Dijous, 25 d'Abril de 2024

La UGT és reticent a municipalitzar el servei de la brossa a Reus

El sindicat, obert a dialogar, assegura que els treballadors perdrien condicions laborals

03 de Novembre de 2016, per Enrique Canovaca
  • D'esquerra a dreta, Damià Calvo, president de la Federació d'Empleats de Serveis Públics de la UGT; Ángel Martín de Sande, secretari general de sanejament urbà; Joan Llort, i Miguel Pérez

    Enrique Canovaca

"No entrarem a discutir els posicionaments polítics però sí que defensarem els drets dels treballadors". D'aquesta manera s'ha referit el secretari general d'UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort, a la possible municipalització del servei de la brossa, una proposta de la CUP que ha desembocat en l'encàrrec d'un estudi per part del govern municipal i que suposaria un estalvi econòmic. Malgrat que des de la UGT, amb majoria al Comitè d'Empresa de FCC, es mostren oberts a parlar amb totes les forces polítiques, el cert és que en la roda de premsa d'aquest dijous han exposat un seguit de reticències per les quals el procés d'internalització seria perjudicial per a la plantilla i han reclamat que "no s'utilitzin als treballadors per qüestions polítiques".

Amb l'exemple de l'Ajuntament de Màlaga, que ha apostat per la internalització del servei, Joan Llort ha subratllat que els 250 treballadors de Reus no tindrien assegurat el seu lloc de feina a l'administració, almenys amb nom i cognoms, ja que la llei diu que s'ha de fer un concurs públic si es creen noves places. A la vegada, des de la UGT dubten que el consistori reusenc pugui mantenir algunes de les condicions laborals que fixen el conveni signat amb Fomento de Construcciones y Contratatas (FCC) fins el 2019, moment en què ja hauria d'entrar en vigor la nova adjudicació.

Joan Llort ha detallat, per exemple, que els treballadors tenen assegurat un increment salarial del 0,75% per 2017, del 1,25% per 2018 i de l'1% per 2019, unes pujades que a l'administració pública quedarien a expenses del dèficit o el deute, així com de les decisions que puguin pendre des de Madrid o Barcelona. Tanmateix, el conveni actual fixa complements salarials d'entre 760 i 900 euros, segons la categoria del treballador; un fons social de 17.600 euros; ajudes escolars d'entre 45 i 125 euros; permisos per als treballadors, i premis per jubilació de 60 euros anuals.

El secretari general de la UGT tem que si s'internalitza el servei, aquestes qüestions es perdin. De fet, el conveni decauria i els treballadors haurien de regir-se amb els criteris de l'administració pública. Amb tot, des del sindicat asseguren que si no es respecten les condicions laborals, es produiran mobilitzacions, de l'estil de les viscudes ara fa 9 anys, quan es va produir un intens enfrontament polític entre el PSC i ICV-EUiA, que en aquell moment comandava la regidora de Medi Ambient, encarregada de redactar el concurs.

"Hi ha un informe de la secretaria general de Málaga que calcula en un 20% la pèrdua de massa salarial dels treballadors amb la municipalització", ha indicat el delegat de la UGT i president del Comitè d'Empresa d'FCC, Miguel Pérez, qui ha reclamat a tots els grups municipals i el govern que mantingui la plantilla informada respecte a les passes que es puguin donar.

"Entenc que es vulgui mirar per la ciutadania i aconseguir un estalvi en aquest servei (el més car del consistori), però no permetrem que això afecti als treballadors", ha conclòs el secretari general de la UGT, Joan Llort. De moment, des del sindicat no tenen cap constància de l'estudi que avalaria la internalització del servei, des d'un punt de vista econòmic i legal, ni tampoc s'han reunit amb els grups polítics per exposar-los el seu posicionament.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  03 de Novembre de 2016

No és sindicalisme!

Es tracta de rebaixar les despeses de tothom que està cobrant per damunt de la mitjana. Aquí haurien de participar tots els polítics, alts càrrecs, directius, tècnics de tota mena i gent que viu sense aportar res al teixit productiu. Qui vol posar el cascavell al gat? Evidentment, gairebé ningú es vol mullar, per si de cas. Hi ha un nombre minso que dona la cara. Que fan aquests sindicats?