Dissabte, 23 de Març de 2019

L’Ajuntament engega el projecte del Centre Social El Roser

Es construirà per fases i, un cop completat, inclourà un menjador social, un rebost solidari, dependències d’allotjament temporal i espais municipals

09 de Març de 2018, per Redacció
  • Pellicer, en una imatge d'arxiu de la presentació del projecte

    Cedida

L’Ajuntament de Reus ha iniciat el tràmits per engegar el projecte de Centre Social El Roser, un nou equipament que donarà un impuls a les polítiques d’atenció a les persones del govern de Reus amb la creació de nous serveis i una nova aposta per programes prioritaris com són el de gestió alimentària, l’allotjament per a persones en situació de vulnerabilitat social i el Pla Local d’Inclusió Social. L’Ajuntament ha publicat al perfil del contractant la licitació del servei per a l'assistència tècnica per a la redacció del projecte bàsic i executiu, i la posterior direcció d'obres, del nou centre social. El pressupost de licitació del contracte és de 114.417,47 euros (IVA inclòs).

Un projecte d'1,4 milions

L’execució de les obres es farà per fases. La primera inclourà la redacció dels projectes, la direcció d’obra i la rehabilitació de les parts de l’edifici que acolliran els serveis de recepció i acollida, cafeteria-menjador social, cuina, i rebost solidari. L’actuació també afectarà la coberta i façanes directament vinculades, així com els espais exteriors, patis i tanques necessaris per implementar aquests usos. La primera fase també inclou l’equipament informàtic i el mobiliari dels serveis inclosos.

La inversió "és el principal exemple que impulsa el govern de Reus amb el 3% Social, el fons econòmic que vincula de manera permanent el creixement de les inversions municipals a la major dotació pressupostària de les polítiques socials de l’Ajuntament", segons han precisat aquest divendres fonts del consistori. El pressupost total del projecte és de 1,4 milions d’euros, i inclou tant el cost de les obres de les diferents fases com la redacció dels projectes, la direcció d’obres i l’equipament. La primera fase ja està prevista en el Pressupost de l’Ajuntament de 2018, amb una partida total de 541.370 euros, amb fons provinents del 3% social de l’Ajuntament i les empreses municipals de 2017 i 2018, així com del pressupost d’inversions 2018. L’Ajuntament té converses obertes amb altres administracions per al finançament del projecte, s'ha assenyalat.

Dependències

El Centre Social El Roser es construirà per fases i, un cop completat, inclourà una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania; un rebost solidari, que serà el punt de gestió i distribució de la xarxa d’aliments; dependències d’allotjament temporal per a situacions d’emergència; i espais municipals, on s’hi traslladarà el servei del Pla Local d’Inclusió Social de l’Ajuntament i on s’hi ubicarà la seu social de l’associació de veïns de la urbanització Xalets Quintana, a més de disposar d’espais per a aules i sales de reunions.

El termini d'execució serà el següent: quatre mesos per a la redacció de projecte bàsic i executiu per a l'execució d'obres i del projecte de l'activitat; i 12 mesos per a la direcció d'obres per a cada una de les dues fases. L'execució de les obres es desglossa en dues fases. La primera, inclou la cafeteria, menjador social, rebost solidari i espais comuns; i la segona la zona d’acollida temporal, espai administratiu, espai multifuncional i espais comuns. L'adjudicació del contracte ho serà per la seva globalitat, si bé l'execució de la segona fase queda condicionada a l'existència de disponibilitat pressupostària per a la seva execució.

Els serveis

El nou equipament donarà resposta a diferents necessitats socials que l’Ajuntament tracta actualment en espais dispersos en diferents punts de la ciutat. La resposta integral des d’un únic equipament millorarà la prestació dels serveis i les instal·lacions i, alhora, comportarà un estalvi econòmic en lloguers. El Centre Social El Roser ocupa una superfície de 1.400m2.

L'equipament comptarà amb un punt de recepció i acollida, la cafeteria-menjador social, i la cuina. Els usuaris derivats pels Serveis Socials tindran dues modalitats de consum, presencial i amb recollida de carmanyoles. La capacitat del menjador serà d’unes 50 persones. La cuina també augmentarà la capacitat respecte les instal·lacions actuals, i donarà un nou impuls al Programa de Gestió Alimentària, "amb capacitat suficient per elaborar les donacions de les noves empreses que s’han sumat al projecte", segons s'ha assenyalat des del consistori.

La cuina es dimensiona com una empresa de càtering, i permetrà elaborar 250 menús (entre presencials i carmanyoles). Es diposarà d’espai suficient per augmentar la producció en un futur. La gestió de l’espai es farà a través d’entitats o empreses socials d’inclusió, amb l’objectiu d’ocupar persones amb necessitats d’inserció laboral per risc d’exclusió social. L’espai serà el punt de gestió i de distribució de la Xarxa d’Aliments, i estarà a disposició de les entitats que participen al programa (actualment 16).

La sala de distribució funcionarà els cinc dies laborables de la setmana. El lliurament dels aliments a l’usuari es farà tipus autoservei. Les condicions d'aquest espai permetran una bona manipulació i control dels aliments, garantint sempre la seguretat i la higiene alimentària en tot el procés de redistribució. El rebost solidari, dissenyat com un supermercat, disposarà d’una zona d'oficina i recepció, neveres i congeladors pels productes alimentaris que necessiten, un espai amb caixes pel producte cru (fruites i verdures), prestatges pels productes secs (llaunes, arròs, farina, pasta i galetes) i un espai amb productes d'higiene personal i neteja.

Allotjament temporal

Fonts de l’Ajuntament han exposat que aquest ja presta actualment aquest servei en diferents establiments hotelers de la ciutat. El nou espai permetrà estades de curta durada, així com la higiene personal, la neteja, el rentat i cura de la roba i l'alimentació de persones en situació d’emergència per necessitats d’allotjament. L’espai disposarà d’entre vuit i 12 places, separades entre homes i dones; a més de cambres higièniques, un office i un dormitori per al personal de seguretat. La zona d’allotjament quedarà tancada de la resta d’espai del centre social.

En l'espai administratiu s’hi ubicaran una zona administrativa destinada als treballadors del Pla Local d’Inclusió Social de l’Ajuntament de Reus. A més, inclourà una part amb accés directe des del carrer per a cedir-ne l’ús a l’associació de veïns dels Xalets Quintana. Finalment, també s’hi obriran espais que podran ser utilitzats com aules de formació i sales de reunions.

 

COMENTARIS (0)

Reportatges