Cookie control
Dimarts, 18 de Juny de 2019

L’Ajuntament canvia els últims llums de vapor de mercuri de Reus 'per models més eficients'

Els treballs preveuen un estalvi econòmic anual de 113.000 euros, i ambiental de 264 tones de CO2

06 d'Octubre de 2017, per Redacció
  • Els llums de vapor de mercuri se substituiran per altres més eficients

    Reusdigital.cat

L’Ajuntament de Reus eliminarà en els pròxims mesos els últims llums amb làmpades de vapor de mercuri que queden a l’enllumenat públic de la ciutat. Els treballs preveuen un estalvi econòmic anual de 113.000 euros, i un estalvi ambiental de 264 tones de CO2. "Reus s’adaptarà completament així a la directiva europea que fixa la desaparició d’aquest tipus de làmpades i obliga a substituir-los per models més ecològics i eficients", han subratllat fonts municipals aquest divendres. En total, se susbtituiran 1.641 llums.

Els treballs s’executaran a través de dos contractes municipals, un adjudicat el passat mes de juliol, i que contempla la substitució de 1.374 llums; i l’altre, que l’Ajuntament acaba de treure a concurs públic, i que preveu el recanvi de 267 llums. El regidor de Medi Ambient i Ocupació, Daniel Rubio, ha afirmat que “estem fent els darrers passos per culminar la substitució dels llums de vapor de mercuri que queden de l’enllumenat públic de la ciutat per models més eficients, i amb estalvis en el consum d’energia superiors al 65%".

L’objectiu, ha apuntat després, és adaptar-se a la normativa i assolir avantatges tant econòmics com ambientals, a més de millorar la qualitat en la il·luminació. La substitució dels llums actuals, ha exposat Rubio, "aconseguirà millorar l’enllumenat públic, al dotar-lo d’una llum més càlida, menys contaminant, i amb uns nivells d’il·luminació més equilibrats i uniformes".

Concurs públic

L’Ajuntament de Reus ha obert el concurs públic per adjudicar el contracte per a la substitució dels últims llums per adaptar-se a la directiva europea que fixa la desaparició d’aquest tipus de làmpades i a substituir-les per mod els més ecològics i eficients. El projecte preveu que amb aquest canvi s’obtindrà un estalvi superior al 65% de l’energia elèctrica que consumeixen actualment aquest llums; és a dir 223.647 kWh anuals que representaran més de 31.000 euros/any i la no emissió de més de 76 tones de CO2 cada any, a la atmosfera per la electricitat que no caldrà produir, segons s'ha exposat des del consistori.

El contracte, que surt a licitació per un import de 289.999,99 euros (IVA inclòs), preveu la substitució de 269 llums (variable segons les propostes de les empreses licitadores, s'ha matisat) distribuïts en diferents punts de la ciutat. Les làmpades de vapor de mercuri es canviaran per nous llums a base de leds o amb la nova tecnologia BOP basada en plasma. La potencia dels nous llums que s’hi instal·laran seran diferents en cada vial, i vindrà deterimanda pels estudis luminotècnics que ha realitzat l’Ajuntament.

Les zones on està prevista la substitució són el carrer de Sant Jaume, carrer de Sant Francesc, avinguda de Jaume I, carrer de l'Atlàntic, carrer de l’abat Porta, carrer de l’Adriàtic, carrer de Frederic Soler, així com altres llums de vapor de mercuri i projectors dispersos en illetes, placetes,etc. El projecte també contempla la realització d'obra civil (rases i basaments) necessària per a la substitució dels llums.

En execució, el recanvi de 1.350 llums

Mentre tramita l’adjudicació del contracte, l’Ajuntament de Reus ha avançat que té previst iniciar a finals d’aquest mes d’octubre els treballs de substitució de 1.374 llums de vapor de mercuri addicionals. L’actuació forma part del contracte adjudicat a l’empresa Sociedad Ibérica de Construcciones Eléctricas (SICE) per un import de 404.890,68 euros.

L’actuació municipal està subvencionada pel programa d'inversions del Pla d'Acció Municipal de la Diputació de Tarragona 2013-2016; i finançada pel programa d'ajudes IDAE per a la renovació de les instal·lacions d'enllumenat exterior municipal. Es calcula que els nous llums inclosos en aquest contracte comportaran un estalvi ambiental i econòmic anual d’unes 188 tones de CO2 i 82.900 euros, amb estalvis en el consum d’energia superiors al 70%.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics