Divendres, 29 de Març de 2024

La Xarxa de suport mutu de Reus ja té més de 200 voluntaris

Ofereix serveis com anar a comprar, treure animals a passejar i fer trucades telefòniques per fer companyia

27 d'Abril de 2020, per Redacció
  • Els voluntaris fan trucades telefòniques a entitats i particulars, entre altres accions

    Freepik

La Xarxa de suport mutu de Reus, sorgida del teixit social local arran la crisi sanitària de la Covid-19, supera ja els 200 voluntaris. L’objectiu del col·lectiu, segons s'ha exposat aquest dilluns en comunicat fet arribar als mitjans, "és arribar a la major part possible de persones en risc, tant sigui sanitari com grups socialment vulnerables, ja sigui per la seva edat, per patologia, per dificultats econòmiques o de conciliació amb la cura de persones dependents o altres condicions que generin impediments o dificultats per sortir de casa o poder cobrir les necessitats bàsiques i essencials".

Col·laboració amb altres plataformes

Els serveis que ofereix la Xarxa de suport mutu "són diversos" i inclouen fer la compra, anar a la farmàcia, baixar la brossa, passejar animals i tenir converses telefòniques amb persones soles, entre d’altres. A banda, es mantenen "diverses coordinacions" amb altres professionals i entitats del territori "per poder oferir acompanyament psicològic i assessorament laboral i d’habitatge a nivell comarcal". En aquesta línia, s'ha exposat que s'està en contacte amb IRIS Xarxa, un grup de psicòlogues que ofereixen de manera gratuïta els seus serveis a persones que ho necessiten.

En relació a l’assessorament laboral s’està treballant en coordinació amb la Cordinadora obrera sindical (COS) del Camp, que s’ha ofert a atendre de manera voluntària consultes laborals. De la mateixa manera, s’ha començat un servei per atendre consultes relacionades amb problemes d’habitatge gràcies a l’assessorament de la PAH de Reus. A banda, el contacte amb grups de cosidores del Baix Camp per fer mascaretes i bates homologades a partir de donacions de material és habitual, tal i com s'ha precisat al comunicat.

Mancances detectades

En aquests moments s’estan fent trucades informatives a institucions, recursos i establiments (residències, empreses de serveis a domicili, farmàcies, o centres de salut) "que poden conèixer o detectar persones amb aquestes necessitats i procurar que els arribi la informació dels serveis de suport, ja que una de les màximes dificultats és arribar a qui ho necessita". De fet, s'ha subratllat des de la Xarxa de suport mutu de Reus, s’ha detectat que hi ha necessitats de mascaretes en establiments (se n’han proveït més d’un centenar al Mercat Central, per exemple) i també a farmàcies i residències. "També s’ha fet evident que hi ha una mancança important de bates protectores a les residències de gent gran de la comarca, una demanda més difícil de suplir degut a l’escassetat de material", s'ha alertat.

Els serveis que es realitzen "estan sota un protocol sanitari estricte" per evitar la propagació del virus. En aquests moments hi ha exactament 201 persones voluntàries i s’han cobert 46 sol·licituds de demandants. La majoria de parelles continuen en contacte per seguir donant-se suport després del primer servei. No hi cap demanda en aquests moments esperant resposta.

Web municipal i servei de voluntariat coordinat per l'Ajuntament

Un total de 248 persones s'han inscrit per fer de voluntàries al servei coordinat per l'Ajuntament de Reus per donar resposta a l'increment detectat pels Serveis Socials municipals de persones, especialment gent gran, que tenen limitacions per veure cobertes necessitats bàsiques. El servei de voluntariat, obert des del passat 1 d'abril, ja ha permès donar servei a unes 70 persones. Per atendre l'increment de la demanda, fonts municipals han recordat que els Serveis Socials han ampliat serveis com el d'ajuda a domicili, el menjar a domicili o la capacitat d’atenció telefònica domiciliària a la gent gran, i altres usuaris en situació de vulnerabilitat.

És l'Ajuntament "qui determina les accions concretes que han de realitzar els voluntaris, que fins ara s'han centrat en fer la compra, llençar les escombraries o lliurar lots d'alimentació", s'ha precisat des del consistori. L’Ajuntament ha habilitat una pàgina web per inscriure's al projecte social. Per oferir-s'hi, s'ha detallat, cal viure a Reus; tenir entre 16 i 60 anys en el cas del voluntariat presencial i sense límit d'edat per al voluntariat telefònic; llegir i acceptar les condicions del protocol i inscriure-se al registre habilitat per l'Ajuntament al web municipals.

Per seleccionar els voluntaris, l'Ajuntament "utilitza criteris tècnics i tindrà en compte la idoneïtat de l'oferiment amb les necessitats detectades", s'ha conclòs.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics