Dissabte, 20 d'Abril de 2024

La musicoteràpia, una eina multidisciplinar al Casal d'Estiu Adaptat

Aquest estiu han arribat a aplegar una trentena d'infants setmanals

28 de Juliol de 2015, per Cristina Valls
  • L'activitat de musicoteràpia ha estat l'escollida com a destacada enguany al Casal d'Estiu Adaptat

    Cedida

  • La teràpia de gossos fomenta la sociabilització dels infants amb els animals

    Cedida

  • Al taller de musicoteràpia en el moment del nomenament dels colors

    Cedida

El Casal d'Estiu Adaptat de Reus, organitzat per l'Associació de mares i Pares d'Alumnes (AMPA) del Col·legi Públic d'Educació Especial Alba,  ha organitzat una visita guiada pel col·legi General Prim de Reus, i ha destacat l'activitat de la musicoteràpia com a principal aquest estiu. "Enguany hem escollit la música, cada any triem diferents activitats per mostrar, així la gent en va coneixent de diferents", ha corroborat la regidora de l'Àrea de Benestar Social, Montserrat Vilella.

Per la seva banda, la directora del Casal d'Estiu Adaptat de la ciutat, Maria Neus De Sa Martínez, ha explicat en què consisteix aquest casal adaptat: "Oferim serveis d'aprenentatge i atenció als nens i nenes d'entre 3 i 16 anys que requereixen ajuts especials". A més, ha afegit que aquesta setmana han acollit una quantitat "generosa" de 27 infants amb una mitjana setmanal d'una trentena. "Hem notat un increment de gent respecte altres estius, ja que ens situàvem en la vintena i ja vorejem la trentena", ha especificat De Sa Martínez.

La directora del Casal també ha explicat que les famílies que duen els seus fills a passar l'estiu a aquest espai s'apunten per una setmana i "acaben per apuntar-se les cinc següents". El Casal ha tingut cinc setmanes de durada i acaba aquest 31 de juliol.

D'altra banda, la regidora Montserrat Vilella ha esmentat que una de les característiques introduïdes per la pròpia Associació de Pares i Mares és la inclusió dels germans d'aquests infants amb discapacitat per a que participin en les activitats d'estiu i sapiguin què fan dins aquest espai. També ha puntualitzat l'increment de nens i la promoció que se'n fa d'uns pares a uns altres: "Al principi eren una vintena de nens amb pares que treballaven i ara molts pares trien portar al nens aquí per al seu aprenentatge". "Si la oferta també és bona molts més pares triaran deixar aquí els seus fills", ha valorat Vilella.

Quant a les activitats, De Sa ha especificat que setmanalment es realitzen dos dies de piscina lúdica, tallers de musicoteràpia, equinoteràpia on intervené la interacció amb cavalls, tallers de creativitat i teràpia de gossos. "També fem activitats excepcionals, l'altre dia vam anar a la platja i vam fer una activitat de pàdel-surf allí i aquesta setmana anirem al Museu de la Festa i després a fer un gelat per Reus", ha dit la directora del Casal. Com a activitat cultural, el conjunt d'infants ha realitzat una exposició d'il·lustracions a la Biblioteca Central Xavier Amorós la qual finalitza aquest dimarts.

Un nen per monitor

L'atenció que precisa cada infant requereix d'un monitor per nen o nena i, depenent del seu grau de discapacitat, a vegades un altra persona de reforç. La directora del Casal ha determinat la tipologia de monitors, que poden ser o bé contractats, voluntaris o en període de pràctiques. És el cas de l'Ignasi Pagés, de 19 anys, que estudia arquitectura i fa de voluntari; el de l'Eva Txeca Isern, estudiant de biologia amb 19 anys i en període pràctiques, que s'encarrega d'un nen amb retard maduratiu; i el cas de l'Enric De Sa Martínez, de 22 anys, que respon a un perfil de monitor contractat i es troba estudiant enginyeria. "Ser monitor no requereix tenir coneixements en educació obligatoris", ha dit Maria Neus De Sa Martínez. "Els infants amb una discapacitat més profunda l'acostumen a portar els monitors contractats i a vegades el porten un voluntari i un de contractat", ha acabat la directora del Casal.

La musicoteràpia, una activitat multidisciplinar

L'activitat de musicoteràpia ha estat la destacada enguany en aquest Casal d'Estiu Adaptat, els professionals que la imparteixen segueixen el programa educacional i musical anomenat The Rhytmic Arts Project (TRAP) i consisteix en l'ensenyament de les habilitats i conceptes útils quant a valors com el respecte i l'atenció; termes com la lateralitat (dreta i esquerra) i, fins i tot, els colors o els números enllaçats amb excercicis musicals com pràctiques de percussió i cançons.

El monitor que imparteix les classes musicals al Casal, Gerard Mallorquí, és psicòleg i professor de música i ha aportat quins són els objectius de la musicoterapia: "Volem promoure la inclusió d'aquests infants, ja que aquí millorem la parla, conceptes matemàtics, els colors i el respecte". "Per a mi ha estat un plaer treballar aquí, ha estat una experiència molt bona perquè cada grup és diferent", ha declarat Mallorquí. "Les sessions duren tres quarts d'hora amb un monitor per cada nen". Mallorquí ha afegit que són "molts els vincles que es fa amb els nens" i ha qualificat com a "màgica" la pràctica de la percussió: "La música és el ganxo per a l'aprenentatge dels nens i això els hi veus a la cara".

La teràpia de gossos

Una altra activitat que s'imparteix en aquest casal és la intervenció assistida amb gossos. Mitjançant els animals es treballa la interactuació, la motivació i la unió. "En dues sessions de 45 minuts setmanals treballem aspectes com la paciència, ja que amb els animals s'ha de tenir molta perquè molts d'aquests infants estan acostumats a rebre una atenció completa", ha aportat la directora del Casal.

Per la seva banda, l'encarregat d'aquesta teràpia de gossos, Àngel Schwartz, ha anomenat les activitats que es desenvolupen, ja sigui jugar amb els gossos i veure l'empresa  les seves conductes o bé l'empatia amb l'animal. "Per escollir el tipus de gos s'ha de fer una selecció, sociabilitzar-lo, ensenyar-li obediència bàsica i a partir d'aquí hi ha dos línies de treball, una de teràpia i una altra d'assistència", ha aclarit Schwartz, que també és delegat del Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC) a Tarragona i Lleida.

El monitor encarregat de les teràpies de cans també ha afegit que l'Associació CRIT s'encarrega dels gossos d'aquests cursos una vegada ja no exerceixen la seva funció com a gossos de teràpia: "Finalment els destinem a unes famílies per a que els adoptin i es queden amb una gossa socialitzada i completament ensinistrada", ha conclòs Schwartz.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital casal estiu adaptat
reusdigital.cat Reus Diari Digital casal estiu adaptat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics