Dimecres, 24 d'Abril de 2024

L'Ajuntament de Reus demana 3 anys de presó i 6 d'inhabilitació per a Prat, Manté i Batesteza

Ara Reus reclamaria penes d'entre 8 i 10 anys, mentre que la CUP no ha presentat escrit a l'espera de resoldre un recurs contra l'agrupació de les peces

05 d'Abril de 2017, per Enrique Canovaca
  • Josep Prat entra als Jutjats de Reus, en una imatge d'arxiu

    ACN

La investigació de les factures suposadament il·legals pagades a l'exdirector del CatSalut, Carles Manté, i l'arquitecte, Jorge Batesteza, està pendent de la resolució de diversos recursos presentats a l'Audiència de Tarragona per arribar a judici. Aquest dilluns, 3 d'abril, finalitzava el període de qualificació de les parts acusadores donat pel jutge, Diego Álvarez de Juan, qui està pendent de saber si s'estimen els recursos d'apel·lació presentats contra l'agrupació de les dues peces que van donar inici al cas Innova. No obstant això, i segons ha pogut saber Reusdigital.cat, l'Ajuntament de Reus reclama 3 anys de presó i 6 d'inhabilitació per a l'exdirector de l'hòlding, Josep Prat, i per a Manté i Basteteza, que s'haurien beneficiat del cobrament d'uns treballs no fets per valor de 720.000 i 387.000 euros, respectivament. Per la seva banda, Ara Reus eximeix ara als tècnics municipals i demana penes de presó per als responsables polítics, i la CUP no ha presentat l'escrit d'acusació a l'espera de resoldre el recurs presentat contra la decisió del jutge de fusionar ambdues diligències judicials.

Fonts municipals han confirmat a Reusdigital.cat que l'advocat del consistori ha presentat un escrit en el qual demana, a banda de penes de presó, una responsabilitat civil per a Prat, Manté i Batesteza. És a dir, que tots tres retornin els diners que haurien cobrat o haurien permès que es cobrés de forma incorrecta per la construcció de l'actual Hospital de Sant Joan. El posicionament jurídic del govern municipal és pràcticament el mateix que l'expressat al setembre del 2015, quan l'alcalde, Carles Pellicer, va anunciar que no acusaria l'exalcalde, Lluís Miquel Pérez, de cap delicte, ni tampoc als tècnics municipals investigats en el cas. Llavors només es referia a la investigació sobre Batesteza i ara també s'inclou la de Carles Manté. Les penes de presó es demanen pel delicte de blanqueig de capitals.

Per la seva banda, Ara Reus, que es troba al govern, hauria demanat entre 8 i 10 anys de presó per als principals imputats, l'arquitecte, l'exdirector del CatSalut, l'exdirector d'Innova, i en aquest cas sí, l'exalcalde Pérez. A més, segons ha pogut saber Reusdigital.cat, el partit comandat per Jordi Cervera ha deixat fora de la seva acusació als tècnics municipals implicats en el cas, com són l'exsecretària de l'hòlding, Natàlia Torrell, l'exresponsable d'infraestructures d'Innova, José Vicente Gómez Rebollo, i l'exdirectora econòmica i financera, Ester Ventura. També quedarien absolts els empresaris Sergi Luqi i Sílvia Barberà. Fa un any i mig, el partit municipalista demanava penes de presó més elevades i per a tots els implicats, però ara entén que els tècnics només complien ordres i no tenen cap responsabilitat. A més, el partit entén que no existeix delicte societari.

La CUP no presenta escrit i la fiscal no l'ha fet públic

Fonts de la CUP han explicat a aquest mitjà que el partit ha decidit no presentar escrit de qualificació dels fets, a l'espera de resoldre el seu recurs presentat contra l'agrupació de les peces. Els cupaires entenen que els fets investigats sobre Manté i Batesteza tenen casuístiques i contextos diferents i que cal jutjar-los de forma separada. De la mateixa manera pensen la defensa de l'exdirector del CatSalut i de l'arquitecte, que també han presentat apel·lació a l'Audiència de Tarragona. Cal recordar que la CUP va demanar en l'anterior procediment de qualificació un total de 30 anys de presó per a tots els imputats, en entendre que exercien com a banda criminal.

Des del partit independentista entenen que la presentació del recurs paralitza el procés i els dóna dret a poder presentar la qualificació més endavant. No obstant això, fonts jurídiques consultades per Reusdigital.cat posen en dubte aquest posicionament i asseguren que si l'Audiència dóna la raó al magistrat, la CUP no podria presentar la seva acusació. En cas contrari, el nou procediment de qualificació obert quedaria anul·lat i s'hauria d'iniciar de nou, amb les peces un altre cop separades.

L'impàs processal al cas Innova, doncs, és evident. De fet, la fiscalia està a l'espera que l'Audiència de Tarragona estimi o no el recurs per fer públic el seu posicionament penal i civil respecte a les factures, amb una opinió legal que ha de ser clau per validar o refutar els arguments expressats pel jutge. L'ens provincial també té per resoldre diversos recursos de les defenses per tal de fixar una fiança solidària entre tots els investigats i decretar l'arxivament de la causa. En aquesta, el magistrat imputa als investigats diversos delictes: prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau a l'administració, blanqueig de capitals i falsetat documental.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics