Divendres, 19 d'Abril de 2024

La radioteràpia cura un 54% dels pacients amb càncer a Reus

Experts en la matèria debaten sobre la racionalització tecnològica en aquest àmbit

28 de Novembre de 2016, per Enrique Canovaca
  • La doctora Meritxell Arenas i el doctor Jordi Craven, a l'Hospital de Sant Joan de Reus

    Enrique Canovaca

Aconseguir una inversió adequada en tecnologia radioteràpica i que aquesta sigui racional, és a dir, tingui un benefici superior al cost. És l'objectiu del Grup Oncològic Català Occità (GOCO), que va celebrar el passat divendres, 4 de novembre, el seu quinzè congrés a l'Hospital de Reus, per tal de debatre sobre l'aplicació de noves tècniques, amb la presència d'unes 250 persones. A Reus, la inversió en radioteràpia suposa un 4% del pressupost, i en canvi, aconsegueix curar un 54% dels pacients atesos, segons dades facilitades pel director de l'Hospital de Sant Joan, Òscar Ros. "Depenent de quins casos, però, ja estem al 90% de curacions", puntualitza la directora del servei d'Oncologia Radioteràpica al centre reusenc, Meritxell Arenas.

"Nosaltres sabem que la quimioteràpia -també a Reus- té un cost cinc vegades superior, i en canvi, només ofereix un 4% de curació", continua el president del GOCO i director del servei d'Oncologia Radioteràpica a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Jordi Craven. Avui en dia, la cirurgia és el mètode que més èxit té entre els pacients amb càncer, seguida de la radioteràpia, la combinació de les dues tècniques citades, i per últim, la quimioteràpia. No obstant això, les xifres donades s'han de llegir en profunditat: "molts dels actuals tractaments són combinats i no es limiten a una sola tècnica", assegura la doctora Arenas.

Seguint amb més dades: un 60% dels pacients amb càncer fan ús de tècniques radioteràpiques. I dins d'aquest percentatge, segons indica la directora del servei a l'Hospital de Sant Joan, en el 60% dels casos la intenció del tractament és "radical o curativa", mentre que per la resta seria pal·liativa. Alguns d'aquests casos són quan hi ha metàstasis òssies o cerebrals, per exemple. Amb tot, són els càncers de mama, en dona, i el de pròstata, en homes, els que més necessiten aquest tipus de tècniques.

"Els avenços en els últims anys han estat molt importants i en una part del congrés hem debatut les implicacions de la nova tecnologia, la millora dels resultats clínics, la disminució dels efectes secundaris i el seu impacte econòmic", exposa la doctora Arenas, qui considera que la radioteràpia és una àrea econòmica en comparació amb d'altres. "Es necessita una inversió molt forta al principi, per posar les màquines, però després el cost és molt baix", indica.

Quines tecnologies cal tenir en cada hospital?

Precisament, una de les qüestions que més s'han debatut en el congrés és la racionalització de la tecnologia, és a dir, reflexionar sobre la conveniència de fer o no segones quines inversions. "Per exemple, hem parlat sobre el fet que tots els hospitals podrien tenir radioteràpia d'intensitat modulada, però en canvi, d'altres tècniques, com la braquiteràpia d'alta complexitat, s'haurien de restringir a centres amb una base poblacional més àmplia", manifesta el doctor Jordi Craven.

El debat dins d'aquesta àrea oncològica se situa ara en la idoneïtat o no que Catalunya pugui adquirir una màquina de protons d'alta energia: "si s'aconseguís aquest tipus de tecnologia, seria per un sol centre", explica Craven, qui creu que l'Hospital de Sant Joan compta amb un "magnífic" servei d'oncologia radioteràpica. "Només en casos excepcionals s'ha de derivar un pacient de Reus, quan s'ha de fer tractament amb protons o algunes tècniques de braquiteràpia. Un 95% dels casos es tracten aquí", assegura el doctor.

Craven també opina sobre la intenció del departament de Salut de centralitzar tots els tractaments oncològics al territori a l'Hospital de Reus i reflexiona sobre el diàleg que hi hauria d'haver entre els centres: "la base és que els metges es posin d'acord i si hi ha alguns pacients que han de fer un viatge, estem parlant de 10 o 20 minuts, no com abans quan havien d'anar a Montpeller per fer segons quins tractaments". A més, avui en dia ja existeixen grups mèdics de diversos centres hospitalaris que es reuneixen per debatre l'estat dels pacients, amb l'objectiu d'oferir una actuació coordinada.

Pel doctor Craven, no s'ha de pensar a tenir tota la tecnologia a un centre "perquè el meu equip és el més bo, s'ha de racionalitzar l'atenció i s'han de separar les qüestions emotives, que comprenc perfectament, a l'hora de fer una planificació sanitària". Sobre aquest aspecte, la doctora Arenas hi afegeix: "aquí a Reus ja hem fet una inversió milionària en tota la tecnologia, amb dues màquines de tractament a l'hospital vell i a Tortosa, a més de la braquiteràpia i la radioteràpia a l'Hospital de Sant Joan. Això ja dóna cobertura a tota la demarcació".

"És pràcticament impensable pensar que es pugui fer un altre servei d'oncologia radioteràpica perquè el cost no ho justificaria, es tracta de tenir diàleg i estar organitzats per oferir una millor atenció", opina Arenas, qui defensa, això sí, que hi hagi una inversió adequada en maquinària, ja que les noves tècniques permeten reduir els efectes secundaris més freqüents, que poden afectar, especialment, la pell i els òrgans de risc al voltant del tumor que es tracta.

El llarg camí per aconseguir inversions

Com es computen les despeses destinades a millorar el servei d'oncologia radioteràpica? La resposta a aquesta pregunta és una de les qüestions claus per entendre la manca d'inversió en alguns centres hospitalaris. "L'oncologia té tres branques, els especialistes quirúrgics, l'oncologia mèdica i la radioteràpica. Mentre que la despesa generada pels segons va al capítol de consums, quan fa una recepta, per exemple, la que generem nosaltres va al capítol d'inversions", subratlla Craven. Així que els metges d'aquesta especialitat han d'estar "lluitant durant anys i fent memòries i reflexions sobre la idoneïtat" de comprar una maquina determinada.

"Quan hi ha crisi, com que els lloguers, la llum i els medicaments s'han de pagar cada mes, el capítol d'inversions és el primer que es perd. Això ens posa en una situació de fragilitat", adverteix el doctor, qui creu que els gestors de la sanitat pública s'han d'adonar d'aquesta situació i fer un esforç inversor en l'especialitat de l'oncologia radioteràpica. Més tenint en compte la seva capacitat per salvar vides.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics