Cookie control
Dilluns, 03 d'Agost de 2020

La tasca de la unitat de mediació de la Guàrdia Urbana, objecte d'anàlisi d'un llibre

L'obra explica casos reals gestionats per la unitat 'per exemplificar l’aplicació pràctica dels recursos i les eines de la mediació'

04 de Desembre de 2017, per Redacció
  • El llibre estudia la tasca de la unitat com a exemple per a altres policies

    Cedida

La unitat de mediació i resolució de conflictes (UMIRC) de la Guàrdia Urbana de Reus "és objecte d’anàlisi i model de referència" al llibre 'Mediación y prácticas restaurativas policiales. Construyendo la cultura de la paz', acabat de publicar. El llibre, han subratllat fonts municipals, té com a objectiu "contribuir a la difusió de recursos i eines, com la mediació i les pràctiques de la justícia restaurativa, per posar-los a l’abast dels cossos policials i ajudar-los a desenvolupar la seva feina, especia lment en l’àmbit dels conflictes comunitaris".

La UMIRC és la unitat específica de la Guàrdia Urbana per analitzar i identificar els àmbits de conflicte com l’incivisme o la intolerància; i per dissenyar accions preventives adreçades a fer disminuir la percepció d’inseguretat. El llibre aprofita l'experiència de l’equip multidisciplinar de la UMIRC (format per educadors socials i policies) i explica casos reals gestionats per la unitat "per exemplificar l’aplicació pràctica dels recursos i les eines de la mediació". La publicació planteja la mediació i les pràctiques restauratives com les reunions i els cercles, com a eines de seguretat i de pacificació social. Són un recurs preventiu que augmenta l'eficàcia i l'eficiència del cos policial, i dóna resposta a les demandes de la ciutadania, alhora que ofereix un servei de qualitat.

El llibre, escrit per Elena Cobler i Emma Lòpez, té un objectiu pedagògic, s'ha apuntat. Per actuar com mediador i desenvolupar la tasca de pacificació social, han afirmat les autores, "els agents de la policia han d'estar formats i capacitats en mediació i resolució de conflictes, així com en pràctiques restauratives, la qual cosa augmenta les seves habilitats sociocognitives, i genera un impacte en la percepció de la seguretat per part de la ciutadania".

211 casos gestionats el 2016

La UMIRC va gestionar 211 casos el 2016, una xifra que "confirma aquesta unitat com un referent de ciutat per resoldre conflictes entre la ciutadania". Els àmbits de treball dels casos en els quals ha actuat l'ens se centren en les relacions entre comunitats de veïns, conflictes al carrer i convivència comunitària, amb 172 casos. 23 tenen a veure amb situacions familiars, 11 tenen amb conflictes escolars, i cinc amb grups de joves. El conjunt de casos gestionats el 2016 han implicat a 296 persones, la gran majoria d’entre 31 i 65 anys.

Per a l’abordatge dels 211 casos tractats el 2016, la unitat de mediació ha realitzat un total de 5.618 actuacions, entre les que destaquen més de 1.600 tasques administratives, més de 1.400 contactes i entrevistes amb els veïns implicats, així com seguiments i anàlisis, entre altres.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics