Cookie control
Dilluns, 24 de Juny de 2019

L'Ajuntament executa un pla de manteniment dels arbres monumentals i de grans dimensions

La ciutat disposa d'uns 30.000 arbres, dels quals 300 són considerats 'exemplars' i 38 estan catalogats amb protecció especial

11 d'Octubre de 2018, per Redacció
  • Foto del pi de la plaça dels Drets Humans.

    Cedida

L’Ajuntament de Reus executa un pla de manteniment dels arbres monumentals i de mida gran amb l’objectiu de garantir la salut i la seguretat dels arbres de més interès natural i patrimonial de la ciutat. Reus disposa d’uns 30.000 arbres, dels quals 300 són considerats exemplars, i 38 estan catalogats amb protecció especial.

Les intervencions de manteniment se centren en el sanejament dels arbres i l’eliminació de possibles riscos de trencament de branques, i no tant en criteris estètics, donat que el valor patrimonial d’aquests arbres ve donat per la seva edat i les seves dimensions. Es tracta d'arbres que es troben al final de la seva vida, i per tant són més sensibles als canvis: modificacions de la capa freàtica, urbanització de l’entorn, contaminació, corrents dels vents, etc.

El pla de manteniment dels arbres monumentals i de mida gran parteix d’un seguiment anual de cada arbre i d’un informe tècnic elaborat pel servei municipal de jardineria. Aquest manteniment està inclòs en el contracte de manteniment de la jardineria de la ciutat.

El regidor de Via Pública, Hipòlit Montseny, afirma que “la qualitat de la jardineria de Reus està àmpliament reconeguda i valorada; el que no és tan conegut és que la ciutat té un gran patrimoni natural amb arbres exemplars, catalogats i monumentals, als quals hi destinem un esforç important per preservar part de la nostra historia”.

Reus disposa de 38 arbres catalogats amb protecció especial, dels quals dos tenen catalogació supramunicipal com a arbres monumentals: el Pi de Bofarull, està catalogat d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya, i el Pi del Burgar, està catalogat d’interès comarcal. Dels 38, set són en espais públics, i en els quals l’Ajuntament hi fa el manteniment i un estudi anual del seu estat, i 31 són en espais privats, el manteniment dels quals correspon als propietaris, tot i que la seva catalogació els preserva davant futures urbanitzacions.

En els darrers mesos, l’Ajuntament també ha actuat en els arbres exemplars de Mas Iglésias, Mas Mainer i Mas Sabater, i aquest dilluns, 8 d’octubre, ha iniciat els treballs al pi blanc situat a la plaça dels Drets Humans. Aquest darrer és un exemplar de gairebé 16 metres d’alçada i més de cent anys de vida. És un arbre en regressió, que presenta alteracions en branques que poden patir trencaments. La tasca de manteniment minimitzarà el risc de caiguda amb treballs de sustentació amb sistemes d’ancoratge, la reducció de l’efecte vela i l’increment de la freqüència de reg. El cost dels dos contractes de manteniment de la jardineria de la ciutat i del contracte d’esporga és de 1.050.000 euros.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics