Dissabte, 23 de Març de 2019

La sindicalista Teresa Fortuny, premiada amb la medalla Francesc Macià 2014

05 de Novembre de 2014, per Isabel Martínez
  • Teresa Fortuny (esquerra) ha rebut una distinció de la Generalitat pel seu treball

    Cedida

La històrica sindicalista Teresa Fortuny, que entre 1981 i 2004 va ser secretària comarcal del sindicat CCOO al Baix Camp, ha estat premiada amb la medalla Francesc Macià per part del Govern de la Generalitat. Aquestes mencions, que enguany han reconegut la trajectòria de 12 persones i quatre entitats, són un premi als treballadors i empreses per la seva dedicació, constància i esperit d'iniciativa en el treball, i a les empreses i entitats que han adoptat millores i iniciatives de progrés en l'ordre laboral. Els guardons es van crear l'any 1938 i són oberts a qualsevol persona o entitat.

Teresa Fortuny (1945), que en l’actualitat continua vinculada a CCOO com a participant a la Federació de Pensionistes i Jubilats i a la Secretaria de la Dona i a la Comissió de Moviments Socials de Tarragona, ha tingut una llarga trajectòria sindical i reivindicativa. Filla d’una familia de la part alta de Tarragona que pateix la repressió del règim a causa del seu passat republicà s’incorpora al món del treball amb 14 anys. Des de molt jove és activa en l’oposició a un règim franquista que coarta les llibertats també en qüestió nacional.

Fruit d’aquestes preocupacions socials i nacionals, connecta amb les JOC (Joventuts Obreres Catòliques) per més tard ingressar al moviment de les CCOO i, després, a les Plataformes Anticapitalistes, moviment que no reconeixia la legalitat vigent i emprava la pressió obrera en la resolució dels conflictes laborals a les empreses.
A causa de les detencions d’altres companys, l’any 1974 marxa a Vilafranca del Penedès on viurà 15 mesos per evitar ser detinguda i on participarà en l’experiència de l’Assemblea Obrera. L’any 1975 torna al Camp de Tarragona i, per passar més desapercebuda al règim, reinicia la seva activitat sindical a la ciutat de Reus, on continua col·laborant amb les Plataformes Anticapitalistes.

A partir de 1977 ingressa a CCOO i viu en primera línia les grans lluites sindicals de la transició. Nomenada el 1981 responsable del sindicat CCOO al Baix Camp ocuparà aquestes responsabilitats fins el 2004. Políticament ha estat militant de l’Esquerra Comunista, del PSUC, del PCC i d’EUiA. L’any 2004, l’Ajuntament de Reus ja li havia atorgat la Menció Honorífica Municipal.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)

Comentaris

Maria Arjona Velasco  20 de Novembre de 2014

Gràcies Teresa

Moltes gràcies Teresa per tot el que ens has donat i sens dubte un premi merescut. Personalment i durant molt de temps vas ser un referent a la meva vida.

Teresa Fortuny Solà  06 de Novembre de 2014

moltes gràcies

Gràcies companya i companys per la vostra amable felicitació. El 20 de novembre d'enguany farà 50 anys de la creació de Comissions Obreres. Jo he entrat a la proposta de noms que ha fet el Sindicat per aquest guardó, que dedico a totes les persones que han lluitat i lluiten cada dia anonimament. Salut i gràcies. Teresa Fortuny

Carmen Ortiz Vaquero  05 de Novembre de 2014

LA TERESA, UNA GRAN SINDICALISTA, UNA GRAN DONA.

Poca cosa puc dir de la Teresa Fortuny que no es sapiga....lluitadora, valenta, treballadora, integra...poques com ella. Mereixedora d'aquest i d'altres premis. Gràcies, Teresa, moltes gràcies, com a dona d'esquerres, com a treballadora.

josep risueño granda   05 de Novembre de 2014

Trajectòria viscuda

Enhorabona Teresa, mil històries reivindicatives que tu recordaràs a partir d'aquell local de CCOO de primer a un pis del carrer Alt de Sant Pere i desprès davant del "Centre Catolic", 1977-1978, on feien fila els obrers/obreres per afiliar-se i nosaltres sabiem de la teva tra
jectòria sobretot o en particular en Jaume Ollé i jo, fins al local espaiat del carrer Alt de Sant Pere on vas encetar les teves activitats sindicals.

Moltes felicitats companya.

Ramon Salvat - Reus  05 de Novembre de 2014

Felicitats, Teresa

Tots el qui som propers a ella per afinitats d’objectius i esperances, però que també per vicissituds de la vida professional, alguna vegada també hem hagut de confrontar-nos, sabem de la seva enorme integritat, del sentit comú i de la seva seriositat i rigor, de que es capaç de esser radical quan cal, però també de negociar si això es beneficiós per la defensa dels interessos del qui representa . Gracies per l’enorme feina que ha fet al servei dels treballadors . Es un premi molt merescut i que molts anys el gaudeixi.

Reportatges