Cookie control
Dimecres, 27 de Maig de 2020

L'Ajuntament de Reus prendrà mesures per reconèixer i protegir les víctimes d'abusos sexuals

El ple aprova una moció del PSC perquè l'Ajuntament controli que les entitats que tractin amb infants i adolescents exigeixin el certificat de delictes de càracter sexual

04 de Març de 2019, per Josep Cartanyà/ Infocamp.cat
  • Un instant del plenari d'aquest dilluns

    Sebastian Dumitru

El plenari de l'Ajuntament de Reus ha aprovat una moció del PSC per tal que el consistori prengui mesures per reconèixer i protegir les víctimes d'abusos sexuals. Els punts de la moció s'han votat pe separat ja que els partits del govern (CiU-ERC i Ara Reus) no estaven d'acord amb els punts 4 i 5, en què s'acordava que l'Ajuntament de Reus "estableixi mecanismes de control per tal d'assegurar que totes les entitats que tenen qualsevol activitat amb infants i adolescents compleixin amb l'obligació d'exigir el certificat de delictes de caràcter sexual", tal com ha defensat la ponent de la moció, la regidora Carmina Ponzuelo (PSC).

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, s'ha mostrat contrària a establir aquests mecanismes: "No ho podem fer, estaríem assumint una responsabilitat que per llei no ens pertoca a nosaltres" i ha afegit que "sí podem demanar a les entitats amb que tenim tracte que compleixin la llei". En el torn de rèplica, Ponzuelo ha respòs que "si no ho fa l'Ajuntament, no ho farà ningú". Els tres punts de la moció que feien referència a la promoció de campanyes d'informació i conscienciació, la creació d'una taula de treball i d'un protocol per atendre les víctimes s'han aprovat per unanimitat i els punts 4 i 5 sobre l'establiment de mecanismes de control s'ha aprovat amb 16 vots a favor (PSC, CUP, Ciutadans i PP) i els 11 vots en contra de l'equip de govern.

Tot i els vots afirmatius, tant el portaveu del PP, Sebastià Domènech, com la regidora de Cs, Pepa Labrador, no els ha agradat l'exposició de motius de la regidora socialista. Domènech considera que Ponzuelo ha aprofitat la moció "per atacar l'església catòlica": "No és just que només s'ataqui l'església catòlica, hi ha hagut abusos en altres confessions religioses, en l'àmbit familiar, en partits polítics, en centres d'ensenyament,....".

Per la seva banda, Labrador (Cs) també ha considerat desfortunades les referències del PSC al franquisme com a orígen del problema: "Fa més de 40 anys que Franco va morir, potser que sigui culpa nostra -de tots- si en 40 anys no hem solucionat aquest problema", ha reblat.

Rebuig d'una moció de Cs per fiscalitzar les assignacions als grups municipals

D'altra banda, el ple ha rebutjat per 17 vots en contra (govern, PSC i PP), 6 abstencions (CUP) i 4 a favor (Cs) una moció de Ciutadans en la que demanava publicar la comptabilitat de tots els grups municipals durant aquest mandat (2015-2019) i que els grups tornessin els sobrants de les partides rebudes. En l'exposició de motius, el portaveu de la formació taronja, Juan Carlos Sánchez, ha dit que "és incomprensible que no exisiteixi un control públic de les nostres assignacions, quan als ciutadans els demanem que justifiquin les subvencions que els atorguem".

Sánchez diu que és conscient que la llei de les Bases de Règim Local no ho demana explicitament, però ha recordat que "en l'article 73 deixa clar que no es poden utilitzar recursos públics per a campanyes electorals". El regidor de Ciutadans dona per suposat que "tots els que estem aquí ho estem fent bé", però considera que seria un símptoma de transparència fer-ho públic.

En el torn de paraules, la regidora de Participació Ciutadana, Montserrat Flores (ERC), li ha replicat que "no s'ha de confondre la transparència amb l'exhibició" i li ha recordat que la llei ja té diversos mecanismes de transparència de cara al ciutadà. Tant el portaveu del PSC, Andreu Martín, com el del PP, Sebastià Domènech, han lamentat que Sánchez "insinuï" que els grups no fan bé les coses i que això no és bo per la imatge de l'Ajuntament de Reus.

Per la seva banda, el regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech (CiU), ha reiterat a Sánchez que "tot està regulat per llei", mentre que el regidor de la CUP Edgar Fernández, ha afirmat que "aquesta moció ens queda curta" perquè consideren més important controlar en què es poden gastar o no els diners que no la justificació pública.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics