Dilluns, 21 de Maig de 2018

L'Ajuntament i la Generalitat cofinançaran la recuperació de la Boca de la Mina i el seu entorn

Cadascuna de les administracions aportarà 1,5 milions a un projecte que ha d'estar enllestit abans del 2020

29 de Maig de 2017, per Marc Busquets
  • Les autoritats polítiques passegen pel passeig de la Boca de la Mina

    Marc Busquets

Un projecte "per recuperar i dignificar" la Boca de la Mina de Reus. D'aquesta manera s'ha referit la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borràs, als 3,1 milions d'inversió per actuar a l'històric passeig reusenc. La partida, finançada a parts igual per les administracions autonòmica i local, preveu un parell d'anys d'obres, possiblement executades en dues fases, fins al proper 2020. Inclosa en la convocatòria de subvencions del Fons FEDER de Catalunya, l'actuació millorarà "un espai de gran valor natural, patrimonial i sentimental de la ciutat", ha subratllat per part seva el regidor d'Urbanisme del consistori, Marc Arza. A la presentació d'aquest dilluns hi han assistit el batlle, Carles Pellicer, i una nodrida representació dels regidors de l'Ajuntament reusenc. 

Dos nous espais oberts a la ciutadania

Arza ha descrit el passeig de la Boca de la Mina com "un emblema de Reus" i ha apuntat la importància estratègica del projecte per "obrir-se i ampliar la ciutat". "Reus és una ciutat compacta, on tot es fa al nucli antic, però un indret de més de 100.000 habitants, com és casa nostra, necessita vertebrar-se d'altres maneres i créixer enfora", ha detallat. D'aquesta manera, el regidor ha avançat algunes de les actuacions que es realitzaran a la via i el seu entorn, de més d'un quilòmetre de recorregut.

S'ha projectat una zona verda, al nord de la cruïlla del passeig i el carrer de Saragossa, de prop de 10.000 m2. Qualificada de zona verda pública, està ben comunicada "amb tot un seguit de masies importants". Al sud, a banda, se n'ha projectada una altra de 8.620 m2 , plantejada aquest cop com un espai "de descans" i que connectarà amb el barri Gaudí. Amdues àrees seran batejades com el Jardí agrari del Camp i el Parc de les olors, respectivament. 

Amb tot, el regidor ha precisat que l'eix troncal del projecte serà el condicionament del passeig, que en ocasions anteriors ha estat objecte d'intervencions "puntuals i disperses", segons les han descrites fonts municipals. En aquest sentit, les actuacions planificades s'encaminaran cap a la fixació del ferm (i no pas a través de la pavimentació), la millora de l'enllumenat o la recuperació d'elements d'alt valor simbòlic, com fonts i bancs, entre d'altres.

Al costat d'Arza, el batlle Pellicer s'ha felicitat per poder donar llum verd a un projecte "de ciutat i de futur" i que s'emmarca, a més, en l'avanç del POUM que s'està elaborant. Tots dos s'han referit també al valor que el projecte pot tenir per "al turisme i la cultura", ja que el remodelat passeig facilitarà l'accés a "una de les dues joies principals modernistes que tenim a Reus", en al·lusió a l'Institut Pere Mata.

Ús de les noves tecnologies

Abans de cedir el torn de paraula a la consellera, Pellicer ha manifestat que un seguit d'actuacions del projecte estaran obertes a la ciutadania i que es contempla "l'ús intensiu" de les noves tecnologies de la informació d'acord amb el pla Reus Smart City. "És el projecte que mereixeu, perquè a Reus us estimeu molt la vostra ciutat i la vostra història", ha celebrat posteriorment Borràs. "Aquesta és una gran notícia per a Reus, ja que es tracta d'un projecte esperat i que recupera un espai amb un gran potencial", ha afegit.

Borràs ha lamentat que "malauradament la Generalitat no pot desenvolupar determinats plans per als ajuntaments" a causa "de la difícil situació viscuda". En tot cas, la consellera ha indicat que "a diferència d'altres comunitats, a Catalunya hem destinat els recursos FEDER a inversions interessants per als nostres municipis". En total, segons ha revelat, s'ha disposat de 45 milions per als ajuntaments catalans de ciutats de més de 20.000 habitants, Consells Comarcals i Diputacions amb projectes d'entre 1 i 4 milions.

COMENTARIS (2)

Comentaris

Ariel Santamaria.  10 de Juny de 2017

Promoció de zona verda per a nous habitatges al nord de Reus.

Em temo que tots els terrenys del voltant de la Boca de la Mina ja están venuts a constructores per fer-hi un munt d'habitatges durant un futur no massa llunyà. L'actual ajuntament torna a refer els antics projectes urbanístics de la época del alcalde Pérez i Bergadà. Primer arreglen un espai ajardinat central perquè sigui tot més atractiu i després especulen amb el seu voltant. El passeig de la Boca de la Mina acabarà com el passeig Misericordia, però del Nord de la Ciutat. Ho ha arranjaran, ho asfaltaran i l'ompliran d'habitatges a dojo. No sé si en general agradarà o no. A mi particularment, no.

pep  30 de Maig de 2017

Sería bó, assignar un espai

Sería bó, assignar un espai per a poder correr i anar en bicicleta, per a no molestar als vianants.
Actualment, degut el mal estat, els corredors i bicicletes s han de creuar constantment amb la gent que puja apeu.

També , esperem que l ajuntament de Reus destini el 100% dels fons rebuts al projecte i que no passi com amb les torres d alta tensió del Pinar, que l ajuntament tot i rebre la subvenció, sels va gastar en altres projectes i ara no sap com ho ha de dir a Brussel·les; ja que aurà de retornar aquests diners al no executarse el projecte subvencionat.

Reportatges