Cookie control
Dimecres, 27 de Maig de 2020

La transició energètica és ‘necessària i urgent’

El moviment Fridays for Future ha convidat a Reus a dos experts per parlar sobre les alternatives per reduir el canvi climàtic

07 de Setembre de 2019, per Édel Martínez
  • Imatge de la conferència al Centre de Lectura

    Cedida

  • Acte de Fridays for Future a la plaça de Prim

    Cedida

Aquest passat divendres, el Centre de Lectura ha acollit la conferència titulada ‘La transició energètica, llums i ombres’, a càrrec del metge i activista ambiental Anton Soler Ferrater, i l’enginyer industrial i impulsor de la transició energètica TE21, Ramon Sans Rovira. L'acte s'ha fet després de la concentració setmanal a la plaça de Prim del grup ecologista Fridays for Future.

“Un altre mode energètic és possible i necessari“. Així ho ha deixat molt clar l'enginyer Ramon Sans, qui dedica el seu temps a investigar i demostrar el benefici de les energies renovables. Tots els resultats estan plasmats als seus llibres titulats ‘El col·lapse és evitable’ (2014) i ‘La darrera oportunitat’ (2016).

L'enginyer ha començat la seva xerrada explicant que “l’energia és un bé social estratègic sobre el que actualment no en tenim cap control”, i ha destacat que “els sistemes de generació i de consum actuals (petroli, gas, urani i carbó) perjudiquen greument el planeta. El consum de fòssils decreix un 1% anualment, mentre que l'aprofitament de les energies renovables augmenta un 2%. Tot i això, Sans ha dit també que “no és suficient, ja que, segons els científics, només ens queden 10 anys per corregir-ho”.

Sans ha alertat l'abús energètic realitzat en els darrers anys. El 2014 es va fer un ús mundial de 19 TWa i es preveu que el 2015 sigui de 28 Twa. Aquest abús ha comportat la reducció dràstica de les reserves fòssils que ens "obliga" a usar altres fonts infinites com la solar, eòlica, marina, hidràulica o geotèrmica. Segons Sans, les energies renovables són “viables energèticament, climàticament, econòmicament i territorialment”. Són “la millor alternativa per evitar que es cremin diàriament 13,5 milers de milions de litres de petroli que provoca l'emissió de 70 milions de tones de CO2 cada dia”.

Per acabar de convèncer als assistents, Sans Rovira va mostrar un informe amb dades comparatives sobre l'estalvi econòmic i benefici climàtic sobre l'ús d'energies renovables a Catalunya, Baix Camp i Reus. Si Reus consumís el 100% del total de la seva energia aprofitada per les renovables, s'estalviaria 2.123 milions d’euros en 25 anys. Aquest  informe es pot trobar a http://transicio.energiaibosc.com/.

Ramon Sans ha conclòs la seva ponència animant els assistents a "formar-nos mínimament per a ser més eficients” i "combatre el control energètic de les grans empreses". D'aquesta manera, segons ell “s'aconseguirà una transició distribuïda i participativa que beneficiarà el planeta”.

Per la seva banda, Anton Soler ha destacat la importància de les accions realitzades pel moviment Fridays For Future arreu del món i ha demanat "agafar de les mans als nostres pares, fills i avis i sortir al carrer per manifestar-nos els propers 20 i 27 de setembre i exigir als polítics accions que beneficiïn el medi ambient". 

 

 

 

--

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Fridays for future medi ambient Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  09 de Setembre de 2019

Qui mana no vol!

Han aparegut i apareixen elements per atenuar els efectes d'un canvi climàtic que fa anys està anunciat. El gran problema és que els governs no volen enfrontar-se amb el gran capital per aquest capitalisme salvatge que a de fer rics als més rics i augmentar el seu nombre. Si encara no és massa tard ho sembla. Què importa als grans capitals que morin milers de persones? La màxima més esgarrifosa és aquella que diu que qualsevol cataclisme o desgràcia aporta més diners!