la resta de pel·lícules a concurs. Una de les apostes principals del certamen és la producció local i del territori, sovint inclòs en la secció MemoriReus. Enguany, tres són les propostes que en formen part i totes han aixecat expectació. Són 'Els nens de la jungla' (Santi Suárez, 2016), 'Estados clandestinos' (Marc Iglesias i Paula Monteiro, 2016) i 'Les 7 vides d'Eduard Toda (Ramón Masip, Manel Vinuesa i Toni Orensanz, 2016).

Un projecte educatiu 'arriscat'

Ja a la presentació als mitjans de l'esdeveniment, dies enrere, la productora Belén Sánchez va assenyalar que 'Els nens de la jungla' sorprendrà l'audiència perquè presenta "una història de tenacitat, d'un grup de valents que es van unir per educar els nens en llibertat". El documental de Suárez, en paraules del realitzador, "s'ha pogut fer perquè la gent hi ha cregut". Exalumne del col·legi, ha aixecat "un projecte personal" durant els dos darrers anys amb motiu del mig de segle d'existència d'aquest. "De seguida vaig pensar que havíem d'explicar a la gent la nostra història", exposa.

Una història, a banda, que no va tenir un inici precisament fàcil. "En aquells anys i en aquell context, el que es va fer a la Mowgli era molt arriscat", subratlla el realitzador. "Hi van haver trucades i amenaces, fins i tot", revela Suárez. I és el que model educatiu que proposava el cos de mestres responsable de tirar endavant el col·legi no s'ajustava a la repressió de l'època. Ningú va defallir, però, "perquè s'havia de recuperar el camí començat amb la República", detalla a continuació. "Van buscar noves vies d'aprenenatge per als nens amb la col·laboració dels pedagogs de Rosa Sensat", matisa.

"És una pel·lícula petita feta amb molta il·lusió", diu. "I l'hem intentat fer molt amena, per tal qui tothom que la vegi i no conegui la història de l'Escola Mowgli la trobi interessant i enriquidora", avança. 'Els nens de la jungla' es projectarà en dues sessions. La primera, el proper dijous a les 9 del vespre, i la segona el dissabte, dia 12, a les 12 del migdia. Ambdos passis tindran lloc al Teatre Bartrina. "Per a nosaltres és un orgull poder presentar el film a casa nostra, al Memorimage, perquè pocs festivals hi ha com aquest", assegura Suárez.

L'Operació còndor com a teló de fons

Un dels directors de la pel·lícula 'Estados clandestinos', Marc Iglesias, és del mateix parer. "Tant la Paula (la codirectora del film) com jo tenim molts vincles amb Reus i el Memorimage ens dóna l'opció de poder mostrar el que fem", declara. La seva proposta presenta el testimoni d'un grups d'uruguaians exiliats a Buenos Aires durant la dècada dels 70 i amb l'Operació còndor com a teló de fons. "D'entrada volíem fer un reportatge, però un cop vam començar a visionar el material gravat vam adonar-nos que havíem d'anar més enllà", apunta. "La dictadura uruguaia va usar els nostres entrevistats per fer una campanya mediàtica, se'ls va mostrar a la població com si fossin terroristes". Paradoxalment, però, això els va salvar la vida i ha permès que puguin explicar els fets "en primera persona".

"El rodatge va ser intens, perquè tot el que ens vaig relatar va ser colpidor", segueix. La percepció, després de tants i tants anys, Iglesias marca diferències entre les dictadures d'Argentina i Uruguai. "A l'Argentina hi va haver judicis i comdemnes, mentre que a l'Uruguai alguns repressors han acabat a la garjola, però amb condicions molt còmodes per a ells", exposa el director. Per aquest motiu, de fet, poden establir-se certes similituds amb la transició a l'Estat espanyol. "En tots dos casos s'ha optat més aviat per no embolicar les coses, per no obrir segons quines ferides", diu. "S'ha de treballar, i molt, per recuperar la memòria històrica i l'única via possible és a través de la justícia", explica el director.

El film es va fer amb "pocs recursos" i durant tres anys. "L'hem fet des de la militància, perquè tots crèiem en allò que estàvem fent i perquè volíem donar veu a qui no la va tenir durant anys", afegeix."No tenim cap productora al darrere i és una sort poder presentar la pel·lícula en una cita com aquesta, que està del tot consolidada", apunta satisfet. "La comunitat llatina de Reus, a més, ens ha donat suport en tot moment per tirar endavant el projecte", agraeix. 'Estados clandestinos' podrà veure's aquest divendres a les 5 de la tarda, i comptarà amb la presència del tàndem realitzador.

Toda, el desconegut

La tercera i última de les propostes incloses a la secció MemoriReus és la popular 'Les 7 vides d'Eduard Toda' (Ramón Masip, Manel Vinuesa i Toni Orensanz, 2016), un dels principals atractius entre tots els actes dedicats al 75è aniversari de la mort del polifacètic reusenc. Estrenat el passat mes de juliol al castell d'Escornalbou i amb un pressupost aproximat d'uns 30.000 euros, la peça audiovisual reivindica la figura "desconeguda" de Toda, primer egiptòleg de l'Estat i descobridor del català a l'Alguer, entre d'altres gestes.

Tots tres artífexs del documental han destacat reiteradament el paper de Toda en la construcció de la identitat nacional del nostre país. A més, el film també presenta el Toda més íntim, el seductor, el viatger i el col·leccionista. La pel·lícula, d'una hora de durada, s'oferirà en dues projeccions aquest proper divendres. La primera, a tres quarts de 12 del migdia i per a la qual cal inscriure's prèviament. La segona, ja al vespre, a partir de les 9.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Els nens de la jungla Memorimage Reusdigital
Les 7 vides d'Eduard Toda Memorimage Reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics